Dziwny dźwięk podczas hamowania

17 Lip 2017, 09:21

Dzień dobry. Jak dziś hamowałam tak że prawie stawałam to z tyłu chyba koło prawego koła albo w kole było słychać taki dzwięk był jak kiedyś w rowerze na szprychach takie ozdobne, kolorowe nakładki (tak mi się skojarzyło od razu haha) były i one tak przeskakiwały albo dźwięk jakby kulki z góry na dół leciały to też coś takiego, co to może być?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
Samochód to VW Golf Plus 1.9 TDI
daria00040
Nowicjusz

Auto: nie mam

19 Lip 2017, 11:52

Trzeba w pierwszej kolejności sprawdzić tarcze i klocki hamulcowe, być może one są przyczyną stuków, najlepiej zrobisz jeżeli podjedziesz do dobrego mechanika na oględziny.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

25 Lip 2017, 10:20

daria00040 napisał(a):one tak przeskakiwały albo dźwięk jakby kulki z góry na dół leciały to też coś takiego, co to może być?
Dziwny ten odgłos bo tam raczej nie ma co tak przeskakiwać. Czy jak puściłaś nogę z hamulca przy takiej małej prędkości dalej było ten dźwięk słychać?

Sprawdzić można to podnosząc tylne koło do góry i kręcąc nim słuchać czy wystąpi taki dźwięk. Dodatkowo ktoś może delikatnie naciskać na hamulec.

Oczywiście w pierwszej kolejności wskazane jest sprawdzenie okładzin na klockach (ich grubości i czy nie są popękane, ukruszone).
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w pogoni za dziecięcymi marzeniami
    Jak trafić klipem reklamowym do inteligentnych odbiorców? Zbudować przekaz na pozytywnych uczuciach, wprawić w wibracje poczucie humoru i szybko zakończyć niespodzianką. Taki właśnie jest nowy, 30-sekundowy film reklamujący ...