Toyota Avensis T25 - alarm/immobiliser po podłączeniu akumulatora

09 Maj 2023, 17:43

Dzień dobry,

W sobotę odłączyłem akumulator w mojej toyocie Avensis 2.0 benzyna 2003 rok do naładowania. Dziś, po ponownym podłączeniu, nie mogę odpalić auta. Od razu po podłączeniu akumulatora migają światła awaryjne i czujnik od alarmu\immobilisera. Niestety zamykanie i otwieranie drzwi z pilota nic nie daje. Macie jakiś pomysł co zrobić żeby wyłączyć immobiliser i odpalić samochód?
adinho
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: audi 80 b3 89r
Silnik: 2.0 +LPG

10 Maj 2023, 07:59

adinho napisał(a):Od razu po podłączeniu akumulatora migają światła awaryjne i czujnik od alarmu\immobilisera.
Masz tam dokładany alarm? Wszystko wskazuje na problem z alarmem i jego rozłączeniem po podłączeniu akumulatora.

Raczej to nie wina immo bo miałem osobiście T25 i parę razy zostawała z odłączonym akumulatorem na noc i nie było żadnego problemu z odpaleniem po jego ponownym podłączeniu. Jedyne co to warto zostawić po takim odpaleniu pracujący silnik z wyłączonymi wszystkimi odbiornikami prądu jak klima, nawiew, radio itd. bez dodawania gazu do momentu aż włączy się wentylator. Chodzi o adaptację ustawień przepustnicy i późniejsze utrzymywanie odpowiednich wolnych obrotów. Bez tego czasem może się nie zaadoptować podczas jazdy poprawnie i będą za nisko schodziły obroty. Sam tego u siebie doświadczyłem :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Maj 2023, 08:37

Wydaje mi się, że jeżeli alarm jest to oryginalny. Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu po odłączeniu akumulatora, natomiast takie same objawy dawalo otwarcie drzwi ręcznie szarym kluczem i próba odpalenia bez odblokowania immo, czyli kręci, ale nie pali
adinho
Początkujący

10 Maj 2023, 08:44

Po podłączeniu akumulatora alarm załącza i się i możesz go wyłączyć pilotem?
Czy kontrolka od immo po przekręceniu kluczyka w stacyjce gaśnie?
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Maj 2023, 10:08

Co prawda nie Toyota ale w hondzie miałem identyczny problem i się okazało że uzbroił się wyłącznik zapłonu, (czujnik/przycisk zderzeniowy)
Nie wiem czy w t25 to też występuje ale może to trop.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Maj 2023, 12:11

Kao napisał(a):hondzie miałem identyczny problem i się okazało że uzbroił się wyłącznik zapłonu, (czujnik/przycisk zderzeniowy)
W Hondzie jest za schowkiem na środku na górze przynajmniej w Civicu ale w Avensisie T25 i nowszym t27 z tego co wiem nie ma takiego rozwiązania.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Zdejmij nogę z gazu i zobacz więcej...
    Nadmierna prędkość grozi nie tylko otrzymaniem mandatu. Warto wiedzieć, że zbyt szybka jazda daje kierowcy mniej czasu na reakcję, a także ogranicza jego pole widzenia. Statystycznie z powodu nadmiernej prędkości każdego ...

10 Maj 2023, 18:49

Rokiko - się nie ciebie pytałem :D
No ale niech będzie. Już podpwoeidziałeś :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Maj 2023, 19:02

@Rokiko właśnie rzecz w tym, że alarm/immo się załącza (migające awaryjne światła plus kontrolka w środku) od razu po podłączeniu akumulatora, ale pilotem, mimo możliwości otwierania i zamykania drzwi, nie mogę go odłączyć.
adinho
Początkujący

