Toyota Avensis - jaki silnik??

29 Paź 2014, 07:02

Problem bloków silnika dotyczył diesli w/g oficjalnych info aso. Nie oficjalnie problematyczne były tez beny. Niby coś robiono z tym ale z dieslem i tak średnio się to udało.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Lis 2014, 10:27

Witam forumowiczów,
na wstępie chciałbym zaznaczyć jestem od 4 lat właścicielem Avensisa 1,8 ze skrzynią CTV.
Tyle bzdur co tu przeczytałem na temat tego modelu od właścicieli (Opel Astra),(Hyundai Accent) i innych to jest po prostu załamka. Ale po kolei.
Przede wszystkim skrzynia CTV, nie wiem czy jest trwała czy nie ale wiem jedno- jest rewelacyjna, utrzymuje obroty silnika na poziomie 2500 - 2700 obr. co przekłada się na niższe zużycie paliwa oraz mniejszy hałas w kabinie. Nic nie szarpie , nic nie wyje. Jak dla mnie super sprawa.
Zużycie paliwa, już w tej chwili Toyota zmieniła dane dotyczące zużycia paliwa dla poszczególnych silników in plus, może to efekt nałożenia kary w USA na koncern Hyundai/Kia.
Moje spostrzeżenia odnośnie zużycia paliwa dla silnika 1,8, miasto 9,5-9,8 litra/100, w trasie średnio 8,5 z tym że lubię ostrą jazdę więc jeśli ktoś preferuje spokojną jazdę to myślę że można zejść do 7,8/100
I na koniec do Mirka, radziłbym Ci omijać posty osób które nigdy nie miały do czynienia z danym modelem tylko coś zasłyszały, ktoś coś powiedział, coś im się wydawało.
Mimo moich pozytywnych doświadczeń ze skrzynią CTV muszę powiedzieć że również słyszałem wielokrotnie negatywne opinie o tego rodzaju skrzyniach ale podkreślę jeszcze raz, następnym razem również wybiorę samochód ze skrzynią CTV.
Trzeba też podkreślić że to są moje doświadczenia w ciągu tych czterech lat i może inny użytkownik tego modelu ma inne przemyślenia.
Ostatnio edytowany przez Andy67, 09 Lis 2014, 10:55, edytowano w sumie 1 raz
Andy67
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 07 1983
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Toyota Avensis
Silnik: 1,8 147 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

09 Lis 2014, 10:50

Ale chyba wada avensis 2 to silniki ktore padaja jak muchy ?
vxz
Początkujący

Auto: focus
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lis 2014, 10:59

Być może tak ale. Ja u siebie nie mam żadnych problemów i odnośnie silników 1,8 słyszałem same pozytywne opinie.
A tak na marginesie tematu silników czy ktoś wie że żywotność silników VW Tsi to tylko 200 tys.
Andy67
Nowicjusz

09 Lis 2014, 11:02

Andy67 napisał(a):A tak na marginesie tematu silników czy ktoś wie że żywotność silników VW Tsi to tylko 200 tys.
Jak dojedzie 200 tysięcy to jest dobrze :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Lis 2014, 11:10

Widze ze masz 2010 avensis a niby od 2006 poprawiono wiec moze ty nie masz bo moze " faktycznie poprawiono " ale te do 2006 maja problemy mozna poczytac na forum .Nie wszystkie ale 80% to dopada wiec to duza wpadka .Zdarza sie ze wymiana na nowy silnik i po 70 tys znowu to samo !
vxz
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wyprzedzać rowerzystę?
    Wyższe temperatury powietrza sprawiają, że na drogach pojawia się coraz więcej rowerzystów. Dlatego kierowcy powinni przypomnieć sobie, co zrobić, by w bezpieczny sposób dzielić jezdnię z rowerzystami, a przede ...

09 Lis 2014, 11:23

Tak słyszałem o tym dlatego wybrałem benzynę zamiast diesla.
Mam nawet znajomego któremu Toyota wymieniła kompletny silnik tuż przed końcem gwarancji ze względu na erozję tulei cylindrowych. Zresztą żywotność nowoczesnych silników jest zdecydowanie niższa niż jeszcze 10 lat temu.
Myślę że jeżeli ktoś w ciągu roku robi 15-20tyś. to śmiało może wybrać silnik 1,8 , jest wystarczająco dynamiczny i zużycie paliwa jest akceptowalne.
Andy67
Nowicjusz

09 Lis 2014, 11:30

Ale blok silnika takze dotyczy benzyny niby do 2006 ... wiec ja raczej go nie kupie bo chciałem auto do max 22 tys.
vxz
Początkujący

09 Lis 2014, 11:40

No tak kasa to niestety bariera aby kupić niezłe auto. A dodatkowo jak przyjrzeć się obecnemu cennikowi na Avensisa to jeszcze 2 lata temu bazowa wersja kosztowała 76 tyś a teraz 86 tyś i to z pewnością będzie rzutowało na ceny na rynku wtórnym.
Andy67
Nowicjusz