Witam!
Od 5 miesięcy staram się rozwiązać problem stuków i bicia pod pedałem gazu w moim Scenicu 2. Mam wersję dokładnie 1.6 16V, benzyna.
Jakie są objawy? Podczas szarpania silnikiem (zmiana biegów lub nagłe puszczenie nogi z gazu) czuć i słychać pod pedałem gazu stuki i wibracje, jakby coś luźnego tam latało.Oprócz tego podczas ruszania czasami jakby coś zastukało, dźwięk jakby coś koła trzymało i nagle puściło. Objechałem już 4 mechaników i nikt nic nie wie, jeden nawymieniał rzeczy za 2 tysie a problem pozostał
![Crying or Very sad :cry:]()
- Regeneracja przekładki kierowniczej, wymiana jakiś tulejek i sworzni wachacza, wymiana 3 poduszek silnika.
Z tego co wiem to:
- Poduszki silnika i skrzyni są w porządku - sprawdzone kilka razy 3 z nich wymieniona
- Objawy podobne do uszkodzenia półośki ale nie czuć na niej luzów
- Jeden mechanik wyskoczył z luzem na mechanizmie różnicowym i wycenił mi jej regenerację na 2,5 tysiąca. Kolejny mechanik stwierdził, że luzu na dyferencjale nie ma i te stuki na pewno z tego nie pochodzą.
Co to może być? Tracę już nadzieję na trafną diagnozę. Może jest tu jakiś godny polecenia mechanik na terenie śląska, który podejmie się diagnostyki?