11 Maj 2023, 07:13

Myślę, że tu będzie problem z pilotem albo z samym modułem alarmu, który nie odbiera sygnału z pilota. Bateria w pilocie wymieniona? Masz drugiego pilota? Alarm się włącza po podłączeniu aku, ponieważ ma funkcję kontroli napięcia. Normalnie powinno to wyglądać tak, że podłączasz aku, po 2 sekundach włącza się alarm, naciskasz guziczek pilota, są dwa albo trzy sygnały i alarm się wyłącza. Sam alarm działa poprawnie, problem jest z sygnałem. Jak nie masz drugiego pilota, to wymień baterię w trym co masz i sprawdż, czy dioda z pilota wysyła sygnał - możesz to sprawdzić np aparatem fotograficznym w telefonie - Otwierasz aparat, trzymasz pilota w odległości parę cm od obiektywu i naciskasz guziczek pilota. Normalnie tego nie widać, ale na ekranie telefonu musi ta dioda z pilota migać na czerwono, niebiesko lub fioletowo ( kolor nie ma znaczenia, bo zależy od zastosowanej diody ). Jak dioda miga, a alarm się nie wyłącza, to wina jest w samym module alarmu - żeby autem jeździć, trzeba będzie albo go naprawić ( wątpię, żeby komuś chciało się bawić w mierzenia i lutowania, ale może... ) albo wymienić moduł lub alarm odłączyć. Naprawę tego lepiej zlecić jakiemuś fachowcowi od alarmów, bo w T25 jak się nie mylę do modułu alarmu jest podłączona funkcja domykania szyb, zamek centralny i alarm może blokować trzy różne rzeczy np. iskrę, pompę paliwa, rozrusznik lub inne rzeczy.
Immo nie ma tu nic do tego, mimo, że działa bardzo podobnie do alarmu - immo odcina albo iskrę, albo paliwo albo rozrusznik. Ale nie uruchamia alarmu. Dwa różne zabezpieczenia.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Maj 2023, 07:52

Baterie wymieniałem w grudniu, powinna być ok. Dioda na pilocie miga, widać gołym okiem. Poza tym drzwi się otwierają i zamykają z pilota. Niestety mam tylko 1 kluczyk do auta

Ok czyli problemem będzie immobiliser najprawdopodobniej, bo nie widzę innej możliwości.
adinho
Początkujący

11 Maj 2023, 08:03

Ok, a co z kontrolką od immo na desce? Jak by immobilizer nie wykrył transpondera w kluczyku to będzie się świeciła cały czas dioda i nie odpalisz auta.

Nie zrobiłeś czasem jakiegoś zwarcia przy odłączaniu/podłączaniu akumulatora?
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Maj 2023, 08:05

Kontrolka immo cały czas miga tak samo jak migała wcześniej przy zamkniętym aucie (uzbrojona).

Ani przy wyjmowaniu ani wkładaniu nie było żadnych iskier ani dymu, więc raczej zwarcia nie było. A jeżeli jednak było to co sprawdzić? Bezpieczniki?
adinho
Początkujący

12 Maj 2023, 08:23

Z opisu wynika, że dioda z immo zachowuje się tak jak powinna. Poszukaj speca od alarmów. Coś mi się przypomina, że w tych autach montowano dwa rodzaje alarmów i w jednym z nich była niedopracowana funkcja czujnika wstrząsowego, czy czujnik wstrząsowy świrował i włączał alarm, nie pamiętam. Kojarze, że zazwyczaj wyłączali funkcję czujnika wstrząsowego. Ale nie da się tego zrobić samemu. Może to będzie jakiś trop.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Maj 2023, 08:30

@MotoAlbercik, @Rokiko

Dziś rano po chyba 20 podłączeniu akumulatora alarm się nie załączył i udało mi się odpalić auto. Bardzo dziękuję za waszą pomoc. Przyczyny wciąż nie znam, ale ważne że działa.
adinho
Początkujący

12 Maj 2023, 08:37

Zasada jest prosta, najlepiej nie odłączać akumulatora.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4