REKLAMA
Witam!
Stoję przed wyborem auta na taksówkę i nie mam pojęcia czego zacząć szukać, wybitnie nie mogę się zdecydować.
Najlepiej za 35 tys., bardzo się ucieszę jak się uda coś znaleźć za 30, może zdecydowałbym się na auto za 40.
Wchodzą w grę duże kompakty (jak octavia), samochody z klasy średniej i wyższej. Zarówno sedany, jak i kombi.
Bardzo zależy na komforcie (dla mnie, siedzącego cały dzień w samochodzie, jak i pasażerów na tylnej kanapie).
Jestem z dużego miasta, codziennie spędzam kilka godzin w korkach i powiem szczerze, że mam dość machania tą wajchą, a po całym dniu lewa noga to mam wrażenie, że mi odpada. Dlatego byłbym bardzo ucieszony, gdyby kolejne auto było ze skrzynią automatyczną. Jednak gdyby nie udało się niczego znaleźć mogę zostać przy manualu.
Bardzo mi zależy mi na bezawaryjności, co jest chyba oczywiste. Dobrze, żeby nie stało non-stop w warsztacie, bo to nie tylko koszty naprawy, ale też bez jeżdżenia braki zysków i dobrze, żeby kilka ładnych lat mi posłużyło.
Nie jestem nastawiony, że koniecznie musi to być diesel, nie jestem nastawiony, że koniecznie musi to być benzyna + LPG (w tym przypadku koszt montażu musi się zmieścić w tej kwocie).
Demonem prędkości być nie musi, ale w miarę sprawnie zmieniać pasy często potrzeba i czasami jakaś trasa się zdarzy. Ostatnio jeździłem octavią (którą niedługo już nie będę mógł) i w niej 102KM wystarczają (ale stanowią raczej minimum), miałem okazję przez dwa miesiące jeździć cee'dem kombi 1.6 CRDI 115KM automat - również dynamika była dla mnie ok i to właśnie po tym samochodzie (a był to pierwszy automat, który miałem okazję poprowadzić) zapragnąłem stać się posiadaczem automatu.
Wiadomo, że im mniejsze spalanie tym lepiej oraz im tańsze części tym również lepiej (choć wiem, że auta prawdziwie komfortowe do tanich w eksploatacji nie należą).
Obecnie do głowy przychodzi mi:
- Renault Laguna III 2.0 dCi 150KM aut.
- Mercedes w203 (nie wiem jaki motor - 2.2 CDI?)
- Mercedes w211 (2.2 CDI? 2.7 CDI?), w210 już trochę za stare jest
- VW Passat B6 1.9 TDI 105KM? 2.0 TDI 140KM? - tylko tu chyba bym musiał przeżyć z manualem, bo sporo słyszałem o awaryjności volkwagenowskiej DSG
- Skoda Superb I (drugiej generacji to chyba w tym przedziale cenowym nie znajdę) - motory jak Passat
- pozostanie przy Octavii z manualem - 1.6 MPI (i przejażdżka do dobrego gazownika) lub 1.9 TDI 105KM
- Opel Vectra C 1.9 CDTI 120KM? 1.9 CDTI 150KM? Jak z jakością automatów?
- jakieś BMW?
- Mondeo? Tylko tutaj nie mam pojęcia jaki motor.
- Chevrolet Cruze 1.8 (plus oczywiście LPG), jak z jakością automatów? I ciężko może być znaleźć jakiś automat, chevrolety chyba jednak są kupowane z powodu konkurencyjnej ceny. W ogóle automat był montowany z 1.8?
Z góry SERDECZNIE DZIĘKUJĘ za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam!