Tiguan z salonu

16 Paź 2023, 18:51

I właśnie o tym pisałem :ok:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Paź 2023, 08:24

AndySL napisał(a):Powiedz mi kto jedzei z diesel'em do jakiegos pana, gdy auto jest jeszcze na gwarancji ASO ?

Dokładnie napisałem jak diesel to tylko na gwarancji :!:
AndySL napisał(a):To raz, Dwa, to wlasnie u tego Pana stoja auta / silniki aut sprowadzinych z zachodu, gdzie poprzedni wlasciciel jezdzil tylko w Niedziele do kosciola i pklakal gdy sprzedawal ( Polakowi ) ale ze smiechu, ze ten kupil, bo nikt prty zdrowych zmyslach by tego strucla nie kupil.

Nie pisz głupot. Obsługujemy firmy które kupują nowe auta i są to kilku letnie sztuki. Problem pojawia się kiedy auto traci gwarancję z powodu przebiegu.
AndySL napisał(a):Dla Twojej wiadomosc i innych jezdze diesel'ami nowymi od 2007 roku i to nie rekreacyjnie ale w Niemczech na nauce jazdy. Auta dosraja tak w doope, ze zaden amator Twojego typu nie jest w stanie tak skatowac jak robi to kursant. I teraz przychodzisz Ty i probujesz mi wcisnac jakie to slabe sa te nowe disel'e ? Rocznie robie przebiegi miedzy 40 000 a 50 000 km a auta maja rozny okres uzytkowania.

Tak słabe są badziewne materiały bloków, głowice z [...], połączymy to z max drogą ekologią, trudną diagnostyką, zaleceniami producenta co do interwałów i robi się jedna wielka cykająca bomba z opóźnionym zapłonem.
AndySL napisał(a):Od 2007 mialem dokladnie 6 nowych aut w diesel'u wiec zapytam, co Ty chcesz mi opowiedziec o diesel'u ? ? ?

A ile mialeś nowych diesli ? Euro6?
AndySL napisał(a):Co mnie interesuje ile kosztuje silnik ? Kupuje japonskie auto, na dziendobry dostaje na nie 3 lata gwarancji, krotko przed koncem jej uplywu jade do dealer'a i przedluzam gwarancje na nastepne 2 - 3 lata. Po okresie 5 - 6 lat sprzedaje auto i ide do dealer'a po nowe.

Na tą chwilę Mazda z nowym dieslem ma spore problemy serwisowe, toyota nie ogarnia silników ww (diesel) do tego stopnia że serwisy są zablokowane modelami z tymi silnikami które miały być darem od BMW a okazały się typowym dla tej marki zakażeniem.

Tak bym podchodził ostrożnie do "japońskich" diesli.
AndySL napisał(a):Kup nowe auto, service'uj je tak jak przewidzial producent i ciesz sie z jazdy nimi. Robisz inaczej, blagasz o problemy !

Tia a producent zaleci wymianę oliwki co 30k.km. :ok:
AndySL napisał(a):S. na pytanie ile diesel'i nowych miales, odpowiedziec nie raczyles, wiec jasne jest, ze nie miales zadnego, no ale za to swietnie wiesz z wasnego doswiadczenia, jak to jest z nowymi disel'ami, no kon by sie usmial !

Co mam Ci powiedzieć jedna umowa na obsługę 20 diesli 1,3/1,6/2/0 JTD/HDi druga umowa na 10szt. Spedycyjnych 2,0 HDi, i kilka mniejszych firm.
Wszystko auta max 5lat.

Więc jeżeli przyjeżdża do mnie wł.firmy z busami i boi się kupić nowe sztuki a chce negocjować zestawy nowych silników/napędów do starych busów to co to oznacza ? :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Paź 2023, 10:00

Szybk,

Ne chce mi sie juz cytowac poszczegolnych wypowiedzi

jeden diesel wiec w dalszym ciagu pozostaje 5 nowych diesel'i. Z tymi interwalami, masz racje, tyle, ze w zadnym japoncu nie masz co 30 000 km a jedynie co 20 000 km :mrgreen: Ja w moich wymieniam co 10 000 km.

Problemy,o ktorych piszesz nie sa mi znane, moze dlatego, ze ja tych aut nie naprawiam,ale expluatuje je intensywniej niz kazdy inny uzytkownik.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

17 Paź 2023, 10:09

AndySL napisał(a):Problemy,o ktorych piszesz nie sa mi znane, .

A mi są znane zresztą widać jak wygląda rynek nowych części do nowych diesli tam też to widać no ale wszyscy się mylą bo Ty masz dieselka :D
szybki
Moderator - Tuning

17 Paź 2023, 11:21

szybki napisał(a):A mi są znane zresztą widać jak wygląda rynek nowych części do nowych diesli tam też to widać no ale wszyscy się mylą bo Ty masz dieselka

Szybki, w dalszym ciagu podajesz argumenty, ktore donormalnego uzytkownika nie trafiaja. Co mnie obchodza czesci niewiadomego pochodzenia, zamienniki ktory porzadny warsztat nie uzyje.

