Tiguan z salonu

16 Paź 2023, 14:11

aribeth napisał(a):no to właśnie może lepiej benzyna?

Dziewczyno, robisz dystanse ktore dla benzyny nie maja sensu, tylko diesel !

:wink:

.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

16 Paź 2023, 14:15

galakty napisał(a):Znowu jak masz zamiar robić 20kkm to przy 10 latach masz 200 kkm, a tu przy TSI/dieslu możesz już mieć za sobą wtryski, dwumasę, DSG, turbo, EGR, naście czujników i innych bolączek.

He, he, przebieg 200 000 km t i dla nowego diesel'a smeich na sali.

Moge zapytac ile nowych diesel'i w swoim zyciu miales ?

Bolaczki ktore wypisales, to moga zdarzyc sie kazdemu producentowi i w kazdym modelu.

Tak jak pisalem w poprzednim poscie, rozszerza sie / przedluza sie gwarancje i smiga z bananam na facjacie !

.
AndySL
Początkujący

16 Paź 2023, 14:21

Wystarczy sobie uświadomić ile przejedzie taki diesel a ile benzyna? 350 tys? 400? diesel dopiero się rozgrzewa, do tego żeby spalanie było podobne to w benie ratuje LPG ale to też musi być silnik pod lpg, do tego dobra instalacja itd.
Koszty utrzymania niższe w benzynie? może ciutkę tak ale przecież w 2023 roku są inne silniki niż w latach 90 więc też technologicznie wszystko poszło do przodu.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

16 Paź 2023, 14:31

AndySL napisał(a):<moja Mazda 3 w ,6 diesel zrobila cos pod 400 000 km i nastepny wlasciciel dalej sie nia cieszy. Wymieniane bylo dwumasa na gwarancji, zawor i jeden ostatni wtryskiwacz w ciagu 8 lat.

A ja Ci powiem taak : ostatnio byłem u Pana który jest tzw. silnikowcem i specjalizuje się w nowych dieslach. Widziałem na hali pewnie ze 100szt silników euro6 następne silniki to ero5 itd. Nie chciałbyś od niego usłyszeć prawdy o nowych dieslach bo już nigdy byś diesla nie kupił.

Do tego nie porównuj starych diesli do nowych bo łączy je zazwyczaj nazwa i nic więcej i to jeszcze bo moja jedna mazda zrobiła xx km.
Super :ok:

AndySL napisał(a):He, he, przebieg 200 000 km t i dla nowego diesel'a smeich na sali.

Nie rozśmieszaj mnie :D

Chłopie popatrz ile te silniki kosztują i sypią się jak zapałki.

Używany silnik 2,0 hdi euro6 potrafi kosztować 15k i jest z nimi problem z dostępnością.

A wiesz że są już usługi dla np. spedycji takie że nie zmieniasz busa na eoro6 tylko dostajesz nowy silnik z napędem za 50k na gwarancji zgadnij czemu ?

Edquar napisał(a):ystarczy sobie uświadomić ile przejedzie taki diesel a ile benzyna? 350 tys? 400? diesel dopiero się rozgrzewa, do tego żeby spalanie było podobne to w benie ratuje LPG ale to też musi być silnik pod lpg, do tego dobra instalacja itd.

A mógłbyś się już nie udzielać ?
Napisz nam z iloma dieslami miałeś styczność z tych nowych ?
Tylko napisz prawdę.
Edquar napisał(a):Koszty utrzymania niższe w benzynie? może ciutkę tak ale przecież w 2023 roku są inne silniki niż w latach 90 więc też technologicznie wszystko poszło do przodu.

Zejdź na ziemię.

P.s

Mowa o nowych dieslach a tu dalej ten farmazon o setkach tysięcy nalotu :x
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Paź 2023, 14:51

Edquar napisał(a):diesel dopiero się rozgrzewa, do tego żeby spalanie było podobne to w benie ratuje LPG ale to też musi być silnik pod lpg, do tego dobra instalacja itd.

Chłopie czym ty jeździsz, że piszesz takie rzeczy? Wspomnianymi przez autorkę golfami 4?
Jaki diesel ci się dzisiaj przy 400kkm "rozgrzewa"? To już dawno ma cały osprzęt wymieniony włącznie z ekologią. Jakie spalanie w benzyniakach? Jakie lpg? Po co kiedy taki np. scyactiv-g kręci się na trasie w okolicach 6?
Zresztą sam jeżdżę trasy (jakieś 3-4x więcej niż autorka posta) benzyniakiem i to takim, gdzie nie ma się co zepsuć - coś jest złego w tym spalaniu?
Zdjęcie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Paź 2023, 15:28

szybki napisał(a):...byłem u Pana który jest tzw. silnikowcem i specjalizuje się w nowych dieslach. Widziałem ......Nie chciałbyś od niego usłyszeć prawdy o nowych dieslach bo już nigdy byś diesla nie kupił.

Do tego nie porównuj starych diesli do nowych bo łączy je zazwyczaj nazwa i nic więcej i to jeszcze bo moja jedna mazda zrobiła xx km.
Super

AndySL napisał(a):
He, he, przebieg 200 000 km t i dla nowego diesel'a smeich na sali.

