Terenowka/SUV do 8 tys ?

26 Lip 2013, 15:07

witam wszystkich :)
Niedawno zakladalem temat : oryginalne-autko-do-6-tys-vt66728-15.htm a teraz troche zmieniam kryteria ale nie chcialem pisac w tamtym temacie dlatego nowy.No wiec tym razem chodzi mi o auta typu SUV lub cos terenowego,mam kilka typow:
-Ford Explorer
-Ssang Yong/Daewoo Musso
-Jeep grand cheerokee
-opel frontera
-opel monterey
i to by bylo chyba na tyle z moich typow,mam nadzieje ze moze Wy bedziecie mieli jakies ciekawe propozycje a moze ktos ma cos do powiedzenia na temat aut wymienionych przezemnie ? czy ktorekolwiek z nich da sie zakupic w dobrym stanie nie przekraczajac mojego skromnego budzetu ?
Z gory dzieki i pozdrawiam!
MuscleGuy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 12 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Póki co brak.
4

26 Lip 2013, 18:24

Znalazlem jeszcze 2 auta tego typu ktore by mnie interesowaly : Isuzu Trooper i Daewoo Korando,bo niestety chyba nissana patrola czy mitsubishi pajero do 8 tys nie kupie ?
MuscleGuy
Nowicjusz

1

26 Lip 2013, 21:16

Miałem w życiu dwa samochody mniej lub bardziej terenowe i niestety muszę Cie rozczarować ale w tym budżecie ciężko będzie kupić cokolwiek będącego w db stanie nie wymagającego większych nakładów. We wszystkich samochodach terenowych drogi jest układ przeniesienia napędu, dyfry, podpory wału, zawieszenie itp. napęd na 4 koła= więcej elementów, które teoretycznie mogą ulec uszkodzeniu.
Korando nie jest złe ale wbrew pozorom mimo, że to daewoo to części są drogie i trudno dostępne, z resztą zobacz jak mało jest części na allegro.
Gdybyś był w stanie dołożyć jakieś 5 tys zł to można by już się rozglądać za czymś zdatnym do jazdy.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
2

27 Lip 2013, 00:11

Polece terrano 2, powinieneś za 8000 znaleźć jakiegoś w benzynie tylko on troszke za słaby jest, sam sprzedaje takiego tylko, że diesla za 9000 i powiem Ci, że autem teraz jeżdże na wakacyjne wypady i nic się z nim złego nie dzieje ale żeby go w 100% poprawić trzeba by wsadzić nie tyle co dużo pieniędzy co dużo czasu, za taką kwote będziesz kupował auto 15+ letnie i będzie potrzebowało dopieszczenia tym bardziej, że większosć nie miała łatwego życia :)
Ps. Jeśli będziesz szukać terrano to najważniejsze to sprawdzić rame, gniją na potęge.
jeankes
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 11 1965
0

27 Lip 2013, 19:16

Co do nissana to calkiem fajne auto,ja wiem ze ciezko jest nalesc terenowke do 8tys i ze nawet jesli taka kupie to troche trzeba bedzie wlozyc ale mam nadzieje ze da sie kupic cos ladnego za ta kwote :) a co powiecie na temat musso ?
albo land rover freelander lub discovery ?
MuscleGuy
Nowicjusz

0

27 Lip 2013, 20:04

Piszę jako były właściciel freelandera. Jak freelander to 2001r wzwyż. Te egzemplarze mają już wyeliminowane choroby wieku dziecięcego. Polecam jedyny dobry silnik w tym modelu czyli 2.0 dieselek na CR o oznaczeniu TD4 produkcji bmw. Freelander to ogólnie super samochodzik dobrze sprawdzający się w polskich realiach szczegówlnie wersja ES na full wypasie z webasto włącznie.
Jednak landrovery maja jeden duży minus... Ciężko z serwisem, trudno znależć elektryka mającego program do landrovera żeby podczepić go pod komputer no i niestety części są baaardzo drogie.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosna i więcej jednośladów na drogach
    Wiosenna pogoda sprzyja poruszaniu się po mieście jednośladem. Wyższe temperatury i słoneczna aura sprawiły, że na drogach można spotkać coraz więcej rowerzystów i motocyklistów. Dla kierowców czterech ...

27 Lip 2013, 20:21

No ja zdaje sobie sprawe z tych rzeczy,a cos na temat discovery ? no i na temat musso ? podobno buda daewoo/ssang yong a silnik mercedesa,jak to sie spisuje ? korando tez ciekawa opcja podobno bardzo trwaly samochod to samo isuzu trooper :) za to w dalszym ciagu nie wiem jak sie spisuja terenowki opla .
MuscleGuy
Nowicjusz

0

28 Lip 2013, 08:35

A może połaczyć dwa tematy w jeden? Tzn oryginalne auto terenowe :mrgreen: i chodzi mi tutaj o coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
0

28 Lip 2013, 09:29

hmm w sumie fajny ten golfik :D wogole zapomnialem ze cos takiego istnieje :) tylko ze to auto ma zerowe wyposazenie,chociaz wspomaganie by sie przydalo,mozna taki egzemplarz znalesc ?
ps.caly czas chodzi mi po glowie te musso i stare cherokee :)
MuscleGuy
Nowicjusz

0

28 Lip 2013, 10:12

Ten Golfik stoi u mnie w mieście,widziałem go pare razy i wygląda dość przyzwoicie.
Co do wyposażenia to większość tych Golfów miała seryjnie wspomaganie,welurową tapicerke,alufelgi,halogeny,szyberdach oraz obrotomierz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
0

28 Lip 2013, 18:58

Nie znosze wiekszosci VW ale przyznam ze ten jest interesujacy :DD ponawiam pytanie o musso ! moze ktos bedzie wiedzial jak nie to spadam na forum daewoo :)
MuscleGuy
Nowicjusz

0

01 Sie 2013, 14:02

countyry to porażka na codzień, więcej przestoi w warsztacie niż pojeździ
Montka A /Troopera III za 8000 w dobrym stanie nie znajdzie za bardzo (10-12 to minimum teraz)
musso fajne jeśli komuś stylistyka nie przeszkadza ewentualnie Korando) ale za 8 ciężko
ogólnie do 8000 to może Frotka albo cherokee (nie grand) frelka bym od razu sobie darował :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
0

07 Sie 2013, 12:31

Grand cherokee odpada ? kurde fajniejszy niz zwykly cherokee ale zwykly tez super,bardzo mi sie podoba a jaki silnik najlepiej ? 4.0L?
MuscleGuy
Nowicjusz

0

07 Sie 2013, 13:42

grand w dobrym stanie za taką kase to będzie wygrana na loterii :wink:
z cherokee większe szanse
frota 2.0+LPG też dobry pomysł
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
0

08 Sie 2013, 10:46

to grand odpada w takim razie,czytalem opinie na jego temat i ludzie twierdza ze ma sporo drobnych usterek za to cherokee ma dobre opinie,tez mi sie bardzo podoba i chyba na niego sie zdecyduje :) lepiej szukac automat czy manual ? bo mi to nie robi wiekszej roznicy a wolalbym mniej awaryjnie :)
Frota czyli frontera tak ? Tez fajne autko ale cherokee mi sie bardziej podoba,taki amerykanski... :lol:
MuscleGuy
Nowicjusz

1