Temperatura - wiatrak na osobny włącznik

19 Kwi 2009, 19:55

Witam chcialem sobie podlaczyc wiatrak na osobny wlacznik ze jak stoje w korku to jak zabardzo mi sie zagrzeje to niemosial bym sie martwic ze mi sie przegrzeje a kilka razy mi sie to zdarzylo jak mosze podlaczyc kabelki pod kostke przy wiatraku
Ostatnio edytowany przez walerianczyk, 24 Kwi 2009, 23:33, edytowano w sumie 1 raz
walerianczyk
Nowicjusz

Miejscowość: poznan
  • 19 Kwi 2009, 20:01

To proste,bierzesz jeden kabel koloru czarnego jeden koniec do masy a drugi koniec do kabelka biegnącego od czujnika temperatury płynu chłodniczego,plusa nie tykaj!To polega tylko na podpieciu do włącznika kabla masowego.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

19 Kwi 2009, 20:35

Zgadzam się ale wtedy wiatrak będzie mu cały czas chodził. Weź kup grubszy czarny kabel z 50 cm i taki sam czerwony ze 2 metry i jakiś włącznik/wyłącznik ze 40A żeby wytrzymał. Czarny podłącz do karoserii (masa) a drugi koniec w kostke wentylatora chłodnicy (tez masowy). Czerwony kabel podłącz do (+) akumulatora i puść do środka auta, utnij go ile wystarczy i podłącz do wł/wył. Reszte kabla też podłącz do wł/wył i kabel puść spowrotem do komory silnika i podłącz do kostki wentylatora chłodnicy (plusowy). W ten sposób będziesz mógł sam wł/wył wentllator zanim czujnik temp.Chłodnicy sam go załączy. Mam nadzieje że zrozumiale napisałem.
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

19 Kwi 2009, 20:41

A najlepiej zmień czujnik i termostat jeśli Ci się zagrzewa a wentylator się nie włącza. A może sam wentylator jest spalony. Ja tak miałem. Przewinięcie silniczka na grubsze zwoje 100zł ale teraz lepiej jak oryginał chodzi:)
    BANAN23
    Początkujący

19 Kwi 2009, 20:44

Dobrze mieć taki włącznik na wszelki wypadek,ja mam!W korkach gdy jest gorąco włączam sobie wiatrak już przy 80 st.a nie czekam na te 100 st.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

19 Kwi 2009, 20:55

Kolega PhantomASA1 ma rację - najprostsze jest podłączenie pod masę.Z plusem nie ma co kombinować,bo to za dużo roboty,a na dodatek musiałbyś zakładać dodatkowy bezpiecznik na przewodzie plusowym za przekaźnikiem - właczanie wentylatora jest za pomocą przekaźnika,a sterowanie tego przekaźnika odbywa się za pomocą masy.
    Dlatego wystarczy zrobić jak pisał PhantomASA1 - podłaczasz czarny przewód do czarnego przewodu z włacznika termicznego wentylatora,z tym,że są tam dwa takie przewody - jeden jest podpięty pod cewkę przekaźnika,a drugi pod masę.Ty musisz podpiąć się do tego,który prowadzi do przekaźnika.Drugi koniec podłączasz pod jakiś włącznik,obojętnie jaki - prąd nie ma tu znaczenia,ponieważ przełącznikiem tym będziesz sterował cewką przekaźnika.Drugi styk włacznika podpinasz pod masę.I gotowe.Chyba,że wiesz,gdzie masz przekaźnik wentylatora,to możesz się podpiąć od razu pod cewkę przekaźnika.
    Oczywiście można tak zrobić pod warunkiem,że wentylator chłodnicy nie jest sterowany przez komputer - nie napisałeś jakie to autko.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samodzielna wymiana oleju silnikowego
      Dla osób lubiących samodzielnie naprawiać samochody, wymiana oleju silnikowego nie jest żadnym problemem. Jednak coraz więcej osób wybiera profesjonalne warsztaty takie jak Euromaster. Nic dziwnego, standardy ...

19 Kwi 2009, 23:16

No jasne:) Macie racje z tym podpięciem pod czujnik masy i do przekaźnika. Sterowanie przekażnikiem poprzez masę niby włączonego czujnika:) Mój błąd. Wasza propozycja jest dużo lepsza i prostsza jak i bezpieczniejsza dla samego wentylatora. Ja zapomniałem o bezpieczniku:( ah
    BANAN23
    Początkujący

23 Kwi 2009, 20:38

opel astra 92 gsi niegrzeje mi sie tylko chodzi mi o korki tak wrazie czego czyli mam wziasc przewod wsadzic tam gdzie jest masa chodzi o ta kostke przy wiatraku i zalozyc na tym kabelku wlacznik a drugi koniec do masy i bedzie ok bede mogl wlanczac kiedy chce?
    walerianczyk
    Nowicjusz

24 Kwi 2009, 10:18

Dokładnie tak.Ale jeżeli masz sprawny termostat,sprawny czujnik temperatury cieczy chłodzącej,to coś takiego nawet w największych korkach jest zbędne.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

24 Kwi 2009, 15:15

dzisiaj zajzalem pod maske i ja mam dwie kostki jedna na samym silniku od wiatraka a druga na obodowie to chodzi o ta kostke co jest na silniku i z niej wychodza dwa kabelki czarny i chyba czerwony to tam do czarnrgo sie podpiac dac wlacznik i do masy i bedzie ok lub brazowy zreszta z tej drugiej kostki tez wychodza tylko dwa
    walerianczyk
    Nowicjusz

26 Kwi 2009, 10:05

Ja z Moderatorem się zgadzam ale dobrze mieć takie zabezpieczenie gdyby np.czujnik siadł ,wtedy awaryjnie mogę kontunuowac jazdę bez problemów.Ja latem gdy jest gorąco włączam sobie elektromagnes ,wiatrak chodzi mi caly czas .Popatrz który kabelek czarny odchodzi od czujnika temperatury plynu chłodniczego ,masowy kabelek podepnij sobie do niego.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

26 Kwi 2009, 10:49

Koledzy,tu nie chodziło mi o awaryne właczenie wentylatora,ponieważ to można zrobić w każdej chwili,wrzucając mostek na piny 30 - 87 przekaźnika wentylatora.Wówczas napięcie do silnika wentylatora jest puszczone prosto z akumulatora.Oczywiście przez bepziecznik.Jest pominięty wtedy włacznik termiczny wentylatora.Natomiast mi chodziło o to,że jak jedzie się z włączonym wentylatorem przez cały czas,to temp. cieczy chłodzącej spada do takiego poziomu,że częściowo włącza się ssanie i silnik pali więcej paliwa.A ssanie włącza się zazwyczaj jak temp. wspomnianej cieczy spadnie poniżej 87 stopni.Przy tej temp. następuje też całkowite wyłączenie ssania podczas nagrzewania silnika.
    Dlatego lepiej pilnować i sprawdzać działanie włącznika termicznego wentylatora i wszystko będzie ok.A w razie awarii,to jak pisałem wyżej wystarczy tylko mostek na przekaźniku i wentylator działa.Oczywiście zamaist tego mostka można zrobić ten włącznik,ale jest to raczej zbędne,ponieważ ten włącznik termiczny aż tak często się nie psuje przecież.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

26 Kwi 2009, 11:14

To prawda,że mnie włącznik termiczny nie siadł jeszcze nigdy ,podejrzewam,że ten który mam jest od nowości (ponad milion kilosów)Faktem jest ,ze mnie podchodzi temperatura wyżej w korkach po wymianie chłodnicy na nowa ,miałem BEHRA a wymieniłem na Hiszpanskiego DEUSA,Ta stara byla poklejona,niepotrzebnie ją wymieniłem ten zamiennik okazał się nie najlepszy tamta stara chłodnica byla lepsza od tej nowej ,nie polecam niemarkowych chłodnic ,teraz kupiłbym tylko albo BEHRA albo Nissensa,zapłaciłem 400 zł ,do markowej niedużo bym dołozył,piszę to po to by przestrzec przed kupowaniem takich chłodnic.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP