Tluczenie/stukanie podczas jazdy

10 Sty 2019, 22:00

Witam! Posiadam Seata Ibize 1.6 TDI 90 KM z 2011 roku. Przebieg 94 tysiace. Od dwoch, trzech tygodni podczas hamowania i przyspieszania slychac bylo stukanie. Stukanie bylo jednorazowe, gluche. Porownalbym je do uderzenia luznego przedmiotu w bagazniku ale wychodzace z przodu samochodu. Na poczatku bez przyciszenia radia i nawiewu nie bylo tego slychac. Po przejechaniu dwustu kilometrow stuk byl na tyle glosny ze nie trzeba bylo przyciszac radia aby uslyszec. Od kilku dni po rozpedzeniu i odpuszczeniu gazu zaczyna stukac/tluc. Stuk nie zmienia sie na luzie, wcisnieciu sprzegla i czestotliwosc stukow nie zmienia sie od obrotow silnika, raczej od predkosci ale tego pewien nie jestem. Wraz ze znajomym mechanikiem sprawdzilismy gumy na zawieszeniach na podnosniku i wszystko bylo w porzadku. Po przekreceniu kol maksymalnie obojetnie w ktora strone i silnym obkreceniu kola w pewnym momencie gdy kolo zaczyna zwalniac slychac podobne/te same stukanie. Kolo nie zwalnia podczas tego stukania ale trzymając drugie kolo, ktore sie nie kreci czuc drgania jak i podczas calego etapu krecenia. Nie wiem czy to normalne, czy nie, bo drgania nie sa jakies bardzo mocne.
Moje pytanie brzmi - czy problem tkwi w skrzyni biegow (dyferencjal, lozyska) czy w przegubie? Moze w hamulcach? Klocki hamulcowe wymieniane byly dwa lata temu. Okolo 10 tys kilometrow moze 15 tys.
Z gory dziekuje za wszelkie naprowadzenia i podpowiedzi. W razie pytan postaram sie odpowiedziec jak najdokladniej.
Masztak11
Obserwowany

15 Sty 2019, 20:50

Sugerując się tym co napisałeś sprawdziłbym w pierwszej kolejności przeguby wewnętrzne. Usterka w skrzyni raczej odpada bo jak wciskasz sprzęgło to nic się nie zmienia, a wtedy skrzynia jest odłączona. Klocki raczej też nie powinny powodować takiego problemu tym bardziej że masz na nich zrobiony w sumie nie duży przebieg.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze crossovery w Polsce – styczeń 2017
    W pierwszym miesiącu 2017 roku rynek nowych samochodów odnotował kolejne wzrosty. Sprzedaż na poziomie przekraczającym 41 tys. sztuk oznacza, że był to najlepszy styczeń od 10 lat. Popyt generowany jest głównie ...
    Mitsubishi Mirage wybrany Samochodem Roku 2013
    Nowy, miejski model Mitsubishi Mirage (w Europie znany jako Space Star) otrzymał tytuł "Car of the Year " za rok 2013, podczas gdy Pajero Sport wygrał w kategorii "Najlepszy samochód typu SUV 2WD z silnikiem benzynowym", ...