REKLAMA
Witam. Mam pewien problem z moim autkiem, a w zasadzie z pewnym odgłosem który towarzyszy podczas jazdy. Auto to Opel Astra F, silnik 1.6 - 75 KM.
Odgłos występuje TYLKO podczas przyspieszania oraz jazdy ze stałą prędkością np. 80 km/h, po puszczeniu gazu odgłos znika. Po dodaniu gazu znów się pojawia i tak ciągle. Na postoju odgłosu nie słychać. Dźwięk wydobywa się definitywnie z przodu samochodu a brzmi to jakby szuranie czy coś podobnego - ciężko mi to zdefiniować. Nagrałbym ten dźwięk, i nawet próbowałem, ale jest on tak cichy że praktycznie nic nie słychać na nagraniu.
Pierwsze moje podejrzenia to sprzęgło - łożysko. Ale kompletne sprzęgło było wymieniane 2 miesiące temu więc odpada. Zresztą przed wymianą ten dźwięk też się wydobywał.
Drugie podejrzenie to łożysko w skrzyni - ale gdyby to było ono, to raczej by hałasowało ciągle, a ten dźwięk nie występuje na luzie i podczas jazdy gdy puszczę gaz. To samo dotyczy łożysk w kołach.
Trzecia i ostatnia rzecz która przychodzi mi do głowy to jakaś malutka dziurka w układzie wydechowym albo nieszczelność wydechu zaraz na wyjściu z kolektora wydechowego - podejrzewam to dlatego że pasuje mi to do tego, że po puszczeniu gazu odgłos ustaje.
Co myślicie o tym problemie ? Może macie jakieś pomysły ? Wiem, że nie opisałem dokładnie tego dźwięku, ale nie wiem jak to zrobić słowami. Mam nadzieje, że ktoś mnie naprowadzi na jakiś trop.