Nie rozśmieszaj mnie

Chłopie popatrz ile te silniki kosztują i sypią się jak zapałki.

Używany silnik 2,0 hdi euro6 potrafi kosztować 15k i jest z nimi problem z dostępnością.

A wiesz że są już usługi dla np. spedycji takie że nie zmieniasz busa na eoro6 tylko dostajesz nowy silnik z napędem za 50k na gwarancji zgadnij czemu ?

Dobra, con do Twoich bajek z mchu i paproci :mrgreen: Powiedz mi kto jedzei z diesel'em do jakiegos pana, gdy auto jest jeszcze na gwarancji ASO ? To raz, Dwa, to wlasnie u tego Pana stoja auta / silniki aut sprowadzinych z zachodu, gdzie poprzedni wlasciciel jezdzil tylko w Niedziele do kosciola i pklakal gdy sprzedawal ( Polakowi ) ale ze smiechu, ze ten kupil, bo nikt prty zdrowych zmyslach by tego strucla nie kupil. :mrgreen:

Dla Twojej wiadomosc i innych jezdze diesel'ami nowymi od 2007 roku i to nie rekreacyjnie ale w Niemczech na nauce jazdy. Auta dosraja tak w doope, ze zaden amator Twojego typu nie jest w stanie tak skatowac jak robi to kursant. I teraz przychodzisz Ty i probujesz mi wcisnac jakie to slabe sa te nowe disel'e ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Rocznie robie przebiegi miedzy 40 000 a 50 000 km a auta maja rozny okres uzytkowania.

Od 2007 mialem dokladnie 6 nowych aut w diesel'u wiec zapytam, co Ty chcesz mi opowiedziec o diesel'u ? ? ? :mrgreen: :lol: :mrgreen:

Dpuki te beda produkowane ( a na moje szczescie beda, ja nie kupie zadnej benzyny, hybrydy, czy elektryka bo te nie sa dla mnie.

Nie tylko jedna Mazda ale rowniez i inne czy Accord, czy Civic czy inny.

Co mnie interesuje ile kosztuje silnik ? Kupuje japonskie auto, na dziendobry dostaje na nie 3 lata gwarancji, krotko przed koncem jej uplywu jade do dealer'a i przedluzam gwarancje na nastepne 2 - 3 lata. Po okresie 5 - 6 lat sprzedaje auto i ide do dealer'a po nowe.

Jeszcze mniej interesuje mnie jak jest z bus'ami czy innymi ciezarowkami,

Tak wiec prosze przestan mnie rozsmieszac, bo tak miedzy nami mowiac, to publicznie w tej chwili sam sie osmieszyles powielajac jakies slogany czy bajki z mchu i paproci. Kup nowe auto, service'uj je tak jak przewidzial producent i ciesz sie z jazdy nimi. Robisz inaczej, blagasz o problemy !
P.S. na pytanie ile diesel'i nowych miales, odpowiedziec nie raczyles, wiec jasne jest, ze nie miales zadnego, no ale za to swietnie wiesz z wasnego doswiadczenia, jak to jest z nowymi disel'ami, no kon by sie usmial !

.
Ostatnio edytowany przez AndySL, 16 Paź 2023, 15:40, edytowano w sumie 1 raz
AndySL
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SEAT Toledo - nowy, elegancki i nowoczesny
    Nadchodzi nowy SEAT Toledo. Dynamiczny i elegancki na zewnątrz, nowoczesny wewnątrz, napędzany wydajnymi i oszczędnymi jednostkami TSI i TDI i wyjątkowo praktyczny sedan o sportowej aparycji. Czyli potwierdzona za sprawą ...

16 Paź 2023, 15:34

szybki napisał(a):A ja Ci powiem taak : ostatnio byłem u Pana który jest tzw. silnikowcem i specjalizuje się w nowych dieslach. Widziałem na hali pewnie ze 100szt silników euro6 następne silniki to ero5 itd. Nie chciałbyś od niego usłyszeć prawdy o nowych dieslach bo już nigdy byś diesla nie kupił.

Strasznie smutna historia aż się płakać chce :D

franccc napisał(a):Jaki diesel ci się dzisiaj przy 400kkm "rozgrzewa"? To już dawno ma cały osprzęt wymieniony włącznie z ekologią. Jakie spalanie w benzyniakach? Jakie lpg? Po co kiedy taki np. scyactiv-g kręci się na trasie w okolicach 6?
Zapomniałeś dopisać że jak się nie przekracza 80 km/h :)
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

16 Paź 2023, 15:46

Bardzo kradną Mazdy w Warszawie :( Jakieś inne autko?
aribeth
Nowicjusz

16 Paź 2023, 15:48

Dziewczyno, robisz dystanse ktore dla benzyny nie maja sensu, tylko diesel !

