4x4 do 2.0 litra

09 Mar 2008, 00:29

Chciałbym sprowadzić sobie ze stanów auto 4x4 do pojemności 2.0 nie więcej , ponieważ koszty są dużo wyższe wtedy.
Nie interesuje mnie jak ono będzie wyglądać , mam nim dojechać z Polski do Afryki więc niech conajmniej 170/h pociągnie.
Prubowałem wyszukać jakiś model ,ale nie mogę się na nic zdecydować w tej pojemności ,MOŻE KTOŚ Z WAS WIE O JAKIMŚ CIEKAWYM MODELU DO TEJ POJEMNOŚCI?
lukaszd2007
Nowicjusz

09 Mar 2008, 13:13

Wydaje mi sie ze z taka pojemnoscia terenowki niebedzie, ale np.

Subaru Impreza WRX (Rocznik miejwiejwiecej 2001) pojemnosc 1994[w cm3]
bigboy
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Ratowice

09 Mar 2008, 13:24

Nie można coś znaleźć np:
HONDA CR-V
TOYOTA RAV-4
SUZUKI JIMNY

Ale czy ktoś wie może są jeszcze jakieś inne modele do 2.0??
lukaszd2007
Nowicjusz

09 Mar 2008, 18:52

170km/h? Nie ma takiej terenówki.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

10 Mar 2008, 09:27

W terenówkach według mnie ważniejsza jest moc i wytrzymałość silnika a nie prędkość.....
Polecam pozycję hilux:D Ponoć nie do zajechania!!
HiL
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Podkarpacie

10 Mar 2008, 11:04

No tak być może masz rację ALE ja wyraźnie napisałem że muszę tym autkiem dojechać do Afryki więc wlecząc się 100km/h troche by mi zajęło nie?
lukaszd2007
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    10 używanych funcarów za nieduże pieniądze
    Samochody sportowe kojarzą się zwykle z drogimi konstrukcjami z Włoch, Niemiec i Japonii. Ale wcale nie trzeba mieć pękającego w szwach portfela, żeby móc cieszyć się przyjemnymi emocjami za kierownicą. Oto 10 używanych ...

10 Mar 2008, 11:21

To może zmienię swoje wymagania na:
tania terenówka do 10.000PLN i niech mało pali:)
Ktoś coś wie na temat takiej :lol: ?
lukaszd2007
Nowicjusz

10 Mar 2008, 12:27

Po co chcesz jechać do Afryki? Na wyprawę czy do jakiegoś miasta?

Jeśli to wyprawa to zapomnij o małym, szybkim samochodzie.
Jeśli dojazd to lepiej pojechać kombi.

Przeczytaj temat związany z wyjazdem do Kazachstaniu - wyprawy to duże koszta, duże samochody i.... powolna jazda. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Mar 2008, 14:24

A więc tak wyjazd jest planowany z Polski gdzieś mniej więcej między lipcem a wrześniem 2009roku.
Trasa to Niemcy , Francja , Hiszpania , Maroko , Zachodnia Sahara ,Mauretania i tu dalej jeszcze nie wiadomo napewno Senegal(Dakar city:).Nie planuje zjeżdżać z drogi na jakieś rajdy 4x4 ALE w wielu miejscach "DROGA" będzie w ciężkim stanie , lub wogule jej nie będzie a zamiast niej tylko wyjeżdżony szlak, w dodatku mogą czekać niespodzianki takie jak:

http://www.geozeta.pl/popup2,style/imag ... g,artykuly

Mam zamiar większość nocy przespać w tym samochodzie więc niech nie będzie aż tak małe jak Suzuki Jimny:)

No więc mam jeszcze dużo czasu ale moim jedynym samochodem jest jak narazie Daewoo Matiz:) i jedno jest pewne nim nie pojadę :lol:

Ma być tani ,ma się nie psuć i żeby palił jak najmniej(nie znaczy mało , ale jak najmniej)
Po powrocie najprawdopodobniej je sprzedam.
Jakieś propozycje?
lukaszd2007
Nowicjusz

10 Mar 2008, 19:21

Tak to nawet w Erze nie dopasują :wink:
Tani jest samuraj.
Bezawaryna jest toyota.
Oszczędne jest tico.

Nie ma takiego auta jakiego szukasz. Jeśli by było to wszyscy nim jeździliby na wyprawy i wszyscy by go znali.

Pomyslałeś o obowiązkowych szczepieniach lub wizach do tych krajów?
Orientowałeś się, czy wogóle jest szansa wjazdu ze względu na aktualną sytuację polityczną?
Obliczyłeś ile czasu zajmie Ci taka wyprawa i ile będzie kosztowała?
Pomyślałeś co będzie, gdy auto się zepsuje?

