Toyota Avensis II 2.0 benzyna - warto?

10 Gru 2019, 09:14

Czy warto kupić Toyotę Avensis II 2.0 w benzynie sedan z 2007r, przebieg 200tys, za 20k? Dodatkowe wyposażenie typu skórzane siedzenia, tempomat, podgrzewane siedzenia, czujnik deszczu itp. Chcę żeby samochód dłużej pojeździł. Auto dla rodziny 2+1, głównie jazda w mniejszym mieście na krótkich odcinkach + wyjazdy weekendowe i wakacyjne po 200-300km. Średnio przejeżdżam 7-8 tys kilometrów rocznie. Samochód dokładnie oglądałem ze znajomym mechanikiem. Był sprawdzany na ścieżce. Wszystko wygląda ok, ale są 2 małe ogniska korozji i wg. mechanika trzeba będzie zrobić konserwację podwozia. Przydałaby się też regeneracja lamp ksenonowych.
sengas
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

10 Gru 2019, 09:44

Za drogo. Realnie max 14-16k.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Gru 2019, 11:11

Ceny używanych Toyot (zwłaszcza z salonu) w Polsce są delikatnie mówiąc zawyżone. Ten silnik 2.0 to nie jest najlepsza konstrukcja Toyoty, świadczy o tym to, że niedługo później go wycofano i wprowadzono z powrotem wtrysk pośredni. Jak zrobisz lampy, blachę i podstawowy przegląd to wyjdzie Ci już kwota bliżej 25 tys., a za to można mieć coś fajniejszego/nowszego.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

10 Gru 2019, 11:26

Ossy napisał(a):Ten silnik 2.0 to nie jest najlepsza konstrukcja Toyoty, świadczy o tym to, że niedługo później go wycofano i wprowadzono z powrotem wtrysk pośredni

Małe sprostowanie. Sam w sobie silnik jest ok. Jego problemem jest wtrysk d4 przez który nie możma założyć lpg i niestety nie dał mniejszego spalania. Do tego były problemy sond co wielu kierowców olewało ale nie zmienia to faktu że waliło błędami.
Ogólnie jak ktoś nie szuka lpg i mało jeździ to bidy nie ma ale trzeba liczyć sie z mankamentami tej opcji.
szybki
Moderator - Tuning

10 Gru 2019, 11:37

Z różnych z względów muszę kupić ten samochód na fakturę więc osoby prywatne odpadają. Nie chcę kupować sprowadzanego z Niemiec z komisu, który nie jest zarejestrowany w Polsce. Ta oferta jest od dealera (przyjęty w rozliczeniu). Liczę się z tym że może być trochę drożej w związku z tym (byle nie za dużo). Dużo kilometrów nie będę jeździć ale chcę żeby samochód jeździł w miarę bez większych awarii bo po swoim obecnym passacie mam już dosyć wizyt u mechanika
sengas
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

10 Gru 2019, 12:06

szybki napisał(a):Sam w sobie silnik jest ok. Jego problemem jest wtrysk d4 przez który nie możma założyć lpg i niestety nie dał mniejszego spalania
Dokładnie tak jak pisze [email widoczny po zalogowaniu] Miała to być oszczędna konstrukcja ale wyszło inaczej bo dużo oszczędniejszy był 1.8 który miał wtrysk pośredni.
sengas napisał(a):Chcę żeby samochód dłużej pojeździł. Auto dla rodziny 2+1, głównie jazda w mniejszym mieście na krótkich odcinkach + wyjazdy weekendowe i wakacyjne po 200-300km. Średnio przejeżdżam 7-8 tys kilometrów rocznie.
Powinien się sprawdzić.
sengas napisał(a):są 2 małe ogniska korozji i wg. mechanika trzeba będzie zrobić konserwację podwozia
Koniecznie bo one szczególnie leciały od wewnętrznej strony progów pod siedzeniami z tyłu. Jak to zrobisz dobrze to na pewno już tam nie będziesz zaglądał.

Cena trochę spora ale jak by c się udało jeszcze coś wynegocjować i stan dobry to trzeba by się tu zastanowić. Czasem lepiej trochę dołożyć i kupić coś sprawdzonego niż po kupnie za niższą cenę zaraz ładować kasę na naprawy.

sengas napisał(a):chcę żeby samochód jeździł w miarę bez większych awarii bo po swoim obecnym passacie mam już dosyć wizyt u mechanika
Powinno być dużo lepiej i wizyty u mechanika myślę że będą to jakieś sporadyczne spotkania :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 Gru 2019, 18:28

A wg. mnie jeżeli jest zadbane T-25 w dobrej wersji tak jak piszesz to warto wziąć, T-25 toyota jeszcze nie oszczędzała na jakości tak jak jest w nowszym modelu T-27.
Zadbane wersje T-25 w benzynie stoją i tak jeszcze dużo więcej jak 20 tys. więc wcale nie jest tak źle. To jest jednak Toyota, a dobra toyota trzyma b. dobrze cenę.
Oczywiście Janusz powie że "ło matko takie stare auto i takie drogieee"
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

10 Gru 2019, 18:53

andrewb25 napisał(a):A wg. mnie jeżeli jest zadbane T-25 w dobrej wersji tak jak piszesz to warto wziąć, T-25 toyota jeszcze nie oszczędzała na jakości tak jak jest w nowszym modelu T-27.

Warto nie warto...2,0d4 nie jest cenioną opcją a do tego masz tam poprawek na parę złoty...
szybki
Moderator - Tuning