Scenic 2 1.6 stuki i bicie pod pedałem gazu

28 Sty 2020, 12:43

Witam!
Od 5 miesięcy staram się rozwiązać problem stuków i bicia pod pedałem gazu w moim Scenicu 2. Mam wersję dokładnie 1.6 16V, benzyna.
Jakie są objawy? Podczas szarpania silnikiem (zmiana biegów lub nagłe puszczenie nogi z gazu) czuć i słychać pod pedałem gazu stuki i wibracje, jakby coś luźnego tam latało.Oprócz tego podczas ruszania czasami jakby coś zastukało, dźwięk jakby coś koła trzymało i nagle puściło. Objechałem już 4 mechaników i nikt nic nie wie, jeden nawymieniał rzeczy za 2 tysie a problem pozostał :cry: - Regeneracja przekładki kierowniczej, wymiana jakiś tulejek i sworzni wachacza, wymiana 3 poduszek silnika.
Z tego co wiem to:
- Poduszki silnika i skrzyni są w porządku - sprawdzone kilka razy 3 z nich wymieniona
- Objawy podobne do uszkodzenia półośki ale nie czuć na niej luzów
- Jeden mechanik wyskoczył z luzem na mechanizmie różnicowym i wycenił mi jej regenerację na 2,5 tysiąca. Kolejny mechanik stwierdził, że luzu na dyferencjale nie ma i te stuki na pewno z tego nie pochodzą.

Co to może być? Tracę już nadzieję na trafną diagnozę. Może jest tu jakiś godny polecenia mechanik na terenie śląska, który podejmie się diagnostyki?
Ostatnio edytowany przez hoderi145, 28 Sty 2020, 13:00, edytowano w sumie 1 raz
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • 28 Sty 2020, 12:54

Tylko na pedale gazu wyczuwalny jest ten problem? Jak lekko przyłożysz stopę do pedału sprzęgła nie czuć nic podobnego?

W tym modelu masz z tego co wiem linkę od gazu więc trzeba by było zacząć od sprawdzenia czy czasem nigdzie do niczego nie dotyka w komorze silnika.
    Wydaje mi się że tylko przez nią mogą się przenosić problemy o których piszesz bo inaczej na innych pedałach również byś wyczuwał to samo.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

28 Sty 2020, 12:57

Czuć to tylko jak przykładam nogę do pedału gazu, na sprzęgle tego nie czuję ale jeszcze dla pewności jak będę jechał to spróbuję do zweryfikować na 100%.
    hoderi145
    Aktywny

28 Sty 2020, 14:41

hoderi145 napisał(a):Czuć to tylko jak przykładam nogę do pedału gazu, na sprzęgle tego nie czuję ale jeszcze dla pewności jak będę jechał to spróbuję do zweryfikować na 100%.
    To sprawdź jeszcze bo jak będzie tylko na pedale gazu to obstawiam jakieś drgania linki lub ocieranie o coś tu raczej nic innego nie powinno powodować takiego problemu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

04 Lut 2020, 07:12

Dopiero wczoraj miałem okazję trochę pojeździć bo tydzień mnie łamało w kościach :roll:
    W sumie czuć też te stuki i drgania pod pedałem sprzęgła, ale mniej wyraźnie niż pod pedałem gazu. Dodam tylko, że sprzęgło wymieniałem zaraz po zakupie samochodu czyli jakieś 30 tys km temu.
    hoderi145
    Aktywny

10 Lut 2020, 11:36

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Albo doradzi ktoś mechanika na terenie Śląska, który to ogarnie, być może specjalizuje się w Francuzach? Nie chciałbym ocierać się o ASO bo koszta pewnie będą ogromne, a ja chcę tym autem pojeździć jeszcze z 6-8 miesięcy i sprzedać bez zbyt dużych inwestycji.
    hoderi145
    Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie daj się wiosennemu zmęczeniu
      Choć tzw. wiosenne przesilenie nie jest jednostką chorobową, wielu kierowców właśnie o tej porze roku skarży się na gorsze samopoczucie i uczucie zmęczenia. Jak wpływa to na zdolność prowadzenia i bezpieczeństwo jazdy? ...