Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
skrzyżowanie – część drogi będącą połączeniem dróg albo jezdni jednej drogi w jednym poziomie, z wyjątkiem połączenia drogi o nawierzchni twardej z drogą o nawierzchni gruntowej lub z drogą wewnętrzną;
droga ‒ budowlę składającą się z części i urządzeń drogi, budowli ziemnych, lub drogowych obiektów inżynierskich, określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 7 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. ‒ Prawo budowlane, stanowiącą całość techniczno-użytkową, usytuowaną w pasie drogowym i przeznaczoną do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, ruchu osób poruszających się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt
No i tu masz jasne "połączenie dróg na jednym poziomie" nie ma tu znaczenia czy są wysepki czy nie bo idąc tym tokiem mógłbyś dalej zastanawiać się czy wysepka z zebrą jest inna od takiej na której mamy trawnik itd. Na tym skrzyżowaniu jest jeden plus skrętu w lewo jak przepuścisz samochody jadące w przeciwnym kierunku na wprost możesz przejechać i masz miejsce żeby się zatrzymać przepuszczając samochody na prawoskręcie. Na skrzyżowaniu bez takiej wysepki pojedziesz dopiero jak puścisz samochody jadące w obu tych kierunkach, a czasem będzie to możliwe jak zmieni się dopiero światło.MKwiatkowski napisał(a):Dział I, Art. 2., pkt 10. PoRD określa:
Zgadzam się, trochę kombinuję, ale jak inaczej rozwikłać takie zagadki?Jak dla mnie, to za dużo kombinujesz
Hmm, owszem, część Prostej jest strefą zamieszkaną:Zerknij na znaki - ulica Prosta to strefa zamieszkania. Wyjeżdżając ze strefy zamieszkania włączasz się do ruchu.
Niekoniecznie. O ile mi wiadomo, nie ma wymogu prawnego, aby skrzyżowanie było jakkolwiek oznakowane. Nie wynika to też nigdzie z cytowanej przeze mnie definicji skrzyżowania.Gdyby było więcej skrzyżowań, to były odpowiednie znaki ( żółte tablice pokazujące przebieg skrzyżowania. Tutaj ich nie ma, ponieważ nie ma potrzeby. Jest to jedno skrzyżowanie.
Dlaczego uważasz, że jestem zagubiony? Doskonale rozumiem, jak powinno się jechać na tym i podobnych skrzyżowaniach, bo dość dobrze wyjaśnił to w swojej interpretacji Marek Dworak, którego uważam za eksperta. Mi chodzi jedynie o to, żeby przepisy się z tym jasno i czytelnie zgadzały.i to cię gubi.
orazKolejna sprawa, to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, cytując co to jest skrzyżowanie. Tutaj widać elegancko, że jest to połączenie dróg w jednym poziomie.
Nie zrozumieliśmy się nieco.No i tu masz jasne "połączenie dróg na jednym poziomie" nie ma tu znaczenia czy są wysepki czy nie
Wybacz, ale niezbyt rozumiem co masz na myśli. Czy uważasz, że jeśli będę mniej kombinował, to przepisy staną się jaśniejsze i ludzie przestaną mieć problemy z ich interpretacją? Przecież nie tylko ja mam z tym problem.Tak jak napisałem - za dużo kombinujesz.
Już nie, od zeszłego miesiąca definicja się zmieniła i jest taka jak wkleiłem wyżej. Teraz to już budowla. Po szczegółowe cechy tej budowli autor odsyła do całej listy warunków i rozporządzeń.A teraz co to jest droga? Jest to wydzielony pas terenu, składający się z jezdni, pobocza, chodnika itd.
Tak jak pisałem wcześniej, z definicji nie da się wyliczyć liczby dróg, gdyż definicja nie wspomina o tym, gdzie jedna droga się kończy, a gdzie zaczyna inna. Nie wiem, ile tu jest dróg w/g prawa, rysunek też nie daje dodatkowych informacji o tym (wręcz celowo jest w tym temacie niejasny). Podobnież kierowca jadący daną drogą nie będzie miał skąd wiedzieć, ile ich jest.I teraz mam do ciebie pytanie - ile dróg widzisz na tym skrzyżowaniu?
Nawet Rokiko przed chwilą napisał, że wcale nie są to proste skrzyżowania.Proste skrzyżowanie, jakich w Polsce tysiące
Bo chcę polepszyć bezpieczeństwo wszystkich zwiększając czytelność przepisów.Po co? Masz mało skomplikowane życie?
