Toyota Avensis 1.8

04 Mar 2010, 19:42

Będę się starał pisać poprawnie, żeby nie stresować moderatorów i innych forumowiczów. Mam avensiskę. Jest już dosyć leciwa i zbliża mi sie termin kolejnego przeglądu. Poczytałem co piszecie tu o olejach, popytałem znajomych i mam dziką ochotę spróbować zalać silnik olejem MaxLife 10W40 od Valvoline. Wprawdzie w ASO powiedzieli mi, że producent rekomenduje mineralny, ale ja lubię eksperymenty, zwłaszcza że o tym maxlifie przeczytałem i usłyszałem same dobre opinie. Ciekawy jestem waszego zdania. Mam ryzykować?
Wiwaldi
Wiwaldi
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

04 Mar 2010, 19:47

Ja bym nie ryzykował - i lej taki olej jak zaleca producent.
https://www.forumsamochodowe.pl/fiat-cin ... htm#180579
Tu masz temat związany z nieodpowiednim olejem w silniku.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

04 Mar 2010, 22:20

[quote="piotrpz87"]Ja bym nie ryzykował - i lej taki olej jak zaleca producent.
https://www.forumsamochodowe.pl/fiat-cin ... htm#180579
Tu masz temat związany z nieodpowiednim olejem w silniku.[/quote]
Dzieki za link, ale on mi nie daje odpowiedzi na pytanie, bo wszyscy, z którymi rozmawiałem, a mieli do czynienie z tym olejem, o którym pisałem, twierdzili że po pierwsze bez ryzyka można go lać po mineralnym i po drugie, że jest on przeznaczony specjalnie do aut o dużym przebiegu. A taka jest moja toyotka. Czy ktoś może stosował tego maxlife'a?
Wiwaldi
Wiwaldi
Nowicjusz

26 Kwi 2010, 16:25

Hmm troche późno odpisuję ale mam nadzieję, że nie za późno :P Ja stosowalem maxlife'a do mojego passata i muszę Ci powiedzieć, że jestem zadowolony....nie występują już problemy, które miały miejsce przy poprzednich olejach...poza tym jest swietny na starsze silniki a mojemu samochodzikowy chyba sie podoba :) wiec smialo mozesz siegnac po valvo. Pozdrawiam
luk1990
Nowicjusz

26 Kwi 2010, 20:01

Dzięki. Ta odpowiedź to dla mnie konkret. Zdecyduje się.
Wiwaldi
Wiwaldi
Nowicjusz

06 Maj 2010, 21:58

Ja mam Toyotę Avensis T22 po lifcie 1.6, przbieg teraz to jakies 218 000 km, wcześniej lałem syntetyk Mobil 1, a od zeszłego roku leję K2 Texar półsyntetyk i... nie widzę żadnej różnicy :) Tego valvoline nie stosowałem, ale jaki Ty masz przebieg w swojej Ave, że chcesz zalewać go mineralnym lub olejem dla aut z dużym przebiegiem? :)

Pozdrawiam.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

07 Maj 2010, 01:02

wszystkie półsyntetyki mają dużo dodatków myjących silnik, jeśli masz duży przebieg na mineralnym (rzedu kilkudziesięciu tysięcy) to odpuść sobie temat, zalej go porządnym minerałem i wymieniaj w miarę często, inaczej może ci się zrobić sitko z silnika i wymienisz wszystkie uszczelniacze w nim, a to droga impreza niestety.
jeśli chcesz mieć Valvoline to mają w ofercie też dobre mineralne oleje, aczkolwiek jeśli chcesz mieć olej dobry i tani to kup sobie np: BP Visco 2000, albo przejdź się do jakiejkolwiek hurtowni i zobacz co mają w ofercie dobrego ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)