REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Rozumiem że to zjawisko pojawia się w mokre dni. Jak chłodnica będzie mokra to przy otwartym termostacie i przed włączeniem wentylatora może pojawić się para, ale tu warunki muszą być dosyć specyficzne. Miałem takie zjawisko u siebie parę razy.Skellen napisał(a):Napotkałem pewien problem: gdy stoję dłużej w korku wydobywa mi się spod maski para!
Nie chłodnica a wentylator, podczas jazdy nie potrzebuje się załączać bo zazwyczaj powietrze ktore przelatuje przez chłodnicę wystarczająco ją chłodzi.Skellen napisał(a):Gdy kilka dni temu byłem w trasie, to silnik rozgrzewał się bardzo powoli i po 30km jeszcze nie miał 90 stopni. W mieście natomiast rozgrzewa się dobrze. Teraz pytanie: czujnik temperatury czy termostat? W czasie jazdy nie słyszę, żeby chłodnica się załączała
Wygląda na to że termostat nie otworzył się skoro chłodnica zimna. Sam wymieniałeś?Skellen napisał(a):Para spod maski, zapaliła się kontrolka temperatury płynu chłodniczego, wskaźnik temperatury natomiast tkwił niezmiennie na 90 stopniach... A chłodnica zimna.
Układ chłodzenia był dobrze odpowietrzony? Może spróbuj go jeszcze raz odpowietrzyć (na otwartym układzie bez korka) zobacz czy nie lecą bąbelki powietrza. Sprawdzisz też czy górny wąż od chłodnicy zacznie się robić ciepły.Skellen napisał(a):Czyli w ciągu paru tygodni poszły trzy węże od chłodnicy. Musi to być spowodowane zbyt dużym ciśnieniem w układzie, tylko pytanie przez co? Korek od zbiornika wyrównawczego?
No to pozostaje ci przejechać się samochodem najpierw delikatnie i sprawdzać co jakiś czas jak wygląda wąż od chłodnicy czy będzie cały czas ciepły. Przejedź się tak kilka km. z wyłączonym ogrzewaniem. Jak będzie ok to włącz ogrzewanie i dalej obserwuj przez kilka km.Skellen napisał(a):Odpowietrzałem go teraz, w płynie nie było bąbelków, wąż robił się ciepły.
Czyli jak jest zakręcony korek w układzie to chłodnica jest zimna i auto się przegrzewa?Skellen napisał(a):wymieniłem ten korek i dalej to samo, silnik przegrzewa się, chlodnica zimna
Tu jak miałeś odkręcony korek było ok.Skellen napisał(a):nie było bąbelków, wąż robił się ciepły