Ach, to nawet mówiliśmy o różnych skrzyżowaniach – Ty o tym w Toruniu, a ja o tym z obrazka w moim trzecim poście. Moje pytania (z mojego pierwszego posta) dotyczyło hipotetycznego rozwinięcia tego skrzyżowania w Toruniu, kwestia pierwszeństwa na nim była dla mnie znana (choć nie miałem wtedy jeszcze pewności) od samego początku.Na tym skrzyżowaniu są trzy drogi - Sikorskiego ( główna ) i dwie podporządkowane
Nie, to właśnie Twoje kombinowanie ze strefą zamieszkania troszkę tu miesza, i to ona nie ma tu znaczenia. Znak A7 jest jak najbardziej konieczny.Prosta, która jest w strefie zamieszkania ( troszkę tam miesza znak A7, ale to tak naprawdę nie ma znaczenia )
No nie tyle, bo nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań. Temat jest równie otwarty jak był na początku. Wyjaśniła się tylko kwestia pierwszeństwa na tym konkretnym skrzyżowaniu, ale na to odpowiedział już wcześniej Rokiko zamieszczając filmik na Youtube. Była to pomniejsza kwestia. To konkretne skrzyżowanie ilustruje tylko ogólny problem z przepisami.I tyle na temat tego skrzyżowania.
Zapytałbym, czemu uważasz tę sprawę za prostą, skoro tylu ludziom (i widzom programu) przysparza kłopotów, ale skoro nie odpowiedziałeś na prawie żadne z moich dotychczasowych pytań, to wątpię, że odpowiedziałbyś na to.Nie rób z prostej sprawy nie wiadomo jak wielkiego problemu
Dziękuję za dobrą radę. Zdawało mi się, że wiedza o tym ile jest dróg była Ci do czegoś potrzebna skoro pytałeś, a nie da się tego policzyć z samej ustawy PoRD, nie wgryzając się w prawo budowlane. W sumie nadal nie wiem, skąd kierowca jadący tam w Toruniu ma akurat wiedzieć, że drogi są trzy, a nie np. dwie. Gdyby nie to, że ulice mają różne nazwy, z samych znaków wywnioskować tego się raczej nie da. Ale nie pytałem o to, to była Twoja sprawa: ja mam tu inne problemy niż liczenie dróg.Nie grzeb w prawie budowalnym, bo nie jesteś budowlańcem tylko kierowcą.
Co nie oznacza że dla znających przepisy będzie nie do przejechania. Wystarczy je odpowiednio interpretować.MKwiatkowski napisał(a):Nawet Rokiko przed chwilą napisał, że wcale nie są to proste skrzyżowania.
To może ja odpowiem nieznajomość przepisów. Jak byś postawił kamerę na zwykłym skrzyżowaniu to mogę się założyć że znajdziesz również dużo takich problemów może nie z lewo skrętem jak w tym przypadku ale innych o których można by było rozpisywać się w nieskończoność.MKwiatkowski napisał(a): czemu uważasz tę sprawę za prostą, skoro tylu ludziom (i widzom programu) przysparza kłopotów
Jakoś nie mogę sobie skojarzyć takiego skrzyżowania z bardzo szerokim pasem między jezdniami tak jak to narysowałeś. Gdzieś w Warszawie ostatnio jechałem na podobnym skrzyżowaniu ale po lewoskręcie na tym pasie zieleni który przecina jezdnia przed skrzyżowaniem był znak pierwszeństwa więc były to dwa osobne skrzyżowania i wtedy problemu z przejazdem nie było. Zaznaczyłem ci strzałką gdzie był ten znak.MKwiatkowski napisał(a):Dla ułatwienia dyskusji ponumeruję obszary:
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Trafiają się . Np z mojego miastaRokiko napisał(a):Jakoś nie mogę sobie skojarzyć takiego skrzyżowania z bardzo szerokim pasem między jezdniami
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
bonifacy napisał(a):I jest to jedno skrzyżowanie z ruchem okrężnym . Takie jedyne w swym rodzaju .Chyba nigdzie takiego nie ma świecie. Mimo wielu bubli w oznakowaniu funkcjonuje od jakiś 10 lat .
Odnośnie tego skrzyżowania street view datowane jest na 2012 , 2017 . Patrząc na to można się pogubić . Zmianę organizacji ruchu wprowadzono z końcem 2012 lub początkiem 2013 roku . Przejechanie się przez ten twór ze wszelakich stron po street view nie odda rzeczywistości . Tutaj na końcu tego zacnego artykułu jest dyskusja na temat tego ronda http://mrerdek1.blogspot.com/2020/06/22 ... l#comments. Przeczytać uważnie .MotoAlbercik napisał(a):bo street view jest z 2017 roku.