Technikum samochodowe - czy warto ??

10 Mar 2013, 16:08

Witam was forumowiczów.Jestem w 3 klasie gimnazjum.Mam dylemat po dość mocnych rozbieżnych opiniach na ogólnopowszechnych forach polskich.Do rzeczy.Moje pytanie brzmi:
Co myślicie o kierunku technikum "Technik pojazdów samochodowych".Czy ktoś się orientuje jak z zatrudnieniem i zarobkami po owym kierunku.Jak się ma ten kierunek do zawodówki "Mechanik pojazdów samochodowych"(zatrudnienie, zarobki)Co można studiować po takim technikum?Bydgoszcz Kujawsko - Pomorskie. http://www.zss.pl/ Zamierzam do tej szkoły iść.(średnia 3.8 - 3.9 zach. bdb egzaminy gimnazjalne 60%-80% minimum)Więc z dostaniem się do technikum myślę, że problemów nie będzie.Interesuję się motoryzacją, tylko obawiam się, że mogę nie mieć pracy po tym.Dlatego pytanie kieruje do was.Jak to jest z tym kierunkiem?Proszę nie pisać czym te kierunki się zajmują bo to doskonale wiem, tylko interesuje mnie zatrudnienie/popyt w Polsce na ten zawód.I czy matura tutaj o czymś decyduje(zarobki/popyt pracownika)?
Ostatnio edytowany przez silvo44, 11 Mar 2013, 12:10, edytowano w sumie 1 raz
Powód: poprawiłem tytuł..
Koxu
Obserwowany

Auto: Nie mam

11 Mar 2013, 12:09

W/g mnie warto - Po tej szkole masz już zawód przynajmniej i mozliwość studiowania - najlepiej na jakiejś politechnice w kierunku moto..
A w życiu to nigdy nie wiadomo co się przyda - jesli bedziesz chciał jeździć TIRem, to raczej problemu z pracą niema, jeśli raczej mechanika - to różnie bywa, ale na mechaników do aut ciężarowych jest popyt jak widzę.. Tu bym sie kierował..
No i jest jeszcze jedno wyjście - diagnostyka, ale tu poczytaj sobie co trzeba mieć aby zostać diagnostą.. Na pewno szkołę i dużo praktyki w warsztacie.. kilka lat.. Warto więc wcześniej obrac sobie drogę kariery..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

15 Mar 2013, 22:17

Czy tak wiele ofert jest dla kierowców tirów to bym się kłócił. Ostatnio czytałem, że właśnie jest problem, bo obecnych kierowców nie ma komu zastąpić. No i zarobki to już nie to, co kiedyś.
elavis
Nowicjusz

Auto: VW

16 Mar 2013, 07:32

Nie piszemy o zarobkach.. Tego się nie da przewidzieć, czy za kilka lat gdy kolega skończy szkołę nie będzie zarabiał np. w euro ..
Mówisz, że nie ma zapotrzebowania ?? W tej chwili w lokalnej gazetce reklamowej jest 17 ofert dla kierowców C lub CE .. Czyli u nas jest niedobór kierowców..
http://zoltyjez.com.pl/index.php?a=5&b= ... c=0&page=4
Zobacz tylko te z datą 15 03 ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna