Temperatura pracy daewoo tico?

29 Gru 2011, 22:43

Witam.mam pytanie jaka jest prawidłowa temperatura pracy silnika w daewoo tico?po przejechaniu około 200km w trasie silnik miał ta kreskę wskaźnikową za taka zamalowanym polem i tam całą drogę siedziała ale w środku szło zrobić saune.wiem że jak jest włączone ogrzewanie to silnikowi trudniej jest uzyskać i utrzymać temperaturę pracy ale jechałem może z 50km bez włączonego ogrzewania a wskazówka była w tym samym miejscu.gdzie powinna się znajdować na połowie czy kawałek dalej czy gdzie?proszę o odpowiedz.Pozdrawiam
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

30 Gru 2011, 19:51

temperatura bez zalezy od stylu jazdy obrotow silnika temperatury na dworze jak i od plynu chlodniczego i oleju ale kiedys mialem tico i jak dobrze pamietam to chyba trzymalo temp. na polowie wskaznika.
kamilszczak01

30 Gru 2011, 20:12

aha.czyli jak zmienię płyn chłodzący to powinna być lepsza temperatura pracy tak?chłodnice przeslonilem kartonem tak z połowę i taka sama temperaturę miałem dziś.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

31 Gru 2011, 00:08

termostat reguluje temperaturą płynu w silniku jeżeli silnik się za bardzo nagrzewa w tedy termostat się otwiera i płyn idzie do chłodnicy robi cyrkulacje płynu jak temperatura spada to się zamyka tak ze termostat utrzymuje silnik na jednej temperaturze czy przejedziesz 10 km czy 200 silnik powinien pokazywać mniej więcej na środku tą samą temperaturę
Janusz00
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 2000
Auto: peugeot 306

31 Gru 2011, 08:08

tak to ja wiem tylko czemu nie pokazuje tej temperatury na połowie skali i taka się utrzymuje tylko jest dokładnie pół centymetra od zera?
seba145
Zaawansowany

31 Gru 2011, 14:49

możesz mieć czyjnik temperatury uszkodzony i zle pokazuje albo w zegaze ale najpierw sprawdz czujnik
Janusz00
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 2000
Auto: peugeot 306
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...

31 Gru 2011, 15:33

no też racja,a gdzie ten czujnik jest i jak go sprawdzić?
seba145
Zaawansowany

03 Sty 2012, 14:38

Nie czujnik, tylko termostat do wymiany. Tak tylko zapytam- czy masz płyn w układzie chłodzenia?. Musiśz stwierdzić najlepiej na postoju jak zachowuje się temp. silnika. Odpal auto i niech pracuje. Gdy auto nie porusza się podmuch powietrza nie studzi efektywnie chłodnicy. Gdy termostat jest popsuty- czyli jest cały czas otwarty, pompa goni płyn do chłodnicy. W ten sposób nigdy nie dogrzeje się silnik ho wiatr ciągle studzi płyn w chłodnicy. Jak pisałem odpal auto i niech pracuje. Zaobserwuj do jakiej max temp. sie rozgrzeje. Jeżeli będzie bardzo gorący powinien włączyć sie wentylator.
Masz popsuty termostat.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

03 Sty 2012, 14:48

ok.odpale i niech chodzi.tylko ile tak mniej więcej potrzebowałby pracy na obrotach biegu jałowego żeby się nagrzac maxymalnie jak tylko można?jak się włączy wentylator to zobacze jaka miał temperaturę i napisze Tu Wam i wtedy będziemy myśleć ok?tylko narazie nie mogę tego zrobić bo nie ma mnie akurat przez parę dni przy aucie ale w sobotę zrobię.tylko ile musi pracować i ile mieć mniej więcej skali?
seba145
Zaawansowany

03 Sty 2012, 19:03

chłodnice przeslonilem i wszystko jest w porzatku temperatura rosnie kawałek za ten namalowany termometr i spada bo się włącza wentylator,to wtedy jest dobrze tak?płynu z 230ml dolalem bo było min.to w czasie jazdy nawet się włącza wentylator,nie robiłem tego na postoju.Dziękuję za odpowiedz wszystkim.ale czy termostat trzeba wymienić bo powinien iść do tej temperatury jak teraz bez kartonu przed chłodnica racja?
seba145
Zaawansowany