REKLAMA
Witam wszystkich terenowców.
To mój pierwszy post na forum samochodowym.
Przeczytałam większość wcześniejszych postów dotyczących wyboru samochodu terenowego ale nie znalazłam informacji, które pomogłyby mi wybrać odpowiedni model i rocznik.
Główne przeznaczenie poszukiwanego.
W roku 2009 planujemy w lecie wycieczkę do Kazachstanu (4 tygodnie), trasa 15-18 tys. km.
W 2010 także latem, wyjazd do Mongolii (6 tygodni), trasa 22-28 tys.km.
Myślę, że drogi głównie szutrowe i kamieniste. Nie można wykluczyć przepraw przez płytkie rzeki/strumienie. Może trochę jazdy po „równych” bezdrożach w górach i wokół jezior.
Myślę, że główne zagrożenie to niespodziewane dziury na pseudo-asfaltowych drogach.
Ale z pewnością nie rajdowy off-road. Chcemy dojechać ale ważniejsze żeby bezpiecznie wrócić.
Przeznaczamy ok. 40-50 tys. złotych na samochód i ok. 20 tys. na jego wzmocnienie. Razem do 70 tys. ale to max, wiadomo że im taniej tym lepiej. Wolimy chyba kupić taniej a więcej wydać na sprawdzenie i przystosowanie.
Nasze wstępne wymagania:
1.Jak najtrwalszy i bezawaryjny. Ciężko będzie tam znaleźć dobry serwis.
2.Długi, bo pewnie będziemy w nim sypiać.
3.Komfortowy na ile to możliwe (już czytałam, że albo terenowy albo komfortowy) mimo wszystko. Nie chcę być wytrzęsiona nadmiernie ani ugotowana (klimatyzacja).
4.Bezpieczny (minimum 2 poduszki powietrzne) nie wiem czy coś jeszcze?
5.Diesel ale nie musi być szybki za to możliwie najoszczędniejszy z jak największym zbiornikiem paliwa. Nie wiadomo jak często będzie można tankować i jaka jest tam jakość paliwa.
Wiadomo, że nie będzie to samochód nowy. Zewnętrzny wygląd jest bez znaczenia. W okresie pomiędzy urlopami będzie używany na polskich drogach (15 tys. km rocznie).
Panowie (a może są też inne panie) bardzo proszę o sugestie: jakie marki i modele, jakie roczniki są waszym zdaniem godne polecenia.
A może są gdzieś tego typu rankingi, wdzięczna będę za sugestie
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
PS
Później pewnie będę prosiła o rekomendacje warsztatów, które zajmują się takimi samochodami, tylko nie wiem czy wolno tu podawać takie informacje?
W którym dziale formu szukać takich informacji?