Test przelewowy astra j 1.7 cdt 110km 2012r

08 Sty 2019, 10:46

Witajcie.
W moim oplu borykam się z problemem dławienia na biegu jałowym:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Podminiłem zawór scv na używany, lecz wyciągnięty z innego auta, pracującego bez problemów.

Żadnych rezultatów.

Dodatkowe objawy to:
-szarpie przy przyspieszaniu, na biegu 4,5,6 przy obrotach 1500-2000
-wyczuwalny "kangurek" przy stałej prędkości i stałych obrotach silnika.
-zwiększone spalanie

Odstawiłem auto do mechanika. Od razu postawił na wtryski. Zrobił próbę przelewową. Wyniki na zdjeciu.

Ja z tego nic nie wiem. Mechanik sugeruje wymianę dwóch wtryskiwaczy na nowe, bądź regenerację wszystkich 4.

Koszta nowych powalają. Jest sens bawić się w używki?
mar-zik
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

08 Sty 2019, 13:23

ten silnik jest uparty jeżeli chodzi o naprawy, wtryski najlepiej wyciągnąć i sprawdzić na stole, jeżeli się okaże że leją to zregenerować wszystkie 4 jeżeli ma być robota zrobiona dobrze. Ważne jest aby numery wtrysków były takie same jak w sterowniku i miały odpowiednią kolejność tzn po regeneracji nie zapomnieć o ich adaptacji bo inaczej nie będzie chodził dobrze więc jeżeli Twój mechanik nie będzie mogł tego zrobić to odrazu oddaj auto do innego bo to niezbędna operacja. Kolejnym czułym pkt tego auta jest alternator który również wpływa na falowanie obrotów, no i standard zawór SCV i czujnik ciśnienia na pompie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Sty 2021, 20:26

prosze o wiadomosc co bylo przyczyna tego szarpania na 4 5 i 6 biegu podczas przyspieszania oraz tego skakania podczas rownomiernej jazdy.z gory dziekuje
Janusz77
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 używanych funcarów za nieduże pieniądze
    Samochody sportowe kojarzą się zwykle z drogimi konstrukcjami z Włoch, Niemiec i Japonii. Ale wcale nie trzeba mieć pękającego w szwach portfela, żeby móc cieszyć się przyjemnymi emocjami za kierownicą. Oto 10 używanych ...