TEST NISSAN JUKE

22 Mar 2012, 08:26

„Dżżżżżż” musze jeszcze trochę poćwiczyć dykcję i nauczyć się poprawnej wymowy. Wiem już teraz z autopsji, mimo iż Nissan jest w rękach Renault, nie należy czytać nazwy JUKE – z nalotem francuskim, dlaczego?!

Zdjęcie

Otóż wiele osób reagowało śmiechem i odpowiedzią, że Żuk już nie jest produkowany! A przecież w moich rękach znajdował się jeden z najbardziej ekscentrycznych samochodów dostępnych w sprzedaży, niczym nieprzypominający polskiej myśli transportu towarowego.

Zdjęcie

Nissan JUKE to kolejny po Renault MEGANE II przybysz z obcej cywilizacji, którego projekt pochłonął wiele nieprzespanych nocy i skrętów marihuany, efekt ? To auto zbyt szybko się nie opatrzy, oraz jak długo będzie wywoływał kontrowersje, będzie się o nim mówiło.
Gdy miałem do wyboru testowego JUKE czy QUASQUAI nie zastanawiałem się długo i postawiłem na fun, idealnie do tego auta pasuje reklama swojego czasu stosowana przy wprowadzaniu Renault MODUS „dorosnąć tylko po co?!” i tak właśnie się czułem, tego dnia zdjąłem marynarkę i założyłem bluzę z kapturem, a półbuty zamieniłem na Adidasy. Tak, poczułem ten freestyle!

O designie tego modelu można by napisać elaborat, gdyż stojąc centralnie z przodu, zastanawiam się co jest co, czy te duże światła to halogeny, czy terenowe szperacze, te mniejsze na górze to atrapy, czy mijania, a może postojówki?
Już raz podobnego eksperymentu dopuścił się „maccaroni” Fiat z modelem MULTIPLA, który w ekspresowym tempie stał się przebojem listy na najbrzydsze auto. Więc domyślam się jaka musiała tkwić presja nad konstruktorami!
Przyznam, że od kilku ostatnich lat nie wierzyłem w szaleństwo ze strony NISSANA, czego ukoronowaniem był model TIIDA, więc jakże wielkie było moje zaskoczenie, gdy ten CROSOVER ujrzał światło dzienne!

A teraz trochę prywaty, gdy odbierałem ten model, czułem fun niczym dzieci kwiaty, buzia sama się uśmiechała, jednak, co do samego designu nie byłem do końca przekonany, zastanawiałem się dla kogo jest ten model, w czyje zmysły wizualne wpadnie?
Postanowiłem zrobić test, zapytałem 5 kobiet i 5 mężczyzn w różnym wieku na temat opinii o tym modelu, wśród tej 10 były 2 osoby, które nie znały tego modelu (tak 2 kobiety, w tym moja mama)
I jaki był wynik? 4 kobietom auto podobało się zdecydowanie i 2 mężczyznom. A gdyby tą statystykę jeszcze bardziej rozłożyć na czynniki pierwsze, wśród tej grupy testowej „za” były głównie osoby młode, do których ten design przemawia.

moto-opinie.eu
valdziu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: 30... testowanych :)
Silnik: 0.9-6.3
Paliwo: Benzyna

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia automatyczna Multitronic - opis, awarie
    Skrzynia Multitronic to bezstopniowa, automatyczna przekładnia stosowana w samochodach marki Audi z napędem przednim i silnikiem umieszczonym wzdłużnie. Produkowano je do 2016 roku. Do dziś możemy je spotkać w modelach A4, ...
    Lexus LC Convertible - co o nim wiemy?
    Chociaż Lexus ma duże doświadczenie w budowaniu kabrioletów, japońska marka od kilku lat nie oferuje samochodów tego typu. Wygląda jednak na to, że wszystko już wkrótce się zmieni za sprawą Lexusa LC ...