Temperatura Golf IV 1.9tdi 110km

10 Lut 2020, 14:10

Witam wszystkich.
Zmagam się z problemem temperatury w golfie IV 1.9tdi 110km.
Wygląda on następująco, przy postoju oraz wyłączonym nawiewie temperatura zaczyna rosnąć natomiast po ruszeniu zaczyna ona spadać.
Trasy które pokonywałem w ostatnim czasie (200+km) kończyły się nieporuszoną wskazówką temperatury...
W samochodzie w ostatnim czasie był wymieniany termostat, po czym nie było efektu wymieniłem czujnik temperatury również bez efektu..
Prosiłbym o pomoc, być może ktoś spotkał się już z takim problemem i wie gdzie leży wina.
Pozdrawiam :ok:
bagin
Obserwowany

• 10 Lut 2020, 16:10

Rozumiem że temperaturę sprawdzasz patrząc na wskazówkę? Ja bym tu podłączył jakiś interfejs najprostszy nawet ELM327 i sprawdził dokładne wskazania temperatury i w jakim zakresie ona oscyluje.
    bagin napisał(a):Wygląda on następująco, przy postoju oraz wyłączonym nawiewie temperatura zaczyna rosnąć natomiast po ruszeniu zaczyna ona spadać.
    To jest typowy objaw uszkodzonego termostatu który nie zamyka się do końca. Do jakiej wartości rośnie ta temperatura na postoju i czy po chwili normuje się i nie rośnie dalej, a może spada?
    bagin napisał(a):W samochodzie w ostatnim czasie był wymieniany termostat, po czym nie było efektu wymieniłem czujnik temperatury również bez efektu..
    Czasem nowy termostat potrafi działać wadliwie. Jak masz stary termostat można by sprawdzić w jakiej temperaturze zacznie się otwierać i ponownie zamykać.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
      Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...
      Czy autostrada może zahipnotyzować kierowcę?
      Czy zdarza ci się przejechać kilkadziesiąt kilometrów i zupełnie tego nie pamiętać? Dotykający kierowców na dłuższych, prostych i monotonnych odcinkach drogi stan tzw. hipnozy drogowej czy autostradowej niejednokrotnie ...