Temperatura płynu chłodzącego

17 Lip 2023, 18:52

Witam od paru dni się zmagam z temperaturą nie wiem czy to normalne czy nie normalne otóż jak jest temperatura na zewnątrz 20st to samochód trzyma mi temperaturę 88st do 90c i w samochodzie pokazuje mi połowa czyli 6kresek jak jest upał 32c na zewnątrz to temperatura mi wzrasta do 107c jakieś 8kresek. Robiłem testy czy nie uszczelka pod głowicą ale wszystko jest w porządku podejrzewam że termostat ale też przy 80c sie otwiera węże są ciepłe wszystko porządku chłodnica też równo grzeje nie wiem czy po prostu ją świruje czy samochód Nissan Qashqai j10 1.5dci.
W ASO mi powiedziano że nawet nagrzewać się do 120c ale nie wiem czy to normalne . Może ktoś mi coś rozjaśni
Baksik
Nowicjusz

18 Lip 2023, 07:50

Wysokie temperatury na dworze sprzyjają szybszemu nagrzewaniu się no i mamy słabsze odprowadzanie ciepła przez chłodzenia ale raczej nie powinno być takiej sytuacji jak u Ciebie. W niektórych samochodach masz wskazanie temperatury 90 stopni i strzałka ładnie na nim stoi jednak pomimo tego w układzie chłodzenia te wartości mogą się wahać do nawet +\- 10*.

Kiedy ta temperatura tak mocno rośnie? Jak stoisz w korku?
Podczas jazdy na trasie przy takim upale obstawiam że jest ok?
Sytuacja występuje zarówno na włączonej klimie jak i na wyłączonej?

Ja bym sprawdził czy wentylator chłodnicy ma sprawny drugi bieg. Sprawdź też z ciekawości płyn chłodzenia w jakim jest stanie jeżeli chodzi o temperaturę wrzenia i przemarzania. Tu może być jeszcze problem z termostatem który nie otwiera się w pełni przez co przepływ cieczy je ograniczony. Również pompa wody mogła by być podejrzana. Generalnie trzeba zacząć od najprostszych rzeczy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lip 2023, 08:25

Układ chłodzenia jest układem ciśnieniowym, do tego nie masz wody tylko specjalny płyn. 106 stopni to nie jest bardzo wysoka temperatura, silniki specjalnie utrzymują wyższą bo mają wtedy większą sprawność.

Niestety ciężko znaleźć informację ILE DOKŁADNIE powinno być przy jakiej temperaturze otoczenia, można sprawdzić czy wentylator działa poprawnie, wymienić termostat dla pewności, pompę wody i płyn chłodniczy...

Dodam też, że we francuskich autach typowym jest latanie wskazówki/kresek góra dół. Miałem Golfa, Megane i teraz Ceed, tylko w Megane podczas jednostajnej jazdy wskazówka latała, inne auta trzymają poziom xD
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

18 Lip 2023, 19:45

Moim zdaniem pasowałoby podpiąć jakiś sensowny sprzęt do samochodu i pojeździć i zobaczyć jaka temperaturę wskaże komputer. Może się okazać że wskazówka przekłamuje a sama temperatura jest okej.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

19 Lip 2023, 06:18

Jeśli martwisz się zachowaniem samochodu w temperaturze, najlepiej zlecić wykwalifikowanemu mechanikowi sprawdzenie pojazdu.
Scott091
Obserwowany

19 Lip 2023, 06:22

Dziękuję za informację
Ale pompa wody jest nowa raczej bym ją na razie zostawił. Na wentylatorze zmieniłem rezystor wentylatora zobaczymy czy coś da. Spróbuję zrobić płukankę chłodnicy i wymienię termostat. Panowie zastanawiam nad jednym auto chodziło dobrze później mechanik wymieniał mi wentylator nawiewu i rezystory w ogóle mi nic nie działało jeśli chodzi o nawiewy.
Baksik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyróżnienie w plebiscycie "Auto Lider" dla Audi S7
    Audi S7 zdobyło wyróżnienie w plebiscycie Auto Lider, który jest organizowanych w Polsce przez redakcję tygodnika Motor i miesięcznika Auto Świat. To sportowe z coupe zwyciężyło głosami czytelników i ...

19 Lip 2023, 06:23

Kolego cały czas jeszcze obserwuję
Baksik
Nowicjusz

19 Lip 2023, 06:53

Baksik napisał(a):Panowie zastanawiam nad jednym auto chodziło dobrze później mechanik wymieniał mi wentylator nawiewu i rezystory w ogóle mi nic nie działało jeśli chodzi o nawiewy.
Tyle, że to nie ingeruje bezpośrednio w układ chłodzenia silnika więc Ja tu jakoś związku nie widzę. Teraz już Ci wszystko działa poprawnie z tymi nawiewami?
Rokiko
Forumowicz VIP

20 Lip 2023, 06:02

Tak wszystko chodzi teraz jak należy dziś zabieram się za płukanie chłodnicy i wymienię termostat zobaczymy co bedzie
Baksik
Nowicjusz

20 Lip 2023, 07:24

Daj znać czy coś się zmieni...
Rokiko
Forumowicz VIP

21 Lip 2023, 18:46

Zrobiłem płukankę chłodnicy zmieniłem termostat zobaczymy reszta jaki efekt dziś jeździłem repertuarze 27c zachowywał się normalnie trzymał teraz jak należy zobaczymy jak będą upały po 30c
Baksik
Nowicjusz

27 Lip 2023, 08:33

a może czujnik temperatury świruje a wszystko tak naprawdę jest OK ? nie jest drogi wymień go (ten od zegarów narazie), albo i obydwa jak są - drugi główny do ECU), tylko nie kupuj tanich zamienników.
markkk
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 0- 0-2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lanos 1.4
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

27 Lip 2023, 08:59

Markk chodzi ci o czujnik temperatury nie wymieniałem ale termostat też był już walnięty nie odbijał zobaczymy przy upałach jak będzie ale ja mam podlonczony komputer jeżdżę obserwuję temperaturę i błędów mi nie pokazuje że któryś czujnik
Baksik
Nowicjusz