Problem z akumulatorem w Golfie 5 1.4 MPi

10 Maj 2023, 10:57

Wczoraj zapomniałem zgasić światła w samochodzie na ok. półtorej godziny i potem nie mogłem odpalić. Udało się załatwić pomoc, ktoś mi odpalił kablami z drugiego samochodu, ale teraz mam zagwozdkę czy mój akumulator jest sprawny. Sprawdziłem go multimetrem, na zgaszonym pokazuje 12,38, przy rozruchu spada poniżej 10 (chyba 9,95), a na uruchomionym silniku dobre 14,5. Akumulator ma 44 Ah i 360 A. Wymieniać? Jeździć na starym? Po tej awarii przejechałem się ok. 10 kilometrów i teraz odpala bez problemu.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Maj 2023, 11:40

Skoro rozładował się do tego stopnia, że nie dało się uruchomić silnika, to należy go naładować. Samo odpalenie na kablach i pracujący silnik nie doładuje aku do tego stopnia z którego się rozładował. No chyba, że planujesz przejechać całe mnóstwo kilometrów bez wyłączania silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Maj 2023, 11:41

Mały ten aku, jak trochę pojeździsz to moim zdaniem doładujesz... Tym bardziej że zima za nami.

Oczywiście najlepiej byłoby go podpiąć do ładowania.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel

10 Maj 2023, 11:42

galakty napisał(a):Mały ten aku

Altek też zapewne mały...Po ilu godzinach ciągłej pracy silnika ten altek naładuje ten aku do tzw. pełna?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Maj 2023, 11:55

Akumulator mały, ale silnik też niewymagający, do tej pory dawał radę. Prostownika nie mam. A tak z ciekawości - ile prądu bierze z sieci ładowanie prostownikiem?
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Maj 2023, 12:02

MotoAlbercik napisał(a):Po ilu godzinach ciągłej pracy silnika ten altek naładuje ten aku do tzw. pełna?
Ja obstawiam, że min przy dwóch godzinach jazdy w trasie :wink: Lepiej go doładować niż jeździć na niedoładowanym. Musiał być już dosyć mocno rozładowany jak auto nie odpaliło. Takie doładowanie prostownikiem na pewno pomoże.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Yeti i Octavia Scout we flocie TOPR-u
    SKODA Polska przekazała ratownikom Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego dwa kolejne modele - Yeti i Octavię Scout. 15 stycznia 2013 roku nastąpiło oficjalne przekazanie kluczyków do dwóch modeli ...
    Nie wpadnij w dziurę
    Zima powoli ustaje, a wraz z wyższymi temperaturami i topniejącym śniegiem na drogach pokazują się dziury. Jazda po takiej ulicy wymaga od kierowcy sporo cierpliwości i umiejętności. Zwłaszcza, że nieumiejętne pokonywanie ...

11 Maj 2023, 07:20

MotoAlbercik napisał(a):Po ilu godzinach ciągłej pracy silnika ten altek naładuje ten aku do tzw. pełna?

Do pełna? Pewnie nigdy podczas codziennej jazdy, ale aku nie musi być naładowany na 100% by był sprawny i działał.

Jak autor nie ma prostownika skąd pożyczyć, to zamiast go kupować lepiej wymienić aku :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

11 Maj 2023, 07:33

Eeee, no zaraz...Coś mi tu nie gra :wink:
galakty napisał(a):Mały ten aku, jak trochę pojeździsz to moim zdaniem doładujesz...

galakty napisał(a):Do pełna? Pewnie nigdy podczas codziennej jazdy

Jeżeli aku był rozładowany na tyle, że rozrusznik nie miał siły kręcić z taką prędkościa obrotową, żeby uruchomić silnik, to po uruchomieniu silnika z kabli, taki aku nigdy nie naładuje się do takiego stanu, by można stwierdzić, że jest naładowany do pełna i nigdy nie będzie pewności kiey znowu odmówi posłuszeństwa ( zwrot " naładowany do pełna jest tylko teoretyczny, bo jak wiadomo żaden aku nie ma 100% sprawności - nawet nowy czy naładowany prostownikiem ). Prawidłowe postępowanie w takich przypadkach jest jedno - naładować aku prostownikiem. End.
Oczywiście trzeba też znaleśc przyczynę rozładowania, ale w tym przypadku jest ona znana.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Maj 2023, 08:01

Przecież napisałem "doładujesz", a nie "naładujesz" :ok:
Jazdą nigdy nie naładujesz aku na full, przecież prostownik potrafi kilka/naście godzin ładować, a auto cały czas zużywa prąd jakby nie patrzeć i nie jeździsz 10h trasą - może to zaskoczyć ale tak jest. Tylko czy to źle że aku nie jest naładowany na 100%? Nie.

Zgadzam się że najlepiej podpiąć pod prostownik, ale jak nie ma takiej możliwości to przy takim silniczku i akumulatorku (to maleństwa przecież) jak pojeździ kilka godzin to pewnie wystarczy. Gdyby mógł pożyczyć od kogoś to super, a tak wyda 50% tego co na nowe aku - bez sensu.
galakty
Forumowicz VIP

11 Maj 2023, 12:22

Dzisiaj sprawdzana sprawność akumulatora w warsztacie wyszło 80%.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

12 Maj 2023, 07:46

Chcę zakupić prostownik i doładować akumulator, w związku z tym mam kilka pytań. Jaki mam tym akumulatora? Zakładam, że z płynnym elektrolitem, ale wolę się upewnić. Jaki do tego kupić prostownik? Jakie parametry ustawić na prostowniku? Z tego co się dowiedziałem bezpieczniej będzie wyjąć akumulator z samochodu i ładować go w domu. Czy wyjęcie akumulatora spowoduje później jakieś problemy? Będę musiał coś kodować, programować? Że zegar mi się zresetuje, to wiem, ale coś poza tym?
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika