Toyota Celica

27 Maj 2010, 20:52

Witam , mam przed sobą zakup pierwszego samochodu . Miał to być Ford Mondeo , jednak mi się odmieniło ( rdza i nawet spore spalanie ) . Potem była Mazda MX-3 i wybór zatrzymał się na Toyocie Celici . Bardzo podoba mi się ten samochód , a spalanie też ma niezgorsze . Jeżeli bym brał to V albo VI generację . Jednak jeżeli chodzi o V generację , to czy te wysuwane światła nie są przypadkiem nielegalne ? Gdzieś mi się to obiło o uszy . Ogólnie co możecie mi powiedzieć o tym samochodzie ? Z góry dzięki ; )
Johnnyy
Nowicjusz

Miejscowość: rwrerwer

27 Maj 2010, 21:41

Są legalne jak najbardziej ;) Popatrz jeszcze na inne auta tej klasy np Forda Probe II , Hyundai coupe , Honda Prelude itp. A co do samej Celicy to jako że to japoniec jeśli nei była katowana nie powinno być nadmiernych awarii ,auto okazuję się być trwałe i dobrze znosi polskie branle drogi , co do wyglądu zarówno w środku jak i na zewnątrz to wiadomo, co kto lubi :wink:
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

28 Maj 2010, 11:26

Co do wyżej wymienionych samochodów to Ford dużo pali a Coupe i Prelude jakoś mi nie podeszły . Bardziej bym się skupiał na VI generacji , bo V więcej spala .
Johnnyy
Nowicjusz

28 Maj 2010, 11:54

VI generacja jest lepsza samo to że jest nowsza to dużo robi, a i z wyglądu dla mnie jest ładniejsze, spalanie sobie porównaj na AutoCentrum.pl

VI generacją trochę jeździłem więc mogę powiedzieć Ci kilka słów ;)
Wg mnie kokpit nie zbyt pasuje do dynamicznego charakteru auta aczkolwiek jakość jego wykonania jest dobra. Bardzo fajne fotele , dobre trzymanie boczne na zakrętach :)
W środku wszystko fanie pod ręką , zegary itp bardzo czytelne, wyposażenie nawet w starszych autach łatwo o poduche, ABS czy pełną elektrykę.

Co do silników 1,8 nie zapewnia oszałamiających osiągów , do steki ma 10,2 sek ale silnik bardzo dobrze znosi eksploatacje , jeśli wolisz coś mocniejszego to poszukaj 2,0 GT 170 KM seta w 8,2 sek :mrgreen: jest również 2,0 GT4 z stałęm napędem 4x4 ma no 242 KM i rozdział momętu obrotowego między osiami 50:50 aczkolwiek ciężko znaleźć ten silnik i może on kosztować nawet ponad 20 tyś (to tak na marginesie ;p) ;)
Układ jezdny bardzo dobry, zapewnia dobre właściwości jezdne.

Wg mnie zadbana Celica VI z początków produkcji kosztuje 8 -9 tyś , auto na prawdę trawłe dobrze znosi polskie drogi, silniki pod względem mechanicznym wypadają nieźle.

Pozdrawiam :wink:

[ Dodano: Pią Maj 28, 2010 12:55 ]
Johnnyy napisał(a):Co do wyżej wymienionych samochodów to Ford dużo pali a Coupe i Prelude jakoś mi nie podeszły . Bardziej bym się skupiał na VI generacji , bo V więcej spala .

Aha a co do tego to Ford 2,5 może trochę pali ale 2,0 nie za bardzo :wink: jeśli te co napisałem się nie podobają , żuć okiem na Mazde MX-6 jeszcze :wink:
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Maj 2010, 13:41

MX-6 też widziałem , ale spalanie też dosyć wysokie :twisted:

Dzięki za tą wypowiedź , dużo mi dało . Celica mi się bardzo podoba , dlatego się tak na nią uparłem . A jak jest z gazem w tym aucie ?
Johnnyy
Nowicjusz

28 Maj 2010, 13:46

Nie wiem jak te silniki sprawują z gazem ale jeśli nie masz jakiś specjalnych wymagań co do osiągów to silnik 1,8 powinien spokojnie wystarczyć spalanie w cyklu mieszanym średnio 7,5L więc nie wiem czy potrzebny jest gaz ale jeśli byś chciał to spalanie gazu jest średnio na poziomie 10L
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

28 Maj 2010, 14:03

Gaz na pewno założę , ponieważ benzyna kosztuje prawie 5 zł , za tę cenę mam 2 l gazu , a biorąc pod uwagę , że jestem studentem to stawiam na taniochę :grin: Wymagań co do osiągów nie mam , nie będę pruł 200 km/h . Spokojna jazda 120-130 wystarczy ; )
Johnnyy
Nowicjusz

28 Maj 2010, 14:09

To spokojnie bierz 1,8 :wink: swoją drogą najżywotniejszy silnik z całej gamy w Celice VI :razz:
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Maj 2010, 14:12

No to dobrze ;)
Cholibka , myślałem , że Celica weźmie z 8-9 l gazu , a nie 10 :razz: Do szkoły mam ok. 10 km trasa i ok. 5 miasto ...
Johnnyy
Nowicjusz

28 Maj 2010, 14:27

Znaczy to jest średnie spalanie , to jak będziesz oszczędnie jeździł to można trochę zejść
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Maj 2010, 20:38

Johnnyy napisał(a):jestem studentem to stawiam na taniochę

Taniocha to na pewno nie będzie...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km