Toyota Avensis-pękła samoistnie przednia szyba

21 Mar 2011, 10:48

Witajcie
Mam pytanie-wczoraj zauważyłam że w samochodzie pękła samoistnie przednia szyba.
Auto jest z 2004 roku,bezwypadkowe,wszystkie szyby są oryginalne.Tym bardziej
zastanawiam się jak to możliwe aby w taką pogodę,bez powodu szyba mogła sama z siebie walnąć??Rysa utworzyła się w górnym prawym rogu(widać że idzie od uszczelki) i leci na ok 25cm!Nie ma śladu udeżenia czy nawet maleńkiego odprysku,jest tylko rysa..Dodam że samochód stoi pod domem na zamkniętym placu i nikt nie mógł tego zrobić specjalnie.Czy
słyszeliście już o takim przypadku??
izka23
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

21 Mar 2011, 22:05

W ubiegłą zimę pękła mi samoistnie tylna szyba w samochodzie. Poszedłem na zakupy, zaraz wróciłem i ku mojemu zdziwieniu- pojawiła się wielka rysa, która podczas jazdy przerodziła się w dziurę...
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

22 Mar 2011, 09:59

Jak by mi pękła w zimę to jeszcze bym to zrozumiała,różnica temperatur itp.Ale mi pękła
teraz gdy jest tak ciepło. Zastanawiam się czy wcześniej nie dostała w uszczelkę jakimś kamyczkiem a dopiero teraz pękła...No bo jak to wytłumaczyć?
izka23
Nowicjusz

22 Mar 2011, 10:13

a nie stałaś 1 kołem na przykład na krawężniku?
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Mar 2011, 10:21

Nie,auto stało przed domem na równej kostce.Tego dnia jechałam do sklepu po lekkich wertepach,ale bez przesady,to nie jest zabawka za 5zł aby od tego od razu szyba walnęła.Wcześniej miałam skodę octavię którą przez kilka lat śmigałam takimi samymi trasami i z szybami nigdy nic się nie stało...Nic mi więcej nie przychodzi do głowy co się mogło stać.Jeszcze gdyby ona była po wypadku to też bym zrozumiała-żle wklejona szyba,ale to autko jest bezwypadkowe...
izka23
Nowicjusz

22 Mar 2011, 14:17

Szyba potrafi pęknąć ,gdy sztywność nadwozia nie jest taka jak powinna.Naturalnie ,przy mechanicznym uszkodzeniu krawędzi szyby,pękniecie szyby musi się pojawić,stopniowo pogłębiające się.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda5 bardziej elegancka, praktyczna i bezpieczna
    Mazda5 to model, który wprowadził przesuwane drzwi boczne do świata minivanów. Dostępny w trzech nowych kolorach karoserii – czerwonym Zeal Red, czarnym Jet Black i szarym Meteor Grey. Wnętrze samochodu ...
    GT86 w specjalnej wersji Black Limited
    Był rok 1986. W radiu leciało Europe i utwór The Final Countdown, a w Azji z fabryk wyjeżdżały kolejne egzemplarze Toyoty AE86 Sprinter Trueno GT Apex w limitowanej wersji Black Limited. W hołdzie temu modelowi japoński ...