Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Tak, w Aurisie to maksymalna prędkość przy której potrafi wyłączać się silnik spalinowy. Prędkość ta jest praktycznie nie do osiągnięcia ze startu wyłącznie w trybie elektrycznym ale podczas jazdy jak mamy baterię trakcyjną odpowiednio naładowaną to przy mocniejszym ujęciu gazu taki tryb nam się załączy i przez pewien czas ze stałą prędkością jesteśmy w stanie jechać. Tak samo dzieje się podczas hamowania jak prędkość spadnie poniżej 70km/h silnik spalinowy wyłącza się (są pewne warunki jeszcze do spełnienia jak np. w zimie kiedy jest nie dogrzany a potrzebujemy ogrzać wnętrze to wtedy nie wyłączy się).MotoAlbercik napisał(a):Czy dobrze zrozumiałem - na napędzie elektrycznym możemy jechać max 70 km/h?
Używane.Kiler2196 napisał(a):Napisz proszę czy twoje auto zostało zakupione NOWE?
Na małe przebiegi dobra jest hybryda (dzisiaj masz też wybór mocniejszych wersji w których mocy Ci wystarczy). Jednak są pewne rzeczy które trzeba zaakceptować o których nie wszyscy wiedzą żeby nie było rozczarowania.Kiler2196 napisał(a):Rozważam zakup pierwszej w życiu hybrydy używanej. Wcześniej jeździłem Mondeo Mk4 w dieslu. Małe przebiegi robię i postanowiłem zamienić na benzynę ale czegoś brakuje- mocy.
ArteK napisał(a):Jadąc na ekspresówce z prędkościami rzeczywistymi 115-120km/h (licznikowo jakieś +7-8km/h) jesteśmy w stanie utrzymać spalanie na poziomie 5,5-5,7l/100km przy czterech osobach na pokładzie i załadowanym bagażniku.