Toyota Avensis - czy warto kupić ten samochód?

30 Maj 2010, 13:56

Mam możliwość kupienia Toyoty Avensis ale nie wiem czy będzie to dobry zakup. Bardzo proszę o opinie i pomoc.
Toyota ta jest z grudnia 1999 roku, przebieg prawie 200 tys km, silnik 1.6. Facet chce z nią 12 tys zł. Doda do tego komplet opon zimowych wraz z felgami aluminiowymi. Jest to bardzo zadbany samochód, wszystkie naprawy udokumentowane. Nie wiem czy nie jest to zbyt duży przebieg? Poza tym samochód ten ma hak, gdyż ten człowiek ma sklep z bielizną i jeździł z przyczepką po towar. Zastanawiam się czy ten hak go nie dyskwalifikuje?
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
fajna_zabawa
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

30 Maj 2010, 17:53

fajna_zabawa napisał(a):Nie wiem czy nie jest to zbyt duży przebieg? Poza tym samochód ten ma hak

Jaki jest ten przebieg w tym wypadku według Ciebie..?
Zbyt duży ???
Ten przebieg jest jak dla mnie niewiarygodny,bo ...za mały !!!
Raczej obstawałbym ,że auta to ma licznik cofnięty.
Silniki w benzynie w Toyotach potrafią bez wysiłku wykręcic ponad 500 tys ,jak u mojego znajomego w 1,6 Corolli... I nawet nie było tego widac po samochodzie (tak ogólnie)...
Potem niestety trzeba było zdjąc głowicę i porobic trochę regeneracji w niej. Natomiast "dół" czyli pierścienie i tłoki oraz cylindry nie wymagały jakiejkolwiek "interwencji". :wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Maj 2010, 18:47

99-00 z tego co zaobserwowałem to mają przeważnie nakulane w granicach 150tys, no chyba że wszystkie mają pocofane te liczniki ;) Ale na to nie ma reguły zależy jak kto jeździ.
Rodzice mają 307 z 2001r. i przejechane 100tys, każdy powie że cofany, a ja wiem że to na 100% prawdziwy przebieg.
Korczus
Początkujący

Miejscowość: Leszno

30 Maj 2010, 21:05

Tak... Od reguły są wyjątki takie jak u Twoich rodziców.Rzadko jednak ktoś jezdzi tylko 10 ty. rocznie... Może jakaś "konserwa" Matizem... :razz: albo Felicją jakiś... gośc co czuc już od niego parafiną i świerkiem... :neutral: :razz:

Najlepiej wejśc w motoogłoszenia te niemieckie np na Mobile de i zaraz wyskakują realne przebiegi dla aut i roczników i te przebiegi traktowałbym jako "bazowe".
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

30 Maj 2010, 21:11

Artur to co piszesz jest prawdziwe dla aut sprowadzonych. Krajówki mają ciut mniejsze przbiegi (nie koniecznie Matizy ;) ). Jednak prawidłowość na giełdzie jest taka - wszystko co ma koła i licznik jest kręcone :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

30 Maj 2010, 21:16

Oczywiście masz rację.
Przyjmuję jednak wersję,że zawsze przy szukaniu auta do kupna,napatoczy się na celownik auto przywiezione (teraz lub kiedyś).
:smile:
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V
    Solidny przód i wyjątkowe kształty. Skonstruowana z pasją, z myślą o radościach i wyzwaniach codzienności, nowa Klasa V oferuje zmienny układ wnętrza, a jednocześnie zapewnia imponujące wrażenia podczas jazdy. Przyciąga ...