bonifacy napisał(a): Samotne znaki C12 były , zostały usunięte .
Chodzi ci o to drugie rondo? Bo cie nie zrozumiałem - jak to seicento wjeżdża na to drugie rondo, to stoi tam tylko C12. I rozumiem, że teraz tego C12 nie ma, z tego powodu, że wprowadzał zamieszanie, które pokazał kierowca seicento? Nie zaskoczyłem od razu
Znak A8 wiele wyjaśnia i pomaga. Wraz z tablicami zrobił nawet porządek i jest lepiej niż jak był C12, który fakt faktem wprowadzał zamieszanie i jak teraz na to spojrzeć, to ten C12 mieszał tak naprawdę z tą tablicą...Więc nie było błędem brak A7 z C12, tylko sam C12 był błędem. Teraz wszystko jasne
A8 to dodatkowa informacja do tych tablic, ponieważ nie tylko zobowiązuje do zachowania szczególnej ostrożności ( przy C12 tego nie ma ). A szczególna ostrożność jest zapewne podyktowana kształtem skrzyżowania. A8 jest zazwyczaj ustawiany poza obszarem zabudowanym, a na obszarze zabudowanym jest stawiany wtedy, gdy skrzyżowanie z ruchem okrężnym występuje na drodze oznakowanej wcześniej jako droga z pierwszeństwem i nie jest widoczne z dostatecznej odległości. Więc wszystko pasuje - są tablice wskazujące pierwszeństwo jak i przebieg całego skrzyżowania, jest też A8, nakazujący zachować szczególną ostrożność, na drugim rondzie nie ma już C12, bo jest zbyteczny, gdyż zgodnie z tablicami przed każdym wjazdem na skrzyżowanie, jadąc od "pierwszego" ronda, wjeżdżając na to "drugie" mamy pierwszeństwo. I wszystko gra.
A raczej prawie wszystko...Bo jest jeszcze jeden problem, podobny do tego z tego "drugiego" ronda. Chodzi o wjazd na to pierwsze rondo. Są tablice wskazujące, jak przebiega droga główna. Zgodnie z tym co wskazują tablice, wjeżdżając na to pierwsze rondo, mamy pierwszeństwo ( biała linia na tablicach ). Dlaczego więc za tablicami stoją C12 i A7? Ze znaków wynika, że wjeżdżając na to rondo mamy ustąpić tym z lewej, czyli tym co są już na rondzie. A tablice wskazują, że my jedziemy drogą główną, z pierwszeństwem, a ta droga z lewej jest podporządkowana ( na tablicy nie jest wypełniona białym tłem ). Jak dla mnie, zamiast C12 i A7, powinien tam stanąć A8. Natomiast na wlocie z lewej strony powinien stanąć A8 z A7.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...