TDDi - TDCi - LPG ?

08 Lip 2009, 14:27

witam zastanawiam sie nad kupnem mondeo z 2001r. tylko nie wiem jaka opcja bedzie najlepsza czy 2.0 TDDI lub TDCi a moze 2.0 benzyna + LPG rozwazam tez opcje BMW E46 rowniez diesel 2.0 lub benzynka z gazem ale z bmw chyba ciezko bedzie do 20k ?

chodzi mi w szczegolnosci o to zeby byl maloawaryjny a jak juz cos sie zespuje to zeby bylo w miare tanie w naprawie
papkin
Początkujący

08 Lip 2009, 15:10

Jak nawali TDCi to tanie w naprawie to niestety nie będzie. TDDi dzięki prostszej konstrukcji jest mniej narażony na poważne awarie. A BMW to jak trafisz... loteria... Możesz jezdzić bezawaryjnie ale też możesz stać się klientem ...providenta...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lip 2009, 15:15

Silniki diesla Forda to najgorszy wybór. Fatalna konstrukacja, awaryjna, silniki strasznie wrażliwe na jakość paliwa.....generalnie straszny szmelc. Radził bym się rozejrzeć za czymś innym, może warto poszukać BMW.....a może zwrócić uwagę na inne ciekawe auta, nie koniecznie z tego rocznika, ale lepszej marki :)
A jeśli chodzi o benzyniaki forda, to jest już lepiej.....
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

08 Lip 2009, 16:27

takim znowu szmelcem to raczej nie są napewno nie TDDI z tego co wiem to bardzo dobra konstrukcja nie wrażliwa na złą jakośc paliwa, tego samego niestety nie można powiedzieć o TDCI
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

08 Lip 2009, 16:37

A z tego co mi wiadomo to TDDI są do dupy bo jest w nich zbyt wiele elektroniki która nie zawsze się dobrze zgrywa i wiem też że mają pompy słabe bo siadają tak co 70-80 tys km.A TDCI to jest już nowa konstrukcja( nie całkiem nowa ale nowsza) która jest dopracowana i przejeźdżają na tych silnikach po 300-350 tyś km bez żadnej awarii i mogę to potwierdzić ponieważ w mojej firmie jest Mondeo TDCI o przebiegu nieco większym niż 200 tyś km( nie pamiętam dokładnie ile,bo dawno temu nim jechałem) i nie było żadnej awarii w silniku.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

08 Lip 2009, 19:38

motorro napisał(a):A z tego co mi wiadomo to TDDI są do dupy bo jest w nich zbyt wiele elektroniki która nie zawsze się dobrze zgrywa

Zdaje się, że niewiele Ci wiadomo bo właśnie w TDDi elektroniki za wiele nie ma... Fakt pompa lubi sobie paść ale nie jest to regułą poza tym każde auto ma jakiś feler.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Już 10 km/h mniej na liczniku może uratować życie
    Mniej zatłoczone ulice w czasie pandemii wielu kierowców traktuje jako zachętę do mocniejszego przyciśnięcia pedału gazu. Jednak szybsza jazda oznacza tragiczniejsze w skutkach wypadki drogowe. Nieznaczne przekroczenie ...

08 Lip 2009, 21:40

Tu wogóle wiekszośc mało co wie o fordzie tylko każdy że g... wort ale tylko ci tak mówia co nie mieli,ale ja sie cieszę że polacy są tacy mało poinformowani i jednym słowem głupi ze tylko stare przekrecone z 500tys na 200tys km bmw,audi i vw sa lepsz od młodszego np forda bo można tanio kupic zadbany młodszy egzemplarz z lepszym wyposazeniem i jezdzic tanio i wygodnie.Ja mam forda w dieslu juz dwa lata i nic nie robiłem tylko filtry i oleje nastpeny tez bedzie ford
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

08 Lip 2009, 22:03

ja osobiście uważam że ford robi całkiem dobre samochody nie mam uprzedzeń do tej marki
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

09 Lip 2009, 06:44

Sąsiada 1,6 TDCi w Focusie II-niezły motor ale przy 130 tys padło już koło dwumasowe i kompletnie nawaliło sprzęgło. Silnik ten to 90 konna konstrukcja francuskiego konsorcjum PSA.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

09 Lip 2009, 08:53

rustin napisał(a):lepszym wyposazeniem i jezdzic tanio i wygodnie.

Tu bym nie powiedział że tak jest bo a4 2 letnią masz za 65-70 tyś z ładnym wypasem a mondeo dwuletnie też kupisz za tyle tylko gdzie ta różnica?przejedziesz paznokciem po desce rozdzielczej i widać rysy, w audi tego nie będzie widać, w mondeo jest głośniej a w audi ciszej, mondeo bedzie miało navi(zacinające się i brak możliwości wgrania mapy z 99% dróg w Polsce) kamerke cofania na której praktycznie nic nie widać bo cały czas śnieży, tv na którym nic nie znajdziesz bo będziesz musiał na dachu montować antene tv i w tej cenie otrzymujesz jeszcze komputer pokładowy, skrzypiące plastiki drapiącą tapicerkę oraz bardzo wysoką jakość wykończenia, którą można porównać do marki Daewoo. W Audi za tę cenę otrzymasz tempomat, małą navi do której można wgrać mapę Polski, wysoką jakość wykończenia, bardzo dobry zestaw audio i komfort podróżowania wiele wiele lepszy niż w fordzie. i gdzie tu masz lepsze wyposażenie? I taniość jazdy skoro audi potrafi spalić 4,5-5,5/100km a ford weźmie 7-8/ 100km! Jeśli mi nie wierzycie to przejedźcie się tymi autami i zobaczycie.I nie pisać mi że się nie znam i nie wiem co z czym do czego!

P.S.Wyposażenie standardowe w audi ma większą listę niż w fordzie. :grin:
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

09 Lip 2009, 22:36

no to skoro tak mowisz to moze audi a6 2.4benzyna + gaz rocznik 98-99 bedzie lepsze od mondeo 01-02r. lub bmw 320d 99r ?????
papkin
Początkujący

09 Lip 2009, 23:16

i przebieg bedzie mialo dwa razy taki
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

10 Lip 2009, 07:16

Przebieg przebiegiem, marka marką a jak trafisz na zajechanego trupa to się będzie psuł choćby to i Maybach był... Szukaj mondziaka w TDDi tylko weź ze sobą kogoś kto się zna i jak oceni, że auto w dobrym stanie to brać na serwis niech potwierdzą i kupować.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

10 Lip 2009, 13:56

motorro napisał(a):Tu bym nie powiedział że tak jest bo a4 2 letnią masz za 65-70 tyś z ładnym wypasem a mondeo dwuletnie też kupisz za tyle tylko gdzie ta różnica?

no ciekawe ciekawe
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

10 Lip 2009, 16:13

zgadzam się z kolegom motorro. Rocznik rocznikiem, ale jeżeli mamy siętym kierować to może kupić TATE prosto z salonu?? Jeżeli ktoś woli jeździć mondeo z 2002 roku z silnikiem TDCI zamiast Audi 1.9TDi z 2000 roku to proszę. Jest wolny rynek, ktoś musi te fordy kupować. Ja z własnego doświadczenia wiem, że Ford to ford, a to co się o nim mówi nie jest wyssane z palaca, bo może i są fajne egzemplarze.....ale znacznie częściej są trupy.
Nawet w Zakupie kontrolowanym w Fieście z 2007r podczas jazdy odpadł plastik z mieszka od zmiany biegów ;/, ahh ta fordoska precyzja :D
Ja osobiście wolał bym jeździć autem o dwa-cztery lata starszym ale czymś pewnym.....

PS. zastanwiające jest to że Audi i BMW są zawsze przekręcone z 5OO tys a fordy nie, i kierowcy tych przekręconych audi są zadowoleni, a Fordów narzekają :D
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie