Touran Gorące felgi

21 Lip 2017, 17:57

Bardzo dziwna sprawa bo jak nie ma oporów toczenia to i nie powinno być tego problemu. Ciężko tak wymyślać jak nie ma się tego pod ręką, ja nie chcę strzelać może to może tamto żeby metliku w głowie nie robić. Tak czy inaczej jakby Ci się udało rozwiązać problem to napisz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lip 2017, 22:38

Jeszcze kilka dodatkowych szczegółów – trochę mogę się powtarzać...
1. Klocki są firmy Zimmerman, tarcze – Breck.
2. W diagnostyce sugerowali, że winne mogą być ustawienia pompy ABS. Czy da się
ją przeprogramować tak, aby siła nacisku na tył była słabsza? Czy jest szansa, że to może doprowadzić do rozwiązania problemu z gorącymi kołami?
3. Zapomniałam dopisać, że w międzyczasie była czyszczona pompa ABS-u: tj. przepłukiwana. Wg jednego z próbujących nam pomóc: podczas zakładania klocków cofa się tłoczek do końca, co powoduje, że różne zabrudzenia, które są koło niego (w nim?) mogą cofnąć się do pompy hamulcowej a nawet pompy ABS. Potem taki paproch może przyczynić się do gorących kół. Czyszczenie pompy czasem pomaga – ponoć. Czy u nas pomogło – nie wiemy jeszcze, ale jak na razie nie było kolejnego dymienia z kół (czyli być może, że jest trochę lepiej).
4. Dzisiaj wieczorem zrobiliśmy kolejną próbę jazdy: Po 65 km koła gorące, z tym że auto na luzie da się przepchnąć na prostym. Przy tym – tak jak poprzednio - po kilkudziesięciu kilometrach pojawia się hałas przypominający takie jakby świergotanie, albo jakby świerszcza. Po naciśnięciu hamulca odgłos ten znika, ale po jakimś czasie (bez wciśniętego hamulca) wraca.
5. Zrobiliśmy jeszcze takie doświadczenie (po przejechaniu ok. 30 km, a potem po 65 km): na parkingu kilka metrów podjechałam do przodu – zahamowałam. Potem kilka metrów do tyłu - zahamowałam. Za każdym razem po stanowczym wciśnięciu hamulca słychać metaliczne rzężenie – w tyle, w przodzie nie (sprawdzane przez osobę stojącą na zewnątrz). Czy to może mieć związek z grzaniem się kół?
silver123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 05 2005
Auto: VW Touran
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

25 Lip 2017, 11:08

Oba tylne koła grzeją się jednakowo?

Ja bym wymienił płyn hamulcowy za pomocą urządzenia ciśnieniowego z płukaniem układu hamulcowego. Przy zmianie klocków tłoczki zawsze też powinno się przesmarować odpowiednią pastą/smarem do tego przeznaczoną.
Skoro tyle rzeczy zostało już sprawdzonych i wykluczonych obstawiałbym pompę hamulcową która być może przepuszcza na tył i po pewnym czasie jazdy klocki się lekko zbliżają do tarczy. Jeżdżąc po mieście ten problem nie występuje bo hamujesz co chwilę.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koenigsegg Regera hybrid – 2,8 sek., 1500 KM
    Kto da więcej za sportową hybrydę? W tej kategorii, hybrydowe coupe ze Szwecji jest absolutnym zwycięzcą i najmocniejszym seryjnie produkowanym autem z napędem spalinowo-elektrycznym na świecie. Napędza go benzynowy silnik ...