Tłumik za 1500zł czy za 400 zł?

03 Lip 2017, 14:08

Cześć,

Zauważyłem, że rynek tłumików dzieli się na dwie kategorie: tłumiki w granicach 200 - 500 zł oraz tłumiki w granicach 1000 - 3000 zł. Tak się składa, że w moim aucie (Celica GTS 2004) mam zamontowany sportowy układ wydechowy. Jakiś czas temu, coś się urwało w tłumiku i zaczął trzeszczeć / piszczeć przy określonych obrotach. Już próbowałem go potraktować młotkiem - pomogło na miesiąc, po czym problem wrócił. Chciałbym go wymienić (sam tłumik, bo reszta układu jest dobra). No i mam dylemat w kwestii doboru odpowiedniego tłumika dla mojego auta. Czy warto jest kupić na przykład coś takiego:
[link do eBay wygasł]

czy może lepiej kupić to:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Będę wdzięczny za wszelkie rady :)
Skitter
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 07 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissan 370z NISMO
Silnik: 3.7
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

04 Lip 2017, 13:04

A jaki masz tłumik u siebie? Ten droższy jest chromowany i dodatkowo posiada rurę montażową, a to podnosi znacznie koszt. Ten tańszy firmy BUZZER pewne będzie ok pytanie tylko czy nie będzie głośny i męczący przy dłuższej jeździe ale to już kwestia gustu kierowcy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

04 Lip 2017, 13:15

Właśnie nie wiem jaki model mam obecnie zamontowany :/ Kupiłem samochód w tym stanie i nie pytałem poprzedniego właściciela o konkretne modele wymienionych części w układzie wydechowym. Mój obecny jest głośny, więc raczej nie będzie mi to przeszkadzało. Zależy mi tylko i wyłącznie na tym, aby nowy tłumik spełniał normy głośności (max 93 dB) i nie brzmiał jak jakiś wiejski szajs ;P
Skitter
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 07 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissan 370z NISMO
Silnik: 3.7
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2018

04 Lip 2017, 14:22

Napisz do tego sprzedawcy czy tłumik spełnia te normy niech ci odpowie. Dodatkowo zapytaj czy tłumik ma atest oraz jak jest głośny w dB.

Ja tam nie widzę żadnych informacji na ten temat.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault na salonie Rétromobile
    Renault na salonie Rétromobile, obowiązkowym wydarzeniu dla wielbicieli zabytkowych samochodów, odbywającym się w dniach 5-9 lutego 2020 roku na terenach wystawienniczych przy Porte de Versailles (hale 1, 2 ...
    Instalacje LPG i ich generacje
    Czytając ten artykuł dowiesz się jakie są obecnie stosowane generacje instalacji LPG oraz jakie rodzaje zbiorników na gaz można montować w samochodach. Zaczynamy do Gazowych Układów Zasilania (GUZ) pierwszej ...