Thalia 1.4 8v 75KM LPG - problem z sam nie wiem czym

08 Sty 2017, 21:37

Witam. Mam od ponad pół roku Renault Thalię 1.4 8 zaworów 75 koni 2005 r. z LPG typu Elpigaz. Wszystko było ok, tylko od pewnego czasu mam problem z przełączeniem na GAZ. Dopóki nie przełączy na gaz to na benzynie jeździ się jakby brakowało mocy i czasem wskazówka obrotomierza minimalnie "drga" a czasem dopóki nie przełączy na gaz potrafi zgasnąć raz lub dwa "na wysprzęgleniu". To wiem, że trzeba wyregulować zawory, żeby pracował równo na jednym i drugim paliwie. Zgadza się?
Ale problem pojawił mi się inny. Jadę sobie ekspresówką i nagle zaczyna zimne powietrze lecieć z kratek wentylacyjnych a miałem ustawione na to żeby leciało ciepłe powietrze (klimatyzacja wyłączona). Po naciśnięciu sprzęgła wskazówka biegała z 500rpm do 1500rpm dopóki raz czy dwa "porządniej przygazowałem". Potem jak pojechałem jeszcze chwile wyrzuciło instalację gazową kilkoma piknięciami (chyba się zrestartowała) a po naciśnięciu sprzęgła auto zgasło. Co może być przyczyną? Miał ktoś coś podobnego?
szeryf_88
Nowicjusz

Miejscowość: Stw
  • 23 Kwi 2017, 07:59

Zacznij of sprawdzenia kolektora wydechowego czy nie jest pekniety,w tych silnikach 8V lubia peknac.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

23 Kwi 2017, 13:41

Proszę się zapoznać z tematyką poszczególnych działów na forum i pisać swoje tematy we właściwiych tematycznie działach. Dział "samochody osobowe" nie jest właściwym na to zagadnienie.
    tym razem przenoszę.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skąd się biorą zniżki na OC?
      Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...