REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Na podstawie testów na kilku autach stwierdzam że wszystko zależy od danego auta, nie ma reguły, jeden na tempomacie spali więcej inny mniej.artur73 napisał(a):Czy tempomat jest zawsze ekonomiczniejszy niż jazda bez niego??
Cichy77 napisał(a): bo tu już trzeba mieć trochę wprawy
MotoAlbercik napisał(a):Ja z kolei powiem tak - porównaj sobie pokonany dystans zarówno ze spalaniem jak i z czasem. Podejrzewam, że bez tempomatu spalisz ciuteczek mniej, ale dojedziesz nieco później, a z kolei z tempomatem dojedziesz szybciej, ale spalisz ciuteczek więcej.
Przeważnie jak trzymamy nogę na gazie to pod górkę zwalniamy nawet jak dodajemy gazu, tempomat często aby utrzymać prędkość stara się nieznacznie ją przekroczyć. Najlepiej by było sprawdzić na długim podjeździe na jakiejś trasie lub w górach gdzie np. ustawimy 50km/h. Ja będąc w Chorwacji fajnie sprawdzałem tempomat na takich podjazdach pod które czasem podjazd trwał i 20min.Kao napisał(a):łatwo to sprawdzić, ustawiasz spalanie momentalne i robisz porównanie, jakie spalanie jest na tempomacie pod górkę a jakie jest pod Twoją nogą