11 Maj 2023, 07:13
Myślę, że tu będzie problem z pilotem albo z samym modułem alarmu, który nie odbiera sygnału z pilota. Bateria w pilocie wymieniona? Masz drugiego pilota? Alarm się włącza po podłączeniu aku, ponieważ ma funkcję kontroli napięcia. Normalnie powinno to wyglądać tak, że podłączasz aku, po 2 sekundach włącza się alarm, naciskasz guziczek pilota, są dwa albo trzy sygnały i alarm się wyłącza. Sam alarm działa poprawnie, problem jest z sygnałem. Jak nie masz drugiego pilota, to wymień baterię w trym co masz i sprawdż, czy dioda z pilota wysyła sygnał - możesz to sprawdzić np aparatem fotograficznym w telefonie - Otwierasz aparat, trzymasz pilota w odległości parę cm od obiektywu i naciskasz guziczek pilota. Normalnie tego nie widać, ale na ekranie telefonu musi ta dioda z pilota migać na czerwono, niebiesko lub fioletowo ( kolor nie ma znaczenia, bo zależy od zastosowanej diody ). Jak dioda miga, a alarm się nie wyłącza, to wina jest w samym module alarmu - żeby autem jeździć, trzeba będzie albo go naprawić ( wątpię, żeby komuś chciało się bawić w mierzenia i lutowania, ale może... ) albo wymienić moduł lub alarm odłączyć. Naprawę tego lepiej zlecić jakiemuś fachowcowi od alarmów, bo w T25 jak się nie mylę do modułu alarmu jest podłączona funkcja domykania szyb, zamek centralny i alarm może blokować trzy różne rzeczy np. iskrę, pompę paliwa, rozrusznik lub inne rzeczy.
Immo nie ma tu nic do tego, mimo, że działa bardzo podobnie do alarmu - immo odcina albo iskrę, albo paliwo albo rozrusznik. Ale nie uruchamia alarmu. Dwa różne zabezpieczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...