Terenowy/suv 4x4 do 18tyś sorento/terracan/ML

27 Sty 2019, 17:37

Witam, zwracam się z pytaniem jakie auto 4x4 polecacie do 18 tyś. W ciągu roku robię średnio ok 20tyś km. Autem zamierzam ciągnąc przyczepę dmc 2000kg i używać do codziennej jazdy typu sklep praca. Z racji że zraziłem się kiedyś do diesla szukałem tylko benzyny/gaz jednak wiem że pewnie lepszym "holownikiem" byłby diesel, więc kwestia czy opłaca się w moim przypadku biorąc pod uwage ile jeżdże i że są to raczej krótkie dystanse rozważać jakiego diesla? A tych chyba więcej do wyboru :o

Moimi propozycjami jakie do tej pory wymysliłem to kia sorento. 3,5 v6 odpowiada mi bardzo, natomiast prawie wszystkie to automaty. Pytanie czy automatych w tych autach były jakoś specjalnie wadliwe? Dobry automat nie jest zły, ale czy do holowania przyczepy się nada?
2.5 crdi znalazłbym w manualu ale o silnikach słyszałem że podatne na dieslowskie usterki. Czy to prawda że 170km były już mniej awaryjne?

Podobny do sorento jest hyundai terracan ale tutaj już tylko diesel 2.9 i chyba z podobnymi opiniami co diesel sorento.

Znalazłem też oferte ssangyoung rexton opcja albo 2.7diesel albo 2.3 benzyna, podobnie jak ML o którym właśnie wspominam. Tylko jak to wkońcu jest z tym ML jest dobry i bezawaryjny czy nie?

Prosze o jakieś porady abym mógł sie skupić na jednym aucie a nie na każdym. Nie wiem już sam czy mniejszym złem będzie kupno diesla w manualu czy benzyny z automatem :unsure:
piatek937
Obserwowany

27 Sty 2019, 18:53

piatek937 napisał(a):2.5 crdi znalazłbym w manualu ale o silnikach słyszałem że podatne na dieslowskie usterki. Czy to prawda że 170km były już mniej awaryjne?

Nie ma czegoś takiego jak "dieslowskie usterki". Jeśli myślisz o turbo/wtryskach/kole dwumasowym itd to jest to po prostu zwykła eksploatacja wynikająca z konstrukcji silnika tak samo jak klocki hamulcowe. Generalnie coś za coś, albo zostawiasz mniej na stacji albo w serwisie.

piatek937 napisał(a):Prosze o jakieś porady abym mógł sie skupić na jednym aucie a nie na każdym.

Skupianie się na konkretnym aucie nie ma sensu, nie za te pieniądze. Zjeździsz pół kraju i budżet stopnieje.

piatek937 napisał(a): Tylko jak to wkońcu jest z tym ML jest dobry i bezawaryjny czy nie?

Bezawaryjne nie będzie żadne kilkunastoletnie auto a ml jakieś tam swoje typowe problemy ma. Trzeba brać też pod uwagę, że jego eksploatacja będzie stosunkowo droga w porównaniu do np. sorento.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Sty 2019, 19:23

Invi

Hmm więc poleciłbyś któryś z tych samochodów czy nie? Może powiesz coś o którymś z nich?
piatek937
Obserwowany

27 Sty 2019, 23:01

Zacznijmy od tego że te skosnookie mocno gniją ML tez nie jest wzorem pod tym wzgledem ale plusuje tym że gnije tylko powierzchownie. Sorento w dieslu nie jest zbyt trwały a 3.5 pali tylko co V8 ze sporą pojemnością. ML ma dość trwały automat. Każdy ma swoje plusy i minusy i trzeba to jakoś wyposrodkowac.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4