Toyota Auris 1,6

07 Paź 2024, 21:31

Edquar napisał(a):To nie jest jakaś Corolla TS czy Civic Type R to zwyklak jakich pełno.
Już lepiej serio vaga z 1,6 kupić gdzie jedyny problem to cewka za 100 zł, może nie jedzie ale przynajmniej zapomnisz co to naprawa aut.

Zaczyna się koncercik :mrgreen:

Dobre jedziemy dalej :D

Czekam z niecierpliwością :happy:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Paź 2024, 21:33

Valvematic ciężki temat, przechodziłem to...naprawa praktycznie niemożliwa, używki ryzyko, ASO masakra jeśli chodzi o ceny.

u mnie problemem był brak mocy, pojawiający się cyklicznie, nikt nie wiedział co jest, ostatecznie nowy ster, problem zniknął.
Oprócz tego silnik potrafi złopać olej i ogólnie auto bardzo głośne, słabiutko wyciszone

i szczerze? 1ZR-FAE unikałbym jak ognia, ja osobiście.
DavidT
Nowicjusz

07 Paź 2024, 21:45

A po jakim czasie występowały te problemy z mocą? Czyli wleciał sterownik z ASO tak?
IgoTzx
Nowicjusz

07 Paź 2024, 23:56

IgoTzx napisał(a):po jakim czasie występowały te problemy z mocą? Czyli wleciał sterownik z ASO tak?

Chłopie to jest zwykły Auris a zachowujesz się jak byłby to statek kosmiczny.
Masz tu na allegro pewnie z 10 aukcji nowych modułów:
https://allegro.pl/produkt/modul-sterow ... oyota%20OE

Do tego nikt Ci nie mówi że będzie idealnie tylko piszemy Ci o tym że idealnego substytutu nie ma.

Przewija się tu 1,6mpi 8v to za tą kwotę będzie a3 fl. I teraz masz skrzynie 5b jest ciszej od Aurisa ale na autostradzie 140kmh i w Audi masz prawie 4300-4400rpm !!! Do tego spalanie na poziomie już 12l LPG. Do tego w mieście też trzeba liczyć 10-11lpg. Kolejny temat jazda jest na max upierdliwa jak trzeba wyprzedzać bo po prostu to auto nie jedzie. Do tego usterki a to zamki drzwi, a to tylne ledy 250zł szt. a to cewki, a to zegary padną (wpisz sobie na google "zepsute zegary audi") powiesz że to nic tylko nie uruchomisz auta a naprawa też swoje kosztuje. Całokształt wyjdzie kwotowo już nie tak różowo.
Jak weźmiesz Seata 1,6 MPI to niestety będzie taniej niż audi ale już doznania głosowe takie same jak w Auris a Skoda już stołek.
Jeszcze bym Ci wymienił kiła bolączek ale szkoda czasu.

Masz jeszcze Ford focus 1,6/2,0 silnik zwykły ale też 5b no i też masz padające liczniki z imobilajzerem z tyłu masz wahacze (Auris ma belkę) które lubią zardzewieć zresztą jak cała podłoga Focusa, do tego trochę zagwostek jak przepustnice albo zapiekające się pierścienie olejowe.

I tak można wymieniać i wymieniać.
szybki
Moderator - Tuning

08 Paź 2024, 00:11

Powiem szczerze jak czytam ten temat to śmiać mi się chce, na siłe racjonalizowanie zakupu jakiegoś kompaktu zwyczajnego z poważną wadą sterownika i porównywanie do wymiany zamka za 2 stówy :mrgreen:

To ile tych zamków by trzeba wymienić żeby dosięgnąć kwot tego sterownika? we wszystkich autach na parkingu? xD
A co jak w Aurisie też zamki się skopią?

Owszem idealnego auta nie ma, ale usterki zamków a poważne usterki za gruby hajs to chyba nie to samo :D
Beometr
Nowicjusz

08 Paź 2024, 00:20

A co sądzicie o takim aucie?
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... Gc99x.html

Będę akurat niedługo w okolicach, nie wiem czy go nie obejrzeć?
IgoTzx
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie zaplanować wyjazd na narty?
    Dzięki zniesieniu części obostrzeń można już wybrać się na narty. W jaki sposób bezpiecznie przewozić sprzęt, jak dostosować styl jazdy do zimowych warunków i co warto ze sobą spakować na podróż w góry. ...

08 Paź 2024, 00:45

IgoTzx napisał(a):A co sądzicie o takim aucie?

Będę akurat niedługo w okolicach, nie wiem czy go nie obejrzeć?

Zapytaj czy ma udokumentowany wymieniony rozrząd, jak tak to ok
Ogólnie trochę bieda, klima manualna, brak sterowania w kierownicy- negocjuj cenę ostro

Ale przyjemna jazda, dobre wygłuszenie, dobre materiały
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

08 Paź 2024, 01:03

IgoTzx napisał(a):A co sądzicie o takim aucie?

Czysto informacyjnie żeby nie było że ktoś wymyśla. Wystarczy kalkulator.

https://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?t=5108
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=349718
szybki
Moderator - Tuning

08 Paź 2024, 09:43

Ok czyli tego Golfa też odpuszczam, czyli na razie pozostaje ta Honda
IgoTzx
Nowicjusz

08 Paź 2024, 11:44

IgoTzx napisał(a):k czyli tego Golfa też odpuszczam, czyli na razie pozostaje ta Honda

Na spokojnie, bez podtekstów itp :D Znowu weź kalkulator :ok:

https://www.civicforum.pl/showthread.ph ... est/page25
szybki
Moderator - Tuning

08 Paź 2024, 12:17

Ale nie ma Valvematica w Hondzie, a on sporo kosztuje, bo gdyby to było 500 zł to może by nie miało znaczenia ale nie przy takich kosztach.
IgoTzx
Nowicjusz

08 Paź 2024, 12:27

IgoTzx napisał(a):Ale nie ma Valvematica w Hondzie, a on sporo kosztuje, bo gdyby to było 500 zł to może by nie miało znaczenia ale nie przy takich kosztach.

Tu masz abecadło ufo ( z linka) policz jeszcze raz. Do magla dodaj moduł wspomagania. A potem dopisz na google "kalibracja modułu wspomagania" :-)
Mnie moja Honda zawiodła, jednak nie twierdzę że UFO jest złym autem. Po prostu ma swoje cechy i pełno przypadków "ten typ tak ma" (trzeszczące klamki, trzeszczący pedał sprzęgła, rdza na łączeniu dachu i przedniej szyby, ściąganie w prawo na prostej drodze, stukająca maglownica, przedwczesne zużycie rozrusznika, problemy ze sprężarką klimatyzacji i przekaźnikami klimatyzacji - miałem to wszystko), więc albo go pokochasz, albo po pół roku będziesz miał dosyć. Proponuję przejażdżkę i to długą na nierównej i dziurawej drodze - jeśli zachowanie samochodu w takich warunkach będzie Ci odpowiadało to bierz śmiało, będziesz zadowolony. Tylko nie bierz całej rodziny, psa i pełnego bagażnika na podróż autostradą powyżej 140 km/h - ten samochód się do tego nie nadaje.
szybki
Moderator - Tuning

08 Paź 2024, 13:10

Czyli z Hondą też sobie dać spokój?
Natomiast sprzęgło czy ściąganie to jest kwestia egzemplarza jak dla mnie, luzy jakieś itd a nie że te hondy tak mają, bo taki z fabryki nie wyjechał, więc wyeksploatowany paździerz to jest co innego niż wady fabryczne.
IgoTzx
Nowicjusz

08 Paź 2024, 14:26

IgoTzx napisał(a):Czyli z Hondą też sobie dać spokój?

Czyli przyjąć w końcu do wiadomości, że idealnych aut nie ma....a na razie to zdążyłeś "odrzucić" te, które sprawiają najmniej problemów.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Paź 2024, 14:33

Ok to skoro tak to chyba wybiorę golfa, bo jednak turbina, lepiej jedzie itd dzisiaj widziałem koło mnie takiego podobnego ładny wygląd fajny design

Ile kosztuje taki rozrząd w Golfie gdyby przyszło do jego wymiany?
IgoTzx
Nowicjusz