Toyota Auris 1,6

07 Paź 2024, 15:23

Cześć,
pytanie mam takie czy warto zainteresować się tym autem? Jak z korozją w tych modelach? Chodzi mi po głowie zakup jakiegoś fajnego kompaktu, dobrego, trwałego
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... GNhLT.html
IgoTzx
Nowicjusz

07 Paź 2024, 16:24

Silnik ok. Valvematic może był wymieniony jak nie to będzie do wymiany. Zwrócić uwagę na skrzynie szczególnie wycie.
Podatny na korozję. Jak jej nie ma to nie ma :D ale jak jest to trzeba doliczyć koszty zabawy.
Jakość środka taka sobie, wyciszenie takie sobie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Paź 2024, 17:16

Pytanie tylko po co te głupie rozmkminy nad jakimiś jakościami wykończenia czy wyciszenia jak sam Valvematic pochłania 1/4 wartości auta?
A padają jak muchy? Do tego solidne spalanie i słaba dynamika i tyle wystarczy.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

07 Paź 2024, 17:23

Edquar napisał(a):Valvematic pochłania 1/4 wartości auta?

2k.regeneracja, 4k nowy OEM poza aso, montaż 1g. Około 2k.używka po lifcie.
Popsuty wali błędem.
Edquar napisał(a):Do tego solidne spalanie i słaba dynamika i tyle wystarczy.

8,6l LPG 7,5l pb. Miasto. Trasa 8,5l pb i 9,5l lpg. Trasa czyli 120-140kmh.
Dynamika słaba hmmm to zostawię bez komentarza przy potworach 1,6 :naughty:
szybki
Moderator - Tuning

07 Paź 2024, 17:36

W ASO nowy ok 6 tys zł i raczej dopiero wtedy mamy pewność że będzie ok.
A co do dynamiki proponuje się przejechać, jak dla kogoś zastanawianie się trzy razy nim się cokolwiek wyprzedzi na trasie nie jest problemem to ok może dynamika super.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Paź 2024, 17:38

Ok to raczej Toyotę odpuszczam a coś innego w tym budżecie?
IgoTzx
Nowicjusz

07 Paź 2024, 17:51

IgoTzx napisał(a):Ok to raczej Toyotę odpuszczam a coś innego w tym budżecie?
Moim zdaniem nawet jak byś miał tylko wymienić Valvematic to późnym jak skrzynia chodzi cicho i nie będzie widać mocnej korozji to warto pomyśleć nad takim autem. Jak jednak chcesz coś podobnego w tym budżecie to może spojrzyj na Hondę Civic UFO w benzynie 1.8 :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Paź 2024, 18:05

No ale to co wpakuje z 10 tys w takie auto żeby go usprawnić i za chwilę dostane 15? A do tego to co kolega wyżej pisał to widze że prawda, bo ludzie narzekaja że słabo przyspiesza itd.

Hondę sprawdze, a coś z francuskich albo niemieckich?
IgoTzx
Nowicjusz

07 Paź 2024, 18:15

Zacznij od spojrzenia w posty Twojego mentora żeby łatwiej Ci było zrozumieć czemu mechanicy śmieją się z internetu.

Tak więc, valve na rynku dostępne są nowe sztuki ściągnięte bezpośrednio z Japonii co polecam bo jest to nowy sprzęt. Regeneracja nie wiem więc nie polecę. Wymiana jest prozaiczna.
Osiągi są normalne jak na 1,6 natomiast porównując do 1,6 8v vw jest super tak jak byś miał turbo :D a do tego spalanie sporo niższe.

Jak chcesz substytutu to civic ufo ale też znajdzie się kilka niuansów chociażby większa podatność na rdzę ale za to pewniejsza skrzynia.

Mazda 3 też będzie ok. ale tu znowu już problem rdzy.

Możesz ewentualnie poszukać corolli 1,6 przed liftem jest silnik bez valve i skrzynia 5b.

Co do aut z EU to inna para kaloszy i inna rozkminka.

IgoTzx napisał(a):No ale to co wpakuje z 10 tys w takie auto żeby go usprawnić i za chwilę dostane 15?

Średni argument bo chyba mniej tracących aut na wartości nie ma.
Tym bardziej że interesujesz się autami z EU.

IgoTzx napisał(a):a coś z francuskich albo niemieckich?

:ok:
szybki
Moderator - Tuning

07 Paź 2024, 19:59

IgoTzx napisał(a):A do tego to co kolega wyżej pisał to widze że prawda, bo ludzie narzekaja że słabo przyspiesza itd.
no to musiałbyś iść w pojemności 1.8 - 2.0 ew turbo, bo przy zwykłych1.6 nic się nie wymyśli (choć japońskie silniki są zazwyczaj żywsze od odpowiedników EU).

Poza tym jeszcze nie obejrzałeś, nie przejechałeś się, a już wydałeś wyrok, że nie jedzie :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Paź 2024, 20:41

Jak cię przeraża jeden podzespół tojoty, z którym mogą, ale nie muszą, być problemy to może wigry 3?

Zejdź chłopie na ziemię i zacznij myśleć rozsądnie.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Paź 2024, 21:08

Rozumiem a jak mi padnie to kolega wyżej przeleje mi ileś tys na naprawę tego ustrojstwa?
IgoTzx
Nowicjusz

07 Paź 2024, 21:13

IgoTzx napisał(a):Rozumiem a jak mi padnie to kolega wyżej przeleje mi ileś tys na naprawę tego ustrojstwa?

Nie, chyba nie rozumiesz. Każde auto ma jakieś "ale". Ale nic szukaj świętego grala który nie ma jakiegoś "ale". Powodzonka :D
Zamieniam się w słuch i czekam z uśmiechem :ok:
szybki
Moderator - Tuning

07 Paź 2024, 21:16

IgoTzx, daj sobie spokój.
To co Panowie wyżej opowiadają to ich subiektywna wizja, daleka od rzeczywistości.
Niektórzy w imię uwielbiania aut japońskich byliby Ci w stanie zapewnić że i w tym aucie płynu do spryskiwaczy nie trzeba dolewać bo krąży w obiegu zamkniętym.

Uważam że wybór zwykłego kompaktu w którym sporo użytkowników zgłasza problemy valvematica, gdzie jedyna sensowna i pewna opcja to ASO i worek pieniędzy, do tego rdza, nie ma sensu przy takim aucie, to nie jest jakiś szczególny typ auta, żeby ładować ileś pieniędzy.

To nie jest jakaś Corolla TS czy Civic Type R to zwyklak jakich pełno.
Już lepiej serio vaga z 1,6 kupić gdzie jedyny problem to cewka za 100 zł, może nie jedzie ale przynajmniej zapomnisz co to naprawa aut.

Także wypowiedzi tutaj to podziel przez 10 i wtedy wyłuskaj to co isotne i wówczas podejmij decyzję.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Paź 2024, 21:20

IgoTzx napisał(a):Rozumiem a jak mi padnie to kolega wyżej przeleje mi ileś tys na naprawę tego ustrojstwa?

A ty myślisz, że znajdziesz idealne auto? Bez żadnych słabych punktów? Czego ty w ogóle oczekujesz za 1/6 ceny nowego samochodu tej klasy?

Mam aurisa 2 z tym samym silnikiem i przebiegiem 306kkm, od nowości oprócz rzeczy eksploatacyjnych nie było naprawiane zupełnie nic, wszystkie części zawieszenia są nadal fabryczne...czego chcieć więcej?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km