Toyota Auris II Gen hybryda

28 Cze 2020, 07:21

Witam
Planuje zakup Toyoty tak jak w temacie
Będzie to auto dla rodziny 4 osobowej, na weekendowe wypady do 100km i na dojazdy do pracy do 30km.
Rocznik 2015-2017
Silnik 1.8 TSS 5dr CVT ( automat )
Koszt około 55tyś ( na raty)
Czy to dobry wybór na pierwsze auto , i jak wygląda awaryjność hybryd?
Nie ma paska klinowego , turbiny , rozrusznika , fcs , alternatora ,czy koła dwumasowego a klocki zużywają się bardzo wolno ,zatem jakie są najczęstsze naprawy i awarie.
Dzięki za pomoc
Gość109198

28 Cze 2020, 08:29

1. Kupno używanego auta na kredyt to idiotyzm
2. Auris sprawdza się w mieście. Jeśli te codzienne 30km to jakaś krajowka) ekspresowa to zakup tego auta ma średni sens - ze względu na zasadę działania cvt
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Cze 2020, 09:32

Jeśli chodzi o awarie Aurisa II to raczej drobiazgi. Auto ma miękki lakier (szybko się rysuje, trzeszczące niektóre elementy wnętrza i inne pierdółki).
Do jazdy po mieście hybryda jest idealnym wyborem, po drogach krajowych jest ok, ale na autostradzie jest już kiepsko (słabe wyciszenie i wysokie spalanie przy prędkościach 120+).
No i zakup auta używanego na kredyt jest kontrowersyjny. Jeśli to nie jest auto z ASO z dodatkową gwarancją (Toyota Plus) to bym się nie decydował.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

28 Cze 2020, 10:37

Tajger230 napisał(a):Czy to dobry wybór na pierwsze auto , i jak wygląda awaryjność hybryd?

Jeżeli jesteś spokojnym kierowcą to jest super wybór na pierwsze auto.
Awaryjność znikoma, bardzo dobra syt.rynkowa czyli mały spadek wartości i nie trzymając się sztywno budżetu sporo aut jest z mikroskopijnym przebiegiem.
Oczywiście na duży plus spalanie w mieście natomiast w trasie będzie więcej ale bez tragedii.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Cze 2020, 14:46

Invi napisał(a):Kupno używanego auta na kredyt to idiotyzm

Nie każdego stać na nowe auto
Gość109198

28 Cze 2020, 18:12

ale jak bierze na kredyt to tym bardziej go nie stać :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Maksymalna sprawność i osiągi w hybrydowym BMW 3
    Całkowicie elektryczny tryb jazdy dostępny do prędkości 75 km/h. Tryb jazdy wybiegiem z wyłączonym silnikiem spalinowym może być aktywowany do prędkości 160 km/h. Funkcja start-stop w wersji hybrydowej, przy klimatyzacji ...

28 Cze 2020, 18:18

Tajger230 napisał(a):Nie każdego stać na nowe auto

No to jeżeli kogoś na daną rzecz nie stać to nie powinien jej kupować i skupić się na tym co jest w zasięgu.

*z wyjątkiem przedmiotów, które służą bezpośrednio dp zarabiania pieniędzy

BTW mnie np. "stać" żeby iść jutro do salonu i wyjechać nowym autem ale nawet w największym przypływie głupawki tego nie zrobię. Dlaczego? Bo się to totalnie nie opłaca
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Cze 2020, 09:16

szybki napisał(a):nie trzymając się sztywno budżetu sporo aut jest z mikroskopijnym przebiegiem.

Znalazłem z przebiegiem 30tys
https://www.arnoldclark.com/used-cars/t ... da-u-17443
Niestety to jest 6 letnie auto

Ale za 5 tyś£ więcej jest już 2 letnie i to jest najnowsze na tej stronie , 8 ma niecałe 18tys przebiegu
https://www.arnoldclark.com/used-cars/t ... hd-u-36749

Ossy napisał(a):na autostradzie jest już kiepsko (słabe wyciszenie i wysokie spalanie przy prędkościach 120+)

Na testach przy przejechanych 500km spalanie to 5.4l to znakomity wynik
Gość109198

29 Cze 2020, 10:01

Tajger230 napisał(a):Znalazłem z przebiegiem 30tys
https://www.arnoldclark.com/used-cars/t ... da-u-17443
Niestety to jest 6 letnie auto

Ale za 5 tyś£ więcej jest już 2 letnie i to jest najnowsze na tej stronie , 8 ma niecałe 18tys przebiegu
https://www.arnoldclark.com/used-cars/t ... hd-u-36749

Bierz wersje FL, jest ładniejsza :D

Co do spalania to w trasie się jeszcze nie wypowiem ale miasto+logiczna jazda można spokojnie wyrobić się w 4,6l. Oczywiście bez katowania innych uczestników ruchu elektrykiem :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Cze 2020, 20:23

szybki napisał(a):Bierz wersje FL, jest ładniejsza

Wiem też mi się podoba :naughty: niestety jest mały problem , ja jestem wysoki mam 190cm wzrostu i przy FL mógłbym siedzieć jak we Fiacie :mrgreen:
A druga sprawa jak pisałem , jesteśmy 4 os rodziną jadąc na wakacje do FL nie wsadzę 4 walizek + kilku innych rzeczy bo bagażnik będzie zbyt mały :bored:
Gdybym znalazł auto hybrydowe które pomieści bagaże i zapewni komfort wysokiej osobie to czemu nie
Gość109198