Obliczmy pokrótce:
- zakup auta - 15.000zł (wersja optymistyczna)
- remont i przystosowanie go do wypraw 15.000zł (wersja optymistyczna)
- paliwo: spalanie 13-15l/100km x ilość km
- ubezpieczenia i wizy: nie wiem

Do tego dochodzi masa spraw bardziej i mniej kosztownych podczas załatwiania wyprawy.

Jeśli masz ciągotki do takich wyjazdów, na początek kup terenówkę i pojeździj nią trochę po Polsce. Później wybierz się na Ukrainę bądź do Rumunii - przepiękne kraje.
Dopiero później zaplanuj wyjazd na inne kontynenty.

Podobnie jak Ciebie, mnie też ciągnie do zwiedzania. W planach mam Ukrainę, Kazachstan, Gruzję, Iran, Maroko, Senegal i Rosję. Oczywiście nie wszystko na raz. Ale nie spieszę się. Zbieram fundusze, przygotowuję niezbędny szpej, rozmawiam z podróżnikami, uczę się i zapisuję listę niezbędników. Bo będąc już na wyprawie nie może niczego braknąć.... wtedy będzie za późno. Z najgorszymi skutkami włącznie...
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Mar 2008, 19:59

No to trochę myślałem że mniejsze to spalanie będzie:) , że się zamknę w 10l/100km
A co do twoich pytań to już parę miesięcy się dowiaduję co i jak więc trochę już wiem , a jeszcze mam rok czasu:).
Nie wiem tylko jakim autem:)

Jeśli możesz to napisz mi jak należycie przygotować taki samochód do takiej wyprawy. Tzn. na czym to polega?
Ale może też nie koniecznie terenówka tylko jakiś suv podoba mi się cena tego modelu:1999 Chevrolet Tracker
link:
[link do eBay wygasł]
Co o nim sądzicie?
lukaszd2007
Nowicjusz

10 Mar 2008, 21:41

na wyprawy jeździ się wyprawówką. powinno być to duże auto z silnikiem diesla, najlepiej bez elektroniki. możliwie jak najprostsze. bo w przypadku awarii byle aborygen z jaskini je naprawi, a o to chodzi.

z przygotowań należy:
- zrobić zawieszenie (nowe sprężyny i amory) - najlepiej firmy specjalizującej się w produkcji takich zawieszeń (Dobinsons, OME, Trail Master)
- wyremontować silnik (cały)
- wymienić przewody hamulcowe, tarcze, bębny, klocki, sprawdzić pompę hamulcową
- sprawdzić układ kierowniczy
- wymienić krzyżaki wałów napędowych i skasować luzy w mostach
- kupić opony terenowe (najlepiej AT)

Do tego dochodzą jeszcze - snorkel, gps, cb, trapy, wyciągarka, kompresor i wiele, wiele innych.

Auto, które przedstawiłeś to Vitara. Nie nadaje się, zbyt delikatne. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Mar 2008, 09:17

lukaszd2007 napisał(a):(...) a jeszcze mam rok czasu:)...

Jesteś w mylnym błędzie - masz już TYLKO rok... - Prawo Murphyego na tę okoliczność: Wszystko zabiera znacznie więcej czasu, niż się tego spodziewasz!

Posłuchaj @Karsona - auto na taką wyprawę + jego przystosowanie to min. 30 tysi i tego nie przeskoczysz. Jeśli zaczniesz oszczędzać jak Krakus, lub - nie daj Boże - jak Poznaniak - czeka Cię po drodze niemiła seria niespodzianek.Zawsze, kiedy wydaje ci się, że będzie dobrze - kompletnie się mylisz. Zawsze, kiedy wydaje ci się, że będzie źle też się mylisz - będzie jeszcze gorzej. - Murphy

I tym optymistycznym akcentem zakończę... ;)

Powodzenia - Ale przemyśl dokładnie sprawy i nie staraj się oszczędzać przed wyjazdem, a na wyprawie MOŻE będzie wszystko OK!
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

11 Mar 2008, 10:59

No to rzeczywiście...a ja głupi myślałem że to z wizami będzie największy kłopot...Nic dzięki za pomoc:)
lukaszd2007
Nowicjusz

11 Mar 2008, 11:47

Nie poddawaj się. :wink: W Polsce jest wiele miejsc wartych odwiedzenia. I wcale nie trzeba spać po hotelach. Dwa lata temu przejechaliśmy mokrą granicę Polski - wzdłuż Bugu. Były po drodze piękne cerkwie, zapomniane wioski, cisza, spokój. Spaliśmy w namiotach pośród pustkowia, a w razie potrzeby do cywilizacji był rzut beretem. Polecam taką trasę dla początkujących. I nie potrzeba na nią auta wyprawowego, vitara daje radę. :wink:

Tylko.....
należy uzyskać zgodę na przejazd przygraniczny od Straży Granicznej. Na piśmie!
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika