Toledo vs zafira

14 Kwi 2012, 23:11

Witam!!! Mam takie zapytanko. Mam do wydania do 15000 pln. Zastanawiam się nad kupnem seata toledo 1.8 20v lub opla zafiry 1.8 18v. Mam zamiar wsadzić gaz (sekwencja). Pytanie który jest mniej awaryjny, tańszy w użytkowaniu, części???? Na co zwrócić uwagę przy zakupie tych modli. A może Opla Astrę???
goldfinger
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 1982

15 Kwi 2012, 00:17

Patrzyłem jeszcze po necie i zwróciłem uwagę na toledo 1.6 18v nie za mały silnik jak na taką budę???
goldfinger
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 1982

15 Kwi 2012, 13:53

toledo II z silnikiem 1,8 20v 125ps bedzie palic okolo litr , poltorej wiecej na 100km niz 1.6 16v 105ps a osiagi sa bardzo porownywalne , szukal bym czegos w 1.6 , do tego oplaty ciut mniejsze , tyle ze 1.8 latwiej dostac w przyzwoitym stanie, silniki bdb znosza gaz
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

15 Kwi 2012, 16:17

dobra , zaden z tych silników nie ma 18 zaworów to po 1!!!!

po 2 toledo 1,6 ma silnik 8 zaworowy z kolektorem o zmiennej długosci

po 3 jak zakładać LPG to najlepiej toledo 1,6

po 4 zafira vs toledo = zadne porównanie , zafira to rodzinny taczkowóz , wygląda całkiem inaczej , jezdzi się nią całkiem inaczej. kupujac zafire musisz mieć więcej kasy niz na toledo , mimo iż jest mniej warta ( taki rodzinny wozik musi być na full opcji , moje zdanie :) )

toledo będzie tańszy w eksploatacji , nieco zrywniejszy oraz będzie mieć większy v-max czyli jak jezdzisz często po autostradach to pamietaj ze zafira to klocek

z drugiej strony silnik 1,8 16v w zafirce wcale nie jest zły !! 8,5L LPG w trasie nie jest żadnym wyczynem a w razie potrzeby wyprzedzania silnik dobrze się wkręca chociaż trzeba redukować .

z toledo jest problem , miał być bardziej sportową z wyglądu borą i nie oceniam czy to sie udało czy nie , wiem jedynie ze najczęściej jest gorzej wyposażone od np bory i tu jest pytanie czy nie lepiej się pokusić i zbic z tonu i nie kupić np octavii krajowej od pierwszego właściciela , będzie dużo prosciej niż toledo II , najczęsciej sprzedawały się z silnikami 1,6 101 koni z klimatyzacją manualną i elektrycznymi szybami z przodu , do normalnej jazdy to wystarcza i świetnie się gazuje , silnik 8 zaworowy ma lepszy dolny zakres więc jeżdzi się wygodniej , ciszej.

dla np toledo znajdziesz sporą konkurencje , dla zafiry masz gorzej .

opel zafira to najprostszy samochód rodzinny , osobowy , minivan bym wręcz powiedział i jest naprawde OK , szkoda tylko że brak konkurencji powoduje mniejsze dostrzeganie zalet...

lepiej spisywał by się ford C-max no ale ,,, jest oczko wyżej bo go robili od 03 ?
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

15 Kwi 2012, 20:58

dla sprostowania toledo II pojemnosc 1.8 ma 20V , sa dwa rodzaje 1,6 101ps ktory ma 8zaworow oraz trudniejszy w dostanie na rynku wtórnym 1.6 105ps 16zaworowy , wszystkie silniki dobrze znosza gaz , jednak seat to jest takie pole doswiadczalne vag-a i seaty sa najmniej prezycyzyjnie zlozone

jednak toledo II moze sie podobac , bagaznik duzy ale z malym otworem wiec wiekszych rzeczy nie rpzewieziesz, moze zobacz na octavie lub jakas bore
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...
    Opel ADAM mały elegancki samochód miejski
    Firma Opel wraz z całkowicie nowym pojazdem ADAM po raz pierwszy wprowadza na rynek mały elegancki samochód miejski, a tym samym toruje swojej marce drogę do rozwoju w modnym segmencie A. Opel ADAM łączy w sobie śmiałą ...