Producent przewidzial swoje czesci i podzespoly, a jak sie chce " lepiej " albo " taniej " no coz, a potem placz, ze sie auto popsulo :mrgreen:

Mowie o sobie nie o innych, moje diesele jezdza i maja sie dobrze, wada ich jest to, ze niestety kiedys sie zuzyja / zuzyly.

I objetnie jakich argumentow uzyjesz ja dopuki szkole, zostaje przy diesel'ach bo lepszej alternytywy niema, czy Tobie to pasuje, czy tez nie.

:wink: :wink:

.
AndySL
Początkujący

17 Paź 2023, 11:30

AndySL napisał(a):w dalszym ciagu podajesz argumenty, ktore donormalnego uzytkownika nie trafiaja. Co mnie obchodza czesci niewiadomego pochodzenia, zamienniki ktory porzadny warsztat nie uzyje.

Taaaaa dwa miesiące czekania w ASO na zbiornik adblue do 1.6hdi za 5k netto bo zapotrzebowanie jest większe niż produkcja :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Paź 2023, 11:54

AndySL napisał(a):Szybki, w dalszym ciagu podajesz argumenty, ktore donormalnego uzytkownika nie trafiaja. Co mnie obchodza czesci niewiadomego pochodzenia, zamienniki ktory porzadny warsztat nie uzyje.

Co Ty gadasz za głupoty ? Co Ty jakieś usprawiedliwienia szkolne wypisujesz pt. części z niewiadomego źródła.

Części z ASO + z firm które mają oryginały i nie są ASO + regenerowane po poprawkach które trzeba było zrobić żeby dobrze chodziły.

Do tego pisałem Ci o ASO Toyoty które nie ogarnia nowych diesli, mają problem z częściami bo są naszpikowane technologią z całego świata, z diagnozą a nawet z placami do trzymania aut czekających na naprawy.

AndySL napisał(a):Producent przewidzial swoje czesci i podzespoly, a jak sie chce " lepiej " albo " taniej " no coz, a potem placz, ze sie auto popsulo

Tia, a świstak zawijał w sreberka :D

AndySL napisał(a):I objetnie jakich argumentow uzyjesz ja dopuki szkole, zostaje przy diesel'ach bo lepszej alternytywy niema, czy Tobie to pasuje, czy tez nie.

Dla mnie możesz zostac przy czym chcesz, zadowolony amator thp których sprzedało się miliony tez może kupić następne thp, właściciel Laguny2 która zrobiła 300k.km. może pisać co chce wiem tylko że diesle na tą chwilę poza okresem gwarancji w większości przypadków są utopią.
szybki
Moderator - Tuning

17 Paź 2023, 13:50

franccc napisał(a):Taaaaa dwa miesiące czekania w ASO na zbiornik adblue do 1.6hdi za 5k netto bo zapotrzebowanie jest większe niż produkcja

Sytuacja jaka jest dotyczy nie tylko diesel'a ale i innych aut. Generalnie polityka firm sie zmienia i kroja na zywca.

W zeszlym roku jakis uj wybil mi przednia boczna szybe i tez Mazda powiedziala mi, ze 2 miesiace oczekiwania.....

Carglas zalatwil na nastepny dzien. Mazda zamontowala.....

Znajomy niestety czekal na czesc do nowego Tiguan'a dwa miesiace....

:wink:

.
AndySL
Początkujący

17 Paź 2023, 14:24

AndySL napisał(a):Sytuacja jaka jest dotyczy nie tylko diesel'a ale i innych aut. Generalnie polityka firm sie zmienia i kroja na zywca.

Ja widzę że Ty wszystko jesteś w stanie wytlumaczyć :D
Dodaj że Mercedes w123 300d miał problem uszczelki i też się psuł a Lexus ls400 z 90r miał akcje naprawczą hmmm czyli jak ulał pasuje wszystkie auta się psują :D
szybki
Moderator - Tuning

17 Paź 2023, 18:22

szybki napisał(a):Dodaj że Mercedes w123 300d miał problem uszczelki i też się psuł a Lexus ls400 z 90r miał akcje naprawczą hmmm czyli jak ulał pasuje wszystkie auta się psują

Nie wiem ale wiem, te w neiktorych krajach juz 200 D lataja do dzisiaj na Taryfach, ile przebiegu maja, tego juz nikt nie wie ostatnim o jakim slyszalem bylo 4,5 miliona. Mialem akurat tego Lexusa i noe pamietam aby cokolwiek sie w nim zepsulo. Lalo sie paliwo, zmienialo olej oraz czesci hamulcowe,.

P.S.
Tez mialem takich kiepskich mechanikow, ktorzy co wzieli do reki to zepsuli, lacznie z kulka od lozyska :mrgreen:

:wink:

.
AndySL
Początkujący