Tico centralny zamek

21 Sie 2007, 16:50

Mam wielki problem od jakiego czasu zrombał mi się centralny(ale to mało ważne) i autoalarm.Niewiem co sie dzieje bo jak nie jeżdże nim przez tydzien to mi nieche wogule zapalic.Kupiłem nowy akumulator i nic to nie daje.Ciagle mi sie rozładowuje nie moge zaradzic wydaje mi sie ze to wszystko przez autoalarm ale nie jestem pewny. auto ma 9 lat
casama
Nowicjusz

• 21 Sie 2007, 21:21

W tym układzie niezbędny okaże się miernik z woltomierzem i amperomierzem.Najpier po kilkugodzinnym postoju silnika,zmierz napięcie na akumulatorze.Nie powinno być mniejsze niż 11V.Nastepnie uruchom silnik i ponownie zmierz napięcie.Powinno być 14,3 - 14,5V max.
    Następnie wyłącz silnik i zmierz pobór prądu z akumulatora.Powinien być w okolicach 50 - 100 mA.Jak jest więcej,to wyciągasz o kolei bezpieczniki i sprawdzasz.Aż do skutku.Jak wyciągniesz dany bezpiecznik,a pobór prądu spadnie do właściwego,to wystarczy sprawdzić co ten bezpiecznik zasila i sprawdzić ten element.Oczywiście podczas pomiarów,autoalarm,rado,światła itp. powinny byc wyłączone.Warto również sprawdzić gęstość elektrolitu w poszczególnych celach.Może sie okazać,że poprostu zużył sie akumulator.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić po dachowaniu auta?
      W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zachować się podczas dachowania samochodu. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Przygotowując się do drogi ...