Toyota avensis t22 rok 2002, d4d 2,0

21 Paź 2019, 11:19

Witam,
Mam pytanie odnośnie kosztów naprawy. Byłem z Toyotą u mechanika, bo coś mi "piszczało" okazało się, że to rolka od napinacza i pasek. Paragonu ani faktury nie dostałem, mimo że prosiłem, więc do końca nie wiem jakie części zostały użyte. Dostałem tylko kartę gwarancyjną z opisem:
Wymieniono:
pasek napędowy wspomagania i klimatyzacji
naprawa systemu napinania paska
śruba regulacyjna napinacza (oryginał)
rolna napinacza paska (oryginał)
Dodatkowe naprawy:
próba naprawy śruby regulacyjnej i odkuwanie okrągłej nakrętki rolki napinacza
Za wszystko zapłaciłem 690 zł, co wydaje mi się trochę za drogo jak na tak stare auto. Ceny na internecie tych części nie są chyba aż tak drogie. Na domiar wszystkiego w tym samym miejscu znowu dochodzi dźwięk troszkę inny niż poprzednio, jakby metal obcierał, mechanik mówi, że to łożysko od klimatyzacji i on tego nie wymienia.
Ostatnio edytowany przez blackwidow12, 21 Paź 2019, 11:29, edytowano w sumie 1 raz
blackwidow12
Obserwowany

21 Paź 2019, 11:28

blackwidow12 napisał(a):Wymieniono:pasek napędowy wspomagania i klimatyzacjinaprawa systemu napinania paskaśruba regulacyjna napinacza (oryginał)rolna napinacza paska (oryginał)
Jeżeli Mechanik kupuje części powinieneś dostać paragon lub potwierdzenie np. na fakturze (jej kopię) którą zamówił żebyś wiedział jakie części zostały założone. W tym przypadku nie wiesz jakiej firmy napis oryginał nic nie znaczy. Pasek możesz sprawdzić bo powinno być go widać i napisy na nim.
blackwidow12 napisał(a):naprawa systemu napinania paska
Tu wychodzi na to że zostało tylko coś poprawione, naprawione i cześć nie została wymieniona.
blackwidow12 napisał(a):śruba regulacyjna napinacza (oryginał)
Możesz wierzyć na słowo.
blackwidow12 napisał(a):rolna napinacza paska (oryginał)
Możesz przyjrzeć się rolce ale równie dobrze mogło zostać wymienione samo łożysko.

Dostałeś może części które zostały po wymianie? Jak tego nie masz to nie możesz być pewien co zostało wymienione nawet jak dostaniesz fakturę na której będą takie części zakupione przez Mechanika.

Ja zawsze przed naprawą jak nie znam warsztatu proszę o zostawienie części które zostały wymienione. Wtedy masz najmniejszą szansę na naciągnięcie klienta.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Paź 2019, 11:33

Nic nie mam, prosiłem o paragon, to powiedział, że on nie wystawia. Może tylko fakturę, ale tylko z nipem, bo imiennej nie wystawia. Miał mi przygotować listę części wraz z ceną, a dał mi tylko wykaz, który opisałem + że udziela gwarancji 24 miesięcznej i pieczątkę warsztatu. Na początku rozmawialiśmy o kwocie 300 zł zanim zajrzał do środka. Części mi nie oddał, pokazywał tylko śrubę regulacyjną, że faktycznie pękła, mówił że koszt jej to 80 zł, bo z lewym gwintem jest, czy coś takiego.
blackwidow12
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 Cross Country uterenowiony hatchback
    Podczas targów motoryzacyjnych w Paryżu, na stoisku Volvo oprócz Volvo V40 R-Design, zostanie zaprezentowane całkowicie nowe Volvo V40 Cross Country. Ten crossover wyróżnia się podniesionym o 40 mm zawieszeniem ...