TOURAN problem z uruchomieniem silnika

17 Kwi 2009, 14:19

Witam użytkowników wv touran.
Posiadam wv tourana 1,9 tdi i od jakiegoś czasu (nie zawsze) mam problem z odpaleniem silnika gdy jest on gorący po prostu ciężko pali trzeba go trochę pokręcić na rozruszniku, jest tak jakby silnik wchodził na obroty. Tego problemu nie ma gdy silnik jest zimny wtedy pali od "pierwszego strzała". Proszę o pomoc. W serwisie komputer nie wykrył żadnych błędów.
sindbad4
Nowicjusz

18 Kwi 2009, 18:50

Jeśli zimny zapala a ciepły ma problem,to wina leży po stronie pompy wtryskowej. Musisz jechać do gościa od pomp i ją wyreguluje.
piotr2273
Aktywny

20 Kwi 2009, 23:58

co do tej pompy to nie koniecznie...w 1.9 bardzo czesto wybija sie kolo od rozrzadu na wale i przez to sie tak dzieje.mialem takie cztery przypadki.luzuje sie glowna sruba i kolko scina klin na wale.
radek15
Początkujący

Miejscowość: skierniewice

03 Cze 2009, 15:44

piotr2273 napisał(a):Jeśli zimny zapala a ciepły ma problem,to wina leży po stronie pompy wtryskowej. Musisz jechać do gościa od pomp i ją wyreguluje.

Najpierw poczytaj, a potem radz !! Tam sa pompowtryski. Co Ty chcesz tam regulowac ? Jaka pompe ? To nie ta konstrukcja, o ktorej myslisz.

sindbad4 najprawdopodobniej trzeba zrobic korekte oprogramowania sterownika, dotyczaca dawki rozruchowej na cieplym silniku.
Pewnie autko ma juz te 2 setki przelatane i to typowy objaw dla tych aut.
Podjedz do kogos kto ma pojecie o diagnozie, niech zajrzy w grupe 8 i postawi diagnoze.
psujpospolity
Nowicjusz

Miejscowość: Benzyniaki Duze

08 Paź 2010, 09:08

Sprawdź akumulator, wiem, że było to dawno ale ... może przyda się innym
Dick
Dick
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

08 Paź 2010, 13:05

Uprzedziłeś mnie odrobinę, ja na Twoim miejscu również sprawdziłbym akumulator. Objawy wskazują na to, że może to być problem z akumulatorem, wymieniałeś go po zakupie auta ?
PanSamochodzik1
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda po mokrej nawierzchni - poślizg pod kontrolą
    Jazda po mokrej nawierzchni wymaga od kierowców więcej ostrożności i umiejętności. Jednym z największych niebezpieczeństw w takich okolicznościach jest akwaplanacja, czyli poślizg wodny. Co sprzyja akwaplanacji? Zły ...
    15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...

10 Paź 2010, 18:04

nie zaszkodzi sprawdzić ciśnienia sprężania w komorze spalania :)na ciepłym i zimnym silniku
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska