Tłumik za 1500zł czy za 400 zł?

03 Lip 2017, 14:08

Cześć,

Zauważyłem, że rynek tłumików dzieli się na dwie kategorie: tłumiki w granicach 200 - 500 zł oraz tłumiki w granicach 1000 - 3000 zł. Tak się składa, że w moim aucie (Celica GTS 2004) mam zamontowany sportowy układ wydechowy. Jakiś czas temu, coś się urwało w tłumiku i zaczął trzeszczeć / piszczeć przy określonych obrotach. Już próbowałem go potraktować młotkiem - pomogło na miesiąc, po czym problem wrócił. Chciałbym go wymienić (sam tłumik, bo reszta układu jest dobra). No i mam dylemat w kwestii doboru odpowiedniego tłumika dla mojego auta. Czy warto jest kupić na przykład coś takiego:
[link do eBay wygasł]

czy może lepiej kupić to:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Będę wdzięczny za wszelkie rady :)
Skitter
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 07 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissan 370z NISMO
Silnik: 3.7
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

04 Lip 2017, 13:04

A jaki masz tłumik u siebie? Ten droższy jest chromowany i dodatkowo posiada rurę montażową, a to podnosi znacznie koszt. Ten tańszy firmy BUZZER pewne będzie ok pytanie tylko czy nie będzie głośny i męczący przy dłuższej jeździe ale to już kwestia gustu kierowcy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

04 Lip 2017, 13:15

Właśnie nie wiem jaki model mam obecnie zamontowany :/ Kupiłem samochód w tym stanie i nie pytałem poprzedniego właściciela o konkretne modele wymienionych części w układzie wydechowym. Mój obecny jest głośny, więc raczej nie będzie mi to przeszkadzało. Zależy mi tylko i wyłącznie na tym, aby nowy tłumik spełniał normy głośności (max 93 dB) i nie brzmiał jak jakiś wiejski szajs ;P
Skitter
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 07 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissan 370z NISMO
Silnik: 3.7
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2018

04 Lip 2017, 14:22

Napisz do tego sprzedawcy czy tłumik spełnia te normy niech ci odpowie. Dodatkowo zapytaj czy tłumik ma atest oraz jak jest głośny w dB.

Ja tam nie widzę żadnych informacji na ten temat.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak podłączyć kable rozruchowe do akumulatora?
    Zima to najtrudniejsza pora roku dla naszego samochodu szczególnie jeżeli trzymamy go pod tzw. chmurką. Co zrobić jeżeli nie uda nam się uruchomić auta przy pomocy własnego źródła prądu jakim jest akumulator? ...
    Silnik 2UR-FSE
    Kolejną 5-litrową V-ósemką, która otrzymała znaczek Lexusa jest motor o oznaczeniu 2UR-FSE. Ten niemal 400-konny silnik z bezpośrednim wtryskiem paliwa nigdy nie występował w pojedynkę. Lexus łączył go z dodatkowym ...