Touran spryskiwacz szyby przód i wycieraczka tył i spryskiwa

02 Lip 2012, 19:46

Witam, mam problem z moim Touranem 2006, 1,9TDI DSG.

Od wczoraj mam problem z przednim spryskiwaczem szyby (wycieraczki działają, spryskiwacze reflektorów działają) , i jednoczesnie nie działa tylna wycieraczka ani spryskiwacz.
Stało się nagle - czy to może być problem z przekaźnikiem ? Bezpieczniki sprawdziłem, wyglądają ok.
cario14
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

28 Sty 2014, 13:59

cario14 napisał(a): Bezpieczniki sprawdziłem, wyglądają ok.

One nie mają wyglądać - mają być sprawne na 100%. Słychac pompkę spryskiwacza czy jest zupełna cisza?
Sprawdz raz jeszcze bezpiecznik od spryskiwaczy szyb oraz wycieraczki tylnej. Pompka na reflektory jest jedna, a druga na szyby. Jak dobrze pamiętam to działa to tak, że pompka podaje płyn na przednią szybę lub tylną przy zmianie biegunowości. Pamiętam tez, że tylna klapa musi być zamknięta na dwa razy.
Jak to nie pomoże to warto podłaczyć się pod vaga i sprawdzić błędy. Tak będzie najszybciej. Wcześniej warto sprawdzić samą pompkę oraz czy na jej gniazdo przychodzi napięcie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sty 2014, 18:28

Nie słychać nic wszystko załancza sie tylko po jakimś czasie jedyny błąd jaki mam to przerwa w obwodzie podgrzewacza sondy lambda. Wydaje mi sie że im zimniej tym dłużej sie nie załancza.
major2983
Nowicjusz

Auto: vw touran
Silnik: 1.6 fsi
Paliwo: Benzyna
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Sty 2014, 19:04

Więc trzeba ustalić, czy do silniczka dochodzi napięcie. i wtedy dopiero szukać dalej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sty 2014, 11:47

Witam, sprawdzałem i zauważyłem że w przekaźnikach pod kierownicą coś nie łączy tylko jeszcze nie wiem czy sam przekaźnik czy jakieś przewody. Jestem umówiony z mechanikiem i będziemy dokładnie patrzyć co jest przyczyną, jak się dowiem to się napisze.
major2983
Nowicjusz

03 Lut 2014, 15:19

Co do problemu to wina tkwiła w przekaźniku "460" przeczyściłem styk i wszystko działa jak trzeba :)
major2983
Nowicjusz