Witam, mam problem z silnikiem w passacie 1.9tdi 101km avb. Gdy jechałem w trasę (autostradą z prędkością ok 100km/h, nie jeżdzę szybko raczej ekonomicznie) w pewnym momencie poczułem, że zaczęło nim trzęść przy dodawaniu gazu (cała karoseria oraz wnętrze) po jakimś czasie zapaliła się
kontrolka informująca o niskim stanie oleju (przed wyjazdem był sprawdzany i było wszystko ok) po przejechaniu ok 1000km wyszło mi że dolałem mu ok 2,5l oleju, innych płynów nie ubyło, sprawdzałem chłodniczy i jest ok nie ma w nim oleju ani go nie ubyło. Spalanie miałem w normie (5,3l/100 po ok 1000km), samochód zbiera się raczej normalnie tylko strasznie trzęsie. Po odpaleniu trzęsie się cały silnik (na luzie po odpaleniu jak i przy przyspieszaniu na każdym biegu) i przenosi on drgania na cały samochód do tego zaczął kopcić na niebiesko dość obficie, po rozgrzaniu kopcenie znika ale nalal silnik się trzęsie. Dodatkowo zauważyłem, że rozeszło mi się złącze elastyczne, ale raczej nie to jest powodem wstrząsów całego silnika i ubytku oleju w takiej ilości.
Aktualnie ma 253tys km. z czego osobiście zrobiłem ok. 70tys. ale wątpię żeby przebieg był orginalny. Robiona już była głowica przy 190tyś, dwumasa ze sprzęgłem przy 200tys, rozrząd przy 235tyś, olej 3 tyś temu wymieniam regularnie co 10tyś, leję motula specific spełniającego wszystkie normy do tego silnika, tankuję tylko na orlenie głównie vervę. Sprawdzałem również poduszki silnika i poduszki pod skrzynią, wydają się ok. Silnik odpala normalnie. Dołączam również filmik jak się zachowuje silnik po odpaleniu,
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Jaka może być przyczyna ?