Jakie auto kupić? proszę o pomoc :)

19 Lis 2010, 13:00

witam, na początku przyszłego roku planuje kupić samochód którym będę jeździć do pracy, na zakupy i gdy przyjdzie wolny weekend to jakiś wypad za miasto bądź raz do roku jakieś wakacje(oczywiście w Polsce). Mam do zagospodarowania 6-7tyś. co polecacie?
kkylo
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

19 Lis 2010, 13:14

Opel Vectra jest dobrym kandydatem. Będziesz z niego zadowolony :wink:

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

19 Lis 2010, 13:16

Czego oczekujesz od auta?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

19 Lis 2010, 13:32

powiem tak że napewno nie chce seicento tico itd itp, może być troche większe ale nie znowu jakaś limuzyna, myślałem nad golfem 3, seatem ibiza, fiatem bravo, ewentualnie jakiś civic, mazda(bodajże 323), corsa, ale może macie jakieś inne propozycje na coś mało awaryjnego :) druga opcja nie wiem czy diesel czy benzyna, jeśli benzyna to silnik max 1.6 jeśli diesel to 1.9 , szukam czegoś gdzie są tanie części :)
kkylo
Nowicjusz

19 Lis 2010, 14:08

Z tego co piszesz to ma być auto klasy kompakt, poniżej tego nie schodź, czyli corsa/ibiza odpada. Ja bym rozpatrywał na pewno jakiegoś golfa/vento albo coś z japończyków, może Honda? Klasa średnia Cię nie interesuje rozumiem? Doceniłbyś jej walory poza miastem.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Lis 2010, 14:13

"klasa średnia" - tzn? :), no najbardziej przepowiada za mną golf III najlepiej 95-97r. 1.6 w benzynie albo 1.9 dieselek, tylko słyszę dużo opini że jeśli go kupię to od razu mi go ktoś zwinie bo dziennie kradną ich bardzo dużo, a z hondy tak jak mówiłem civic też jest ok :) a dlaczego ibiza odpada? aa i przypomniało mi się że jeszcze vw polo mi się podoba..
kkylo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Już osiem wersji MINI dostępnych z napędem na cztery koła
    Wraz z trafiającym do sprzedaży w marcu nowym modelem MINI Paceman, oferta wersji MINI z napędem na cztery koła powiększy się do ośmiu, łącznie z dwiema wersjami John Cooper Works. Auta MINI od zawsze oferowały kierowcy niezrównaną ...

19 Lis 2010, 14:50

Golf nie jest za ciekawy jeszcze z tym silnikiem.... proponuje ibiza 1.4 albo civic 1.4is z tym ze civic 6gen. wiec pewnie koło 8tys bedzie trzeba wydac ale naprawde warto...ibiza tez niczego sobie 3 drzwiowa tylko słabszy silnik ale do miasta i gdzies poza wystarczy
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

19 Lis 2010, 15:09

Ibiza/Corsa to klasa tico mniej więcej... Klasa średnia to np. Passat/Accord/Avensis/A4, klasa średnia premium - BMW3er/MBclasse.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Lis 2010, 15:24

jiGsaw napisał(a):Ibiza/Corsa to klasa tico mniej więcej...

Corsa/Ibiza to klasa B. Matiz jest piętro niżej od nich a Tico to już zupełnie poza klasowe auto...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

19 Lis 2010, 16:00

Ja bym postawił na Fiata Punto II,autko ogólnie mało awaryjne jeśli sie dba oczywiście a ceny części są śmiesznie tanie i łatwo dostępne.Najlepiej z silnikiem 1.2 80KM.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Lis 2010, 16:03

Dokładnie... tico matiz seicento jeden segment a corsa/ibiza juz auta w których można śmiało w miare wygodnie jezdzić kompakt golf/civic/astra itd a klasa ''dupowozów passat vectra a4 itd jak nie jezdzi sie nigdzie dalej najlepiej jakis kompakcik i gra
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

19 Lis 2010, 22:23

Peugeot 306, może Xsara.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG