To duży czy mały przebieg jak na silnik benzynowy?

06 Maj 2013, 01:55

Witam.Chcę kupić Pegueota 307 i znalazłem w necie model z 2005 roku po liftingu-hatchback,pierwsza rejestracja marzec 2006 r (kupiony w salonie w Polsce,jeden właściciel).Silnik to benzyna 1.4, 88 km-mi taki wystarczy.Samochód ponadto posiada instalację gazową.Sęk w tym,że samochód ten ma przejechane około 192.000 km i nie wiem czy to dużo czy mało jak na samochód, który pierwszy raz był zarejestrowany 7 lat temu-wychodzi więc około 30.000 km rocznie i boję się że taki przebieg to dużo jak na ten rocznik i tym bardziej ,że to silnik benzynowy.Zaznaczam ,że wizualnie samochód naprawdę ładny ale czy taki przebieg to nie problem dla tego silnika (1.4 benzyna , 88KM)? Boję się ,że po tylu kilometrach silnik może niedługo paść tym bardziej,że jest też zamontowany od 2011 r LPG a jak "ogólnie" wiadomo, LPG też szybciej "zużywa" silnik.
Czy ktoś ma podobny model i rocznik i z podobnym silnikiem? Czy z takim przebiegiem silnik powinien jeszcze trochę pojeździć czy raczej "padnie" po kilku,kilkunastu kolejnych tysiącach?
arbuzjusz
Nowicjusz

Auto: nie mam

06 Maj 2013, 10:33

Paść może w każdej chwili nie ma na to reguły ale jak na benzynę 192tys jest to dużo ale jeśli auto jest od sąsiada który dbał o samochód to możesz nim pojeździć.

Ja osobiście jakbym miał kupować benzynkę to tylko gołą i gaz ewentualnie bym sobie sam zamontował.
Olivier205
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 08 2008
Auto: Opel Zafira
Silnik: 1.9 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

06 Maj 2013, 11:10

no właśnie.Jednak ten przebieg jest duży.Z drugiej strony ogłoszenia typu: 2004 r ,benzyna,sprowadzony z Niemiec, przebieg 80.000 km to też nie wiem czy licznik nie kręcony.10-letni samochód i 80.000 tyś na liczniku to z kolei ktoś mało musiał nim jeździć.Chcę kupić koniecznie benzynę, tak 2004 rok.Więc najlepiej szukać przebiegów tak pomiędzy 100.000 a 150.000 bo takie przebiegi chyba dla tego rocznika będą tak naprawdę "prawdopodobnie realne" i nie kręcone choć ch...a wie.Jeden jeździ więcej,drugi mniej.Ale te 200.000 to jednak chyba rzeczywiście za dużo jak na auto zarejestrowane po raz pierwszy w 2006 r.Z drugiej strony auto z 2004 r ,które będzie miało przejechane powiedzmy 150.000 a auti z 2006 r ,które ma przejechane 200,000 to te 50.000 tys przebiegu to chyba nie aż taka wielka różnica? Kuźwa,sam już nie wiem.
arbuzjusz
Nowicjusz

06 Maj 2013, 11:48

Jak sprowadzony to licznik kręcony ale nie koniecznie. Może jak masz zamiar dużo się poruszać to warto pomyśleć nad diesel`em. Ja posiadam jeszcze peugeota 306 1.9D z wolnossącym silnikiem i na duże trasy jest znakomity gdyż spalanie wynosiło mi 4.7 l a w mieści do 6l.

Co do przebiegu 150tys jest jak najbardziej prawdopodobnie realny ale też zależy kto i jak tym autem jeździł bo może być pojazd 150tys bardziej zakatowany niż ten 200tys. Można tak gdybać w nieskończoność ale wszystko wyjdzie w praniu czyli po ewentualnym zakupie,warto poszukać i popytać znajomych.
Olivier205
Nowicjusz

06 Maj 2013, 12:19

A co sądzisz 80.000 tyś km przebiegu w tym modelu z 2004 r? Pierwsza rejestracja grudzień 2004 r,silnik 1.6 benzyna, samochód sprowadzony z Niemiec przez mojego znajomego z którym kiedyś pracowałem więc znamy się trochę choć wiadomo,że nawet z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu;).Ten znajomy zarzeka się,że te auto ma prawdziwe 80.000 przebiegu a samochód kupił w Niemczech od swojego znajomego i jest warty polecenia.Tak liczyłem,ze skoro samochód ma prawie 9 lat to musiał robić rocznie jakieś 8.000 do 9.000 km rocznie żeby wyszło te 80.000 km czyli zadziwiająco mało.Jak myślicie, realny jest taki mały przebieg w aucie z tego rocznika i do kupienia w komisie? Można jakoś sprawdzić w briefach jaki był stan licznika na któryś tam rocznik? Samochód ma niby książke serwisową ale wiadomo że na Allegro można kupić takie książki z pieczątkami za parę złotych:)
arbuzjusz
Nowicjusz

06 Maj 2013, 20:48

Przebieg te Auto miałoby realny jak ten znajomy sprowadziłby tylko i wyłącznie dla ciebie ale zakładam że sprowadził na sprzedaż ogólny a skoro ma komis to jednego Auta tez nie sprowadzał tylko kilka więc jak cofa zegar to w każdym aucie. Warto się zapytać jakie ma jeszcze auta z tego transportu i w jakich rocznikach i porównać przebieg z pozostałymi. Cofanie zegara można zweryfikować poprzez ASO lub przez kluczyk najlepiej zapasowy gdyż na pierwszym możliwe że jest już zapamiętany przebieg po cofnięciu,koszt sprawdzenia kluczyka to jakieś 50zł.Można też wizualnie sprawdzić stan wnętrza siedzenia,kierownice,boczek drzwi kierowcy.W aucie z tego segmentu kierownica wyciera się po 100tys.Oczywiście sprzedający mógł wymienić całą tapicerkę.Cofnięcie zegara KM to kilka minut dla samochodu z komputerem.
Olivier205
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rekordowy rok w czeskich fabrykach Skody
    W 2019 roku ŠKODA po raz pierwszy w historii wyprodukowała ponad 900 tys. pojazdów w swoich fabrykach w Mladá Boleslav i Kvasinach. Wysoki wynik jest zasługą wzrostu produkcji o 2,25 proc. w porównaniu ...

11 Maj 2013, 17:45

Powiem tak - "normalny" kierowca robi rocznie samochodem 10-15 tyś km. "normalny" kierowca to znaczy takik, który wykorzystuje samochód do dojazdu do pracy ( około 20 km w jedną stronę ), dojazd do sklepu, do znajomych od czasu do czasu. Natomiast samochód, który jest wykorzystywany do pracy zarobkowej to już roczny przebieg powyżej 15 tyś km rocznie. Zależy oczywiście od charakteru tej pracy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000