09 Lis 2014, 10:27
Witam forumowiczów,
na wstępie chciałbym zaznaczyć jestem od 4 lat właścicielem Avensisa 1,8 ze skrzynią CTV.
Tyle bzdur co tu przeczytałem na temat tego modelu od właścicieli (Opel Astra),(Hyundai Accent) i innych to jest po prostu załamka. Ale po kolei.
Przede wszystkim skrzynia CTV, nie wiem czy jest trwała czy nie ale wiem jedno- jest rewelacyjna, utrzymuje obroty silnika na poziomie 2500 - 2700 obr. co przekłada się na niższe zużycie paliwa oraz mniejszy hałas w kabinie. Nic nie szarpie , nic nie wyje. Jak dla mnie super sprawa.
Zużycie paliwa, już w tej chwili Toyota zmieniła dane dotyczące zużycia paliwa dla poszczególnych silników in plus, może to efekt nałożenia kary w USA na koncern Hyundai/Kia.
Moje spostrzeżenia odnośnie zużycia paliwa dla silnika 1,8, miasto 9,5-9,8 litra/100, w trasie średnio 8,5 z tym że lubię ostrą jazdę więc jeśli ktoś preferuje spokojną jazdę to myślę że można zejść do 7,8/100
I na koniec do Mirka, radziłbym Ci omijać posty osób które nigdy nie miały do czynienia z danym modelem tylko coś zasłyszały, ktoś coś powiedział, coś im się wydawało.
Mimo moich pozytywnych doświadczeń ze skrzynią CTV muszę powiedzieć że również słyszałem wielokrotnie negatywne opinie o tego rodzaju skrzyniach ale podkreślę jeszcze raz, następnym razem również wybiorę samochód ze skrzynią CTV.
Trzeba też podkreślić że to są moje doświadczenia w ciągu tych czterech lat i może inny użytkownik tego modelu ma inne przemyślenia.
Ostatnio edytowany przez
Andy67, 09 Lis 2014, 10:55, edytowano w sumie 1 raz