Toyota Avensis, czy może coś innego w tej cenie?

16 Lut 2011, 21:43

Jakie auto do max 135~ tys polecilibyście i dla czego? Toyotami jeżdżę odkąd pamiętam i jestem zadowolony. Myślę o jakimś sedanie, ewentualnie hatchback/suv? Raczej jakiś Disel do jazdy pól na pół miasto-trasa.
bobobox
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

16 Lut 2011, 21:51

Ostatnio jeździłem najnowszym Avensisem z 2litrowym benzyniakiem. Auto fajnie sie prowadzi, nawet przy 200 na godzinę, ale miałem wrażenie że jest ciut wąskie w porównaniu do Mondeo i ma mnóstwo elektroniki za którą akurat ja nie do końca przepadam. Ja w tej cenie bym bardziej polecił Ci Accorda. Auto lepiej jeździ i jak dla mnie jest fajniejsze niż Avensis, a równie niezawodne.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

16 Lut 2011, 21:55

Ja polecam Skode Superb 2.0 TDI 170KM DSG wersja wyposażenia Platinium wg. konfiguratora ok 139k zł jak zrezygnuje się z DSG myślę, że zamkniesz sie w okolicy 135
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

17 Lut 2011, 00:43

Accord jest spoko, Passat jak dla mnie przereklamowany, na Audi, czy Bmw trochę mało kasy. Może Insignia? W wersji Sport z silnikiem 2.0 CDTI 160 KM, skrzynia 6-biegowa automatyczna (nagłośnienie Infinity, Felgi aluminiowe 19”, reflektory biksenonowe AFL , czujniki parkowania i deszczu itp. itd.) za około 142 000 zł tylko, że jeszcze bez rabatów :).
Andree
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: pl

17 Lut 2011, 00:45

Ja proponuje jazde testową Accordem, Insignią i Accordem i wg mnie wybierzesz Hondę po takich jazdach.
fiko7
Stały forumowicz

17 Lut 2011, 00:50

fiko7 napisał(a):Ja proponuje jazde testową Accordem, Insignią i Accordem i wg mnie wybierzesz Hondę po takich jazdach.

no chyba nowym accordem nie jezdziles. dla mnie zadna rewelacja. silnik benzyna 2,0 tragedia, brak mu "dołu" i to zadecydowalo o tym ze zrezygnowalem z accorda kupujac nowe auto, szkoda ze nie mieli diesla. poza tym odstraszylo mnie uczucie ciasnty, relatywnie kiepskie materialy. auto poprawne, ale spodziewalem sie czegos wiecej. no i zonie sie nie podobal.
wybralem mazde 6(druga z kolei), bralem pod uwage takze nowe c5 :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
    Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...

17 Lut 2011, 00:52

Jeździłem Accordem, Mazdą 6 i Avensisem i Accord moim zdaniem jest znacznie lepszy. Mazda akurat wogóle nie przypadła mi do gustu.
fiko7
Stały forumowicz

17 Lut 2011, 01:25

Szczerzę polecam właśnie samochody japońskie są nie do zdarcia. A w szczególności dobrym egzemplarzem jest Honad Accord wersja 7 lub nowsza są niezawodne ciche spalanie w normie oraz mają świetny wygląd
Ostatnio edytowany przez Konrad777, 17 Lut 2011, 02:11, edytowano w sumie 1 raz
Konrad777
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Lut 2011, 11:06

Masz spory wybór w tej cenie, z sedanów klasy średniej to Honda Accord, Mazda 6, Opel Insignia, Citroen C5, a nawet BMW 3 o ile weźmiesz jedną z podstawowych wersji (co nie znaczy że ubogą :) ). Wszystkie z tych samochodów są warte polecenia i każdy dobry, a którego wybierzesz to zależy już od twoich preferencji - jedni wolą komfortowego Citroena, inni nieco bardziej drapieżną Hondę albo BMW.

Z SUVów też masz niemały wybór - VW Tiguan 2.0 TDI 170KM, Hyundai ix35 2.0 CRDI 185KM, Mitsubishi ASX z nowym dieslem 1.8-zbiera dbd recenzje, albo KIA Sportage choć w niej niestety najmocniejszy diesel ma niecałe 140KM, podobnie jak w ASX-150KM, ale za to ASX jest tańszy niż założyłeś bo około 110tys.. Ewentualnie Hondę CRV, ale tam niestety diesel ma pojemność 2.2, więc pewnie pokusiłbyś się na benzyniaka 2.0 - też dobry silnik. Forda Kugi bym ci nie polecił - niedawno się nim przejechałem w ramach jazdy testowej i jak na auto za ponad 100tys. zł niewyobrażalna tandeta wykonania i do tego niewygodne fotele.

Hatchbacków za taką cenę jest już niewiele, ale 2 najbardziej warte uwagi moim zdaniem to Subaru Impreza oraz BMW serii 1 - oba dostaniesz w już naprawdę niezłej wersji silnikowej i wyposażeniowej :)

[ Dodano: 17 Luty 2011, 10:08 ]
Konrad777 napisał(a):Szczerzę polecam właśnie samochody japońskie są nie do zdarcia.

Ja zaś je odradzę bo moja Toyota zdarła się po 3 latach i przebiegu 70tys. km :D Wszystko zależy na jaki egzemplarz się trafi, marka czy kraj pochodzenia nie mają już takiego znaczenia jak kiedyś...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka