REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Napęd na wszystkie koła z takim samym rozdziałem mocy to może Ci tylko dać auto z centralnym mechanizmem różnicowym zablokowanym (lub bez niego) oraz pełne blokady przodu i tyłu i wtedy będziesz mieć prawdziwy napęd 4x4 z równomiernym rozłożeniem mocy na wszystkie kołaMajkPZM napisał(a):Najlepszy napęd to napęd symetryczny na wszystkie koła, z takim samym rozdziałem mocy. Taki ma subaru.
Jasiek90 napisał(a):Na tej samej zasadzie jest też oparty 4matic w Mercedesie(przynajmniej tych osobowych).
Stały napęd z symetrycznym rozdziałem mocy(w zależności o modelu pół na pół lub lekko faworyzujący tylną oś).
Także argument, że jest gówniany na tle Subaru jest nie na miejscu.
Podobnie w przypadku Audi gdzie poza modelami A3 i TT cała reszta gamy w wersjach quattro ma stały napęd AWD.
pocieszny napisał(a):tu nie chodzi o porównanie tylko o to "prawdziwe" 4x4, ciekawi mnie, w którym momencie subarynka daje moc na wszystkie 4 kołasory ale nie ma takiego momentu,
prawdziwe jak piszesz 4x4 ma jedynie auto z blokadami przedniej i tylnej osi do tego blokadą centralnego dyfra (jeśli w ogóle takowy posiada) i wtedy po zapięciu wszystkich blokad mamy prawdziwe 4x4 w każdym innym wypadku to jest najwyżej 4x2 a w większości 4x1
prawdziwego 4x4