Toledo - błąd EPC

27 Mar 2018, 19:37

Czesc,

Prosze Was o porade, tudziez pomoc w nastepujacej kwestii:
Od 1,5 roku zmagam sie z bledem EPC w Toledo III 1,6 ( LPG ) Komputer wskazuje, ze to blad z przepustnicy. Tutaj mala historia:
Po zdiagnozowaniu tego bledu mechanik podjal decyzje ze to sa swiece i zostaly wymienione, ale blad szybko wrocil. Drugie podejscie mechanika to podejrzenie, ze moze to byc odma ( take wymieniona ), ale ledwo z warszatu wyjechalem i juz bylem znowu. Wtedy diagnoza: przepustnica. Mechnik zalatwil oryginalna uzywke i pol roku spokoju. Po pol roku temat wraca. Trafiam juz na innego mechanika ( z polecenia gosc podobno magik ). I u niego tak:
1. Czujnik cisnienia kolektora ssacego,
2. Kolejna przepustnica, bo niby tez niesprawna byla
Pojezdzilem moze z miesiac i to samo. Zaswiecila sie kontrolka EPC, pozniej zgasala i juz tylko swiecily sie ESP i cisniennie w kolach. Ten sam mechanik zdiagnozowal ze to juz nie to samo tylko padla pompa ABS. Wymienil i ujechalem 600 km po czym temat wraca. EPC...
Tutaj trafiam juz na 3 mechanika. On diagnozuje ze za kazdym razem jak wyskakuje EPC a pozniej ESP i cisnienie w kolach to to jest normalne i ze pompa ABS niekoniecznie wlasciwie zostala wymieniona. Dodatkowo zauwaza, ze za kazdym razem kiedy wyskakuje blad to tracil komunikacje co moze wskazywac na napiecie a co za tym idzie swiece i niby faktycznie byly juz do wymiany. Tuta znowu chwilowo bylo OK- przez 3-4 tygodnie tylo raz EPC i kilka razy auto samo zgaslo nabiegu jalowym, ale zawsze bylo to na zimnym silniku w duze mrozy. Zakomunikowalem to mechanikowi to zbagatelizowal, ze moze kiepskie paliwo. Postanowil abym obserwowal. Kilka dni pozniej blad byl czesto. Pojechalem zostawilem auto i dagnoza: akumulator to jest przyczyna. Blad faktycznie dalej z przepustnicy, ale z komunikatem: zbyt niskie napiecie dla parametrow wyjsciowych, czy cos podobnego. Wrcam do niego to zbyl aby z 300 km zrobic tylko na Pb bo moze to LPG za wszystko winne, a jesli nie to sterownik...
Mial tez podejrzenie cewki. Najgorsze, ze obecnie auto zanim wysypie blad mocno pracuej na obrotach w przedzialem 600-1500. To cos nowego i zawsze w tym czasie EPC i cala reszta wyskakuje. Najnowsza idea mechanika, ze moze to znowu przepustnica, ale to bedzie 4 w ciagu 1,5 roku. Troche dziwne. Panowie prosze jesli mieliscie cos podobnego albo slyszeliscie to poratujcie. Obecnie to sytuacja dramatycza bo zadnej diagnozy mnostwo kasy juz przepuszczone a auto niesprawne i konca nie widac. Ewentualnie czy mozecie polecic kogos kto takie cos ogarnie w okolicach slaska i okolic
Dawid16
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 12 2009
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Seat Toledo III
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

27 Mar 2018, 20:35

Dawid16 napisał(a):Komputer wskazuje, ze to blad z przepustnicy
Numer błędu ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW

27 Mar 2018, 21:22

Głupio się przyznać ale nie znam. Za każdym razem ufalem że to definitywnie koniec tematu i nie drazylem tematu. Postaram się wyciągnąć od mechanika bo miał zdjęcie tego błędu co dotyczył niskiego napięcia
Dawid16
Nowicjusz

28 Mar 2018, 14:48

Numeru błędów to podstawa.
Ale tutaj wszystko wskazywałoby na problem z przepustnicą. Wiem - była wymieniana, ale na używkę. Nie nową. Jednakże poczekajmy na konkretne numery błędów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Mar 2018, 16:54

Niestety. Mechanik nie posiada już tego zdjęcia więc pozostaje z niczym jeśli chodzi o nr błędów jakie się pojawiały
Dawid16
Nowicjusz

28 Mar 2018, 19:11

W takim razie musisz jeździć i jak sie pojawią, to odczytać i zapisać.
Do odczytu błędów wystarczy zwykły interfejs np. ELM327 i zainstalować Piston. Kosztuje parę złotych. Aplikacja jest na telefon darmowa i łaczy się z interfejsem przez bluetue :) . Zanim jednak kupisz, warto sprawdzić, czy działa, bo jest kilka wersji elektroniki i nie każdy ELM działa w każdym samochodzie.
Jak ci się zaświeci check, wkładasz interfejs w gniazdo diagnostyczne, odczytujesz błędy, zapisujesz, kasujesz i jedziesz dalej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Systemowe rozwiązania przyszłości Webasto
    Niemiecka firma Webasto, znana Polakom przede wszystkim z produkcji urządzeń ogrzewania postojowego, montowanych w samochodach osobowych i ciężarówkach, działa również w wielu innych dziedzinach motoryzacji. ...
    Mercedes-Benz klasy C - samochód do driftu
    Klasa C jest autem zbudowanym według podobnych założeń co IS Lexusa czy BMW serii 3. Model stworzono głównie z myślą o podróżowaniu w komforcie, ale i nim bez większych trudności poszalejemy bokiem na torze. ...

30 Mar 2018, 12:48

Interfejs zakupiony i już są pierwsze owoce :twisted:

Pojawia się EPC samo bez innych kontrolek: podpinam interfejs i:
P0221- układ paliwowy i dolotowy ( obwód wtryskiwaczy ). Były delikatnie podwyzszone obroty na biegu jałowym 900. Kasuje błąd. Obroty wchodzą na 650. Silnik równo zaczyna pracować. Kontrolka gaśnie i jade. Po przejechaniu 100 m pojawia się kontrolka kontroli trakcji oraz ciśnienia w oponach. Podłaczam interfejs i bład to: P0106- układ paliwowy i dolotowy. Kasuje bład. Błedu juz nie ma w aplikacji ale kontrolki dalej świeca. Wyłaczylem silnik i pojechałem dalej. Przejechalem ok 80 km w cyklu miejsko autostradowo i poki co spokój. Wczesniej EPC włączylo sie na autostradzie przy 120 km/h spokojnej jazdy- żadnych gazowań czy zrywów. Co o tym myślicie
Dawid16
Nowicjusz

30 Mar 2018, 19:09

Żeby skasować błąd to silnik nie powinien pracować - podłączasz interfejs do gniazda diagnostycznego, włączasz stacyjkę do poziomu kontrolek, łączysz się z interfejsem, odczytujesz błąd, kasujesz ( lampka silnika jeszcze nie gaśnie ), wyłączasz stacyjkę, włączasz, zapalasz silnik i kontrolka już nie świeci.
Skąd masz info o znaczeniu błędów?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Mar 2018, 20:10

A to nie byłem świadom takiej procedury. Dlatego po skasowaniu EPC na pracującym silniku pociągnął zaraz kontrole trakcji i ciśnienie opon.
Co do znaczenia błedów to takie opisy wyświetliła mi aplikacja Piston.
Dodatkowo wygooglałem takie coś:

P0106
Czujnik ciśnienia absol.kolektora/ciśnienia atmosferycznego - sygnał poza zakresem/wydajność

P0221
Przepustnica (czujnik położenia pedału) przełącznik B - sygnał poza zakresem/wydajność
Dawid16
Nowicjusz

30 Mar 2018, 20:25

No właśnie. Masz tam OBD II i takie znaczenie błędów jest poprawne. Nie wiem, dlaczego Piston wyświetlił ci coś takiego. Nigdy się nie spotkałem z takim czymś, że wyświetlił inne zanczenie błędu...
Dawid16 napisał(a):P0106
Czujnik ciśnienia absol.kolektora/ciśnienia atmosferycznego - sygnał poza zakresem/wydajność

Inaczej MAP sensor. W necie znajdziesz sporo info jak działa i jak go sprawdzić. Dlatego nie będe kopiował tekstów z netu. Chyba, że nie znajdziesz to będziemy pisać.
Dawid16 napisał(a):P0221
Przepustnica (czujnik położenia pedału) przełącznik B - sygnał poza zakresem/wydajność

Tutaj problem może być od potencjometru na przepustnicy. A być może jest zabrudzona. Trzeba posprawdzać całą przepustnicę, ponierzyć.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Mar 2018, 20:54

Sytuacja się komplikuje bo czujnik mam nowy:

Dawid16 napisał(a):1. Czujnik cisnienia kolektora ssacego,

Co do samej przepustnicy to mechanik podobno na etapie diagnozowania przyczyny zanim ustalił, że to zbyt niskie napięcie akumulatora czyścił i przemierzył przepustnicę. Wtedy zarzekał się, że jest sprawna ( dwa tyg temu ). Teraz przebąkuje, że jednak to przepustnica. Dziwne bo tak jak pisałem będzie to już 4 w 1,5. Trudno mi uwierzyć. Mam jeszcze inny trop drogą dedukcji. Diagnosta LPG zwrócił mi kiedyś uwagę, że sterownik z instalacji wałapuje błedy z sondy lambda. Pojechałem wtedy od razu to sprawdzić i nic nie wyszło. Sonda pracuje poprawnie usłyszałem. Poźniej za około poł roku wyszedł ten problem z błędami. Moze tutaj szukać ?
Dawid16
Nowicjusz

30 Mar 2018, 20:59

P0221 to według kodów charakterystyczny grupy VAG przekłada się na 16605- Czujnik G188 położenia 2 napędu przepustnicy, niedopuszczalna wartość sygnału.
bonifacy
Stały forumowicz

30 Mar 2018, 21:23

Wynikałoby aby zainwestować w przepustnice. Troche sie boje ale chyba nie mam wyjscia.
Dawid16
Nowicjusz

30 Mar 2018, 21:28

Dawid16 napisał(a):Teraz przebąkuje, że jednak to przepustnica. Dziwne bo tak jak pisałem będzie to już 4 w 1,5
Sprawdzić /prześwietlić instalację elektryczną do przepustnicy . Gdzieś może być słaby styk lub przegnite kable.Czwarta i to samo ?
bonifacy
Stały forumowicz

30 Mar 2018, 21:44

Jeśli sie zdecyduje to będzie czwarta. Póki co były 3 i dalej to samo ale faktycznie po każdej wymianie na jakiś czas było OK. Pytanie jest czy może coś bezpośrednio psuć przepustnice ? Może przepustnica to już tylko efekt działania czegoś innego. Dlatego zawsze troche pojezdzilem bez problemów po wymianie.
Dawid16
Nowicjusz