Touareg albo BMW X5 ok 15-letnie - szaleństwo czy okazja?

11 Gru 2020, 10:16

Hej,
lokalny warsztat (w UK, gdzie mieszkam) sprzedaje X5 (ok 220 kkm) przebiegu - 3.0 d oraz Touareg 3.2 V6, ok 150kkm przebiegu. Oba auta mają 15 lat. I zastanawiam się, czy poddać się szaleństwu. Zakładając, że auta mają potwierdzoną historię i warsztat mówi prawdę, to zastanawiam się, czy uda mi się pojeździć takim autem ze 2 lata bez poważniejszych napraw - co sądzicie?
automaniak123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 HDi
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Automatyczna

11 Gru 2020, 10:44

Masz tu dwa SUVy w tym jeden z silnikiem benzynowym. Pytanie jak dużo jeździsz?
Ja bym chyba tu bardziej poszedł w Touarega bo to benzyna no i przebieg mniejszy i lepiej nadaje się na krótkie dystanse.

W X5 zejść w trasie z tym silnikiem można do 9 litrów na setkę ale trzeba jechać naprawdę oszczędnie. Jeździłem trochę taką i w ruchu miejskim z lekkim traktowaniem trzeba liczyć było min 12 litrów. Generalnie fajny samochód i jak masz sprawdzony tak jak piszesz i wszystko było robione na czas to na pewno jeszcze sporo pojeździ bezawaryjnie. Jednak tu jak ma być tylko do miasta to nie polecam z racji na silnik. Automat dobry i masz tam 6 przełożeń ale tu trzeba dbać o wymianę oleju.

W Touaregu warto dobrze sprawdzić zawieszenie i zobacz czy miał wymieniany już rozrząd bo w tym silniku lubiły się rozciągać łańcuchy. Wymiana jego nie jest jakoś droga ale warto na to zwrócić uwagę. Jak będzie już go lekko słychać przy pracującym silniku to trzeba liczyć się z wymianą.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Gru 2020, 11:10

Dzięki za odpowiedzi. Nie jeżdżę dużo. Zobaczyłem ile Touareg pali i chyba będę się trzymał pierwotnego planu - czyli 6-7 letnia Honda CRV. Auto nudniejsze i mniej wypasione, ale dużo bardziej ekonomiczne i pojeżdzę nim z 10 lat (a przynajmniej takie są opinie :yes: )
automaniak123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 HDi
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...