Dlaczego?
aribeth
Nowicjusz

16 Paź 2023, 15:49

Edquar napisał(a):Strasznie smutna historia aż się płakać chce
Zapomniałeś dopisać że jak się nie przekracza 80 km/h

He, he, ja tez caly zaplakany, cala rolke papieru toaletowego zuzylem na otarcie lez :mrgreen:

Problemem tego forum, zreszta nie tylko jest, ze starzy forumowicze maja nowych za idiotow. Podobnie bylo, gdy zamiescilem foty przedstawiajace moje spalania ( ekonomiczne ) na trasie. Niektorzy nie potrafili oganac, ze to mozliwe. Przy predkosciach jakie sa w PL na drogach krajowych moja Mazda CX 30 spala 3,7 l/ 100 km co daje zasieg ca. 1210 km na baku cos miedzy 42 - 44 l.

Spoko, tym razem lepiej sie przygotowalem i mam calkiem sporo fo, dla tych ktorzy beda chcieli mi wmowic, ze na Y>T tego nikt nie osiagnal ! :mrgreen:
Bo panowie, trzeba umic jezdzic ! :mrgreen:

.
AndySL
Początkujący

16 Paź 2023, 15:56

aribeth napisał(a):Dlaczego?

Paliwo diesel ma wyzsza wydajnosc niz benzyna. Spalanie zawsze bedzie nizsze. W trakcie expluatacji zuzyjesz tego paliwa mniej i wynikna z tego oszczednosci. Trzeba sobie jedynie samemu wyliczyc, ile bedzie wynosic laczne spalanie roczne enzyny a ile diesel'a. Na razie koszty paliwa sa takie same ale po przegranej pisiorow ceny ulegna zmianie, pojda do gory a wtedy sama przekonasz sie na wlasnej skorze, kto radzil Ci dobrze a kto plapal bajki z mchu i paproci.

Powtorze wiec slowaprzedmowcy, przy Twoich przebiegach

TYLKO DIESEL ! ! !

AndySL
Początkujący

16 Paź 2023, 15:58

Proszę wróćmy do tematu :D Może hybrydowe autko? 20-25k rocznie, ale diesel mnie jakoś nie przekonuje... Toyoty i Mazdy u nas bardzo szybko znikają... Chciałabym żeby nie było za drogie w utrzymaniu, wygodne, nie paliło za dużo, może hybryda?
aribeth
Nowicjusz

16 Paź 2023, 16:07

aribeth napisał(a):Proszę wróćmy do tematu Może hybrydowe autko? 20-25k rocznie, ale diesel mnie jakoś nie przekonuje... Toyoty i Mazdy u nas bardzo szybko znikają... Chciałabym żeby nie było za drogie w utrzymaniu, wygodne, nie paliło za dużo, może hybryda?

To, ze Cie nie przekonuje, to tylko i wylacznie Twoj problem !

Widze, ze znaki pisane ( litery ) znasz ale ze zrozumieniem slowa pisanego masz totalny problem, bo te nie dochodzi do Ciebie !

Skoro do Ciebie nie dochodzi, to dalsza dyskusja z mojej strony prztestaje miec sens,

kup co Ci sie podoba i nie zawracaj gitary

milego dnia i bez odzewu.

AndySL
Początkujący

16 Paź 2023, 16:25

Najpierw diagnozujesz wyimaginowany "problem" forum

AndySL napisał(a):Problemem tego forum, zreszta nie tylko jest, ze starzy forumowicze maja nowych za idiotow.

A później tworzysz taki wysryw

AndySL napisał(a):To, ze Cie nie przekonuje, to tylko i wylacznie Twoj problem !

Widze, ze znaki pisane ( litery ) znasz ale ze zrozumieniem slowa pisanego masz totalny problem, bo te nie dochodzi do Ciebie !

Skoro do Ciebie nie dochodzi, to dalsza dyskusja z mojej strony prztestaje miec sens,

kup co Ci sie podoba i nie zawracaj gitary

milego dnia i bez odzewu.

I jak cię tu nie traktować jak debila kiedy na ludzi z innym zdaniem i doświadczeniami reagujesz połączeniem prostactwa, buractwa, braku ogłady i szacunku do rozmówcy?

aribeth napisał(a):Może hybrydowe autko? 20-25k rocznie, ale diesel mnie jakoś nie przekonuje... Toyoty i Mazdy u nas bardzo szybko znikają... Chciałabym żeby nie było za drogie w utrzymaniu, wygodne, nie paliło za dużo, może hybryda?

Jeśli tych swoich tras nie masz zamiaru przejeżdżać z prędkościami zbliżonymi do maksymalnych osiągów auta to hybryda toyoty jest fajbym rozwiązaniem
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Paź 2023, 16:34

franccc napisał(a):I jak cię tu nie traktować jak debila kiedy na ludzi z innym zdaniem i doświadczeniami reagujesz połączeniem prostactwa, buractwa, braku ogłady i szacunku do rozmówcy?

Powiem tak, ze chyba juz za stary jestem na takie fakty i po prostu bez oglady mowie jak jest, a ze to sie komus nie podoba to juz naprawde nie moj problem.

Nie wiem co napisac bo generalnie to pokazales gdzie sie wychowales i do jakiej szkoly chodziles. Mnie uczono ze " Ty " pisze sie z duzej litery, Ty chaba tak daleko w swojej edukacji w szkole i w domu nie zaszedles.

.
AndySL